Czym i dla kogo jest dieta GAPS?
Czy jakikolwiek z Twoich bliskich cierpi na choroby neurologiczne, zaburzenia depresyjne albo zaburzenia psychiczne? Wyniki badań wskazują, że takie dolegliwości mogą być konsekwencją niewłaściwego sposobu odżywiania się oraz niedoboru składników odżywczych w komórkach układu pokarmowego.
Dieta GAPS została opracowana, aby pomóc ludziom w uspokojeniu i wyciszeniu myśli. Sprawdź, jak w prosty sposób możesz wzmocnić swoje jelita.
Czy to kolejna magiczna dieta, do której dorobiono ideologię, mając na celu „leczyć” Twoje dolegliwości?
Opinie o diecie GAPS.
Poglądy na temat diety GAPS są podzielone. Niektórzy utrzymują, że może ona prowadzić do niedożywienia, a wysokie ilości bulionu kostnego mogą powodować wzrost spożycia ołowiu, który jest szkodliwy w dużych dawkach. Z tego powodu każdy, kto rozważa przyjęcie tej diety, powinien skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, ponieważ każdy organizm jest inny.
Założenia diety GAPS.
Natasha Campbell-McBridge, badaczka, stworzyła program żywieniowy o nazwie GAPS (zespół psychologiczno jelitowy). Początek tej diety sięga lat 90-tych XX wieku i ma na celu pomoc w leczeniu zaburzeń neurologicznych i psychicznych, takich jak depresja, schizofrenia, dyspraksja czy autyzm. W jej skład wchodzą probiotyki, czyli pożyteczne szczepy drobnoustrojów, które mają pozytywny wpływ na stan jelit. W menu powinny znaleźć się także rosół, kiszonki i fermentowany nabiał. Dieta GAPS jest podobna do diety SCD (Specific carbohydrates diet), która była jej inspiracją. Zaleca się unikanie złożonych węglowodanów.
Zasady diety GAPS.
- Staraj się unikać żywności przetworzonej. Nie spożywaj słodyczy, dań gotowych, parówek, wędlin, mięsa, warzyw i owoców z puszki, soków ze sklepu, większości strączków, warzyw skrobiowych, kakao oraz niedojrzałych bananów.
- Zgodnie z zaleceniami autorki diety GAPS, produkty zbożowe mogą być szkodliwe dla zdrowia, a ich nadmiar może prowadzić do wielu chorób neurologicznych i zaburzeń rozwoju. Aby tego uniknąć, należy wyeliminować z diety kukurydzę, komosę ryżową, grykę oraz nasiona chia.
- Dieta GAPS zaleca spożywanie produktów takich jak: ryby, domowe kiszonki, owoce (z wyjątkiem zielonych bananów), orzechy, migdały, miód, masło, olej kokosowy, oliwa z oliwek, tradycyjny rosół przygotowany z mięsa i kości oraz fermentowany nabiał, w tym kefiry, jogurty i maślanki.
- Porzuć jedzenie i napoje zawierające gluten, kazeinę oraz skrobię. Odstaw alkohol, szczególnie piwo i wódkę. Rezygnuj również z kawy i silnej herbaty, które mogą drażnić Twój przewód pokarmowy.
Etapy diety GAPS.
Dieta GAPS dzieli się na 6 kolejnych etapów.
- Podczas pierwszego trwającego 5-7 dni należy jeść wyłącznie rosół i mięso gotowane na szpiku kostnym, a także dodawać soki z kiszonek.
- W kolejnym etapie można zacząć jeść surowe żółtka, duszone warzywa oraz rosół.
- Trzeci etap pozwala spożywać awokado, naleśniki bez zbóż, jajka, tłuszcze roślinne i zwierzęce, a także kiszone warzywa.
- Czwarty etap wprowadza do jadłospisu gotowane i pieczone mięso, pieczywo bez zbóż oraz naturalne soki warzywne.
- W piątym etapie można jeść puree z gotowanych owoców, przede wszystkim jabłek, a także zwiększać ilość spożywanych warzyw.
- Na zakończenie, w szóstym etapie, można jeść wszystkie dozwolone w diecie produkty.
Efekty diety GAPS.
Reakcje na dietę GAPS są bardzo różne. Dlatego też konieczna jest konsultacja z lekarzem lub dietetykiem, którzy zasugerują odpowiednie postępowanie. Przeważnie zaleca się stosowanie jej przez okres minimum 2 lat, w którym należy wykluczyć skrobię i cukier. Zmiany zaobserwowane po zastosowaniu diety mogą nastąpić już po kilku tygodniach lub miesiącach, jednak wyjście z niej może trwać nawet 2-3 lata.
Probiotyki jako wsparcie jelit.
Używanie probiotyków jest zalecane przez specjalistów w przypadku kuracji antybiotykowej lub zespołu jelita drażliwego. Dzięki nim organizm człowieka jest w stanie lepiej poradzić sobie z bakteriami oraz być bardziej odpornym na wirusy. Probiotyki wpływają pozytywnie nie tylko na układ pokarmowy, ale także na funkcjonowanie mózgu, nasze zachowanie, nastrój, emocje, a nawet na zaburzenia psychiczne. Dieta GAPS ma na celu łagodzenie objawów związanych z chorobami neurologicznymi i dostarcza lepszych efektów niż stosowanie leków.
Dla kogo jest dieta GAPS?
GAPS to strategia żywienia, która jest szczególnie polecana ludziom, u których występują autyzm, ADHD, dysleksja, dyspraksja, depresja, schizofrenia, lęk i OCD. Opracowana dieta ma na celu poprawę stanu jelit oraz wsparcie psychiczne pacjenta. Trzeba jednak pamiętać, że nie zastąpi ona profesjonalnej terapii psychologicznej i psychiatrycznej. Zaleca się, by osoby korzystające z tego programu żywieniowego miały opiekę specjalisty.