Alergie i nietolerancje pokarmowe
Miliony ludzi na świecie co roku mają reakcje alergiczne na różnego rodzaju jedzenie. Alergie pokarmowe zwykle pojawiają się najpierw u małych dzieci i są powszechne u osób, gdzie poprzednie pokolenia borykały się z tą przypadłością, jednak około 15 procent osób z alergią pokarmową diagnozuje się dopiero w wieku dorosłym. U niektórych dzieci alergie mogą minąć wraz z wiekiem, ale znaczna część z nich będzie nam towarzyszyć do końca życia.
Alergie pokarmowe występują, gdy układ odpornościowy organizmu reaguje na substancje zawarte w żywności, zazwyczaj mają one formę białka, które ciało postrzega jako szkodliwe. To wywołuje reakcję łańcuchową w Twoim ciele. Objawy mogą wystąpić w ciągu kilku minut i mogą być łagodne (takie jak katar lub swędzenie oczu) lub ciężkie, a nawet mogą zagrażać życiu.
Co powinniśmy wiedzieć więcej o alergiach i nietolerancjach?
Nietolerancja pokarmowa, a alergia pokarmowa.
Nietolerancja pokarmowa to nie to samo, co alergia pokarmowa. Różne nietolerancje pokarmowe mają różne przyczyny. Nietolerancja występuje, gdy organizm nie jest w stanie strawić określonego składnika żywności, takiego jak chociażby laktoza, cukier znajdujący się w mleku. Objawy nietolerancji mogą być nieprzyjemne, w tym skurcze brzucha lub biegunka, ale nie zagrażają życiu.
Rodzaje alergii pokarmowych.
Wiadomo, że ponad 160 produktów spożywczych powoduje alergie pokarmowe. Jednak osiem produktów żywnościowych stanowi 90 procent wszystkich reakcji alergicznych, na które najczęściej cierpimy:
- mleko
- jajka
- orzeszki ziemne
- pozostałe orzechy (w tym migdały, orzechy włoskie i orzechy nerkowca)
- ryby (w tym mintaj, łosoś, dorsz, tuńczyk, węgorz czy tilapia)
- skorupiaki (w tym krewetki, homary i kraby)
- soja
- pszenica
Rozsądne odżywianie w przypadku alergii pokarmowych.
Osoby z alergią pokarmową muszą unikać pokarmów, które powodują u nich reakcje alergiczne – proste. Jednak lawirowanie między przepisami i potrawami zawierającymi kombinację różnych składników może być czasem trudne. Żywność wywołującą alergię można przygotować na tych samych powierzchniach lub przy użyciu tych samych przyborów, co składniki nie wywołujące alergii. Poprzez kontakt krzyżowy alergen pokarmowy może przedostać się do czegoś, co jest dla nas zazwyczaj „bezpieczną” żywnością.
Jeśli masz alergię pokarmową, koniecznie informuj każdego, kto przygotowuje w danym miejscu jedzenie o swojej alergii. Poproś kucharza o uwzględnienie swoich potrzeb podczas przygotowywania posiłku.
Żywienie dziecka z alergią pokarmową oraz w miejscu pracy.
Upewnij się, że nauczyciele i osoby organizujące żywienie w szkole są świadome alergii pokarmowych Twojego dziecka i wiedzą, jak reagować na działania niepożądane, które w najgorszym wypadku mogą wystąpić u Twojego dziecka.
Podobnie jak w przypadku dziecka, poinformuj współpracowników o swoich alergiach. Niektóre osoby znają alergie pokarmowe i wiedzą, co zrobić, jeśli u kogoś wystąpią reakcje alergiczne, jednak inni mogą tego nie wiedzieć, więc dla własnego bezpieczeństwa warto wszystkich na to przygotować.
Alergie i nietolerancje – jak postępować.
Skontaktuj się z dietetykiem. Odpowiedni dietetyk może Ci pomóc zrozumieć, które produkty spożywcze można bezpiecznie spożywać oraz jak świadomie unikać produktów, które mogą powodować niechciane reakcję. Ponadto może Ci pomóc dostosować żywienie odpowiednie dla Twojego zdrowia i stylu życia, uwzględniając niektóre braki, które mogą wystąpić na skutek unikania niektórych grup produktów.
Bądź świadomy, pod jakimi innymi nazwami mogą ukrywać się produkty, które wywołają u Ciebie reakcje alergiczne. Czytaj uważnie etykiety. Producenci mogą zmieniać składniki produktów bez uprzedzenia, dlatego sprawdzaj listy składników za każdym razem, gdy kupujesz jedzenie lub napój, nawet jeśli jest to znany Ci produkt. Kosmetyki i produkty kosmetyczne mogą również zawierać alergeny, takie jak mleko, jajko, pszenica i orzechy drzewne.
16 marca 2023 @ 13:49
W restauracjach nawet kelnerzy mają obowiązek znajomości składników które używane są do przygotowania potraw, szkoda tylko, że niewielka ilość wywiązuje się z tego
16 marca 2023 @ 13:50
Warto wyrobić sobie nawyk czytania etykiet.