Anemia – niedokrwistość
Niedokrwistość występuje, gdy Twoja krew nie jest w stanie dostarczyć wystarczającej ilości tlenu do prawidłowej pracy organizmu, co spowodowane jest obniżonym poziomem hemoglobiny oraz erytrocytów. Bardzo często spotykany stan u kobiet czy dorastających młodych ludzi, który często objawia się nadmiernym zmęczeniem, dusznościami czy uczuciem zwiększonej pracy serca.
Młode kobiety, kobiety w ciąży, dzieci i osoby z przewlekłymi chorobami są bardziej narażone na rozwój anemii. Zła dieta i niektóre schorzenia mogą również zwiększać ryzyko występowania w późniejszym życiu. Różne formy niedokrwistości różnią się leczeniem, przyczynami i objawami.
Postaram się objaśnić najczęściej spotykane formy anemii; przyjrzymy się różnym objawom niedokrwistości, leczeniu i zmianom w diecie, które wpływają na ten stan oraz w jaki sposób prawidłowa dieta może Ci pomóc.
Co to jest niedokrwistość?
Istnieją różne formy niedokrwistości – główne typy są spowodowane brakiem żelaza, witaminy B12 i kwasu foliowego. Są one potrzebne, aby pomóc ciału wytwarzać czerwone krwinki. Jeśli organizm ma niedobór tych witamin, zwiększa się ryzyko rozwoju choroby. Różne typy obejmują:
- niedokrwistość z niedoboru żelaza
- niedokrwistość megaloblastyczna
- niedokrwistość złośliwa.
Niedokrwistość sierpowata.
Niedokrwistość sierpowata, związana z nietypowym kształtem czerwonych krwinek, jest poważnym dziedzicznym zaburzeniem, które wymaga kompleksowego podejścia do leczenia. Mimo że zmiany w diecie rzadko przynoszą znaczącą poprawę, istnieje wiele strategii zdrowego stylu życia, które mogą łagodzić jej objawy. Regularne spożywanie dużej ilości płynów, zwłaszcza wody, jest kluczowe, aby zapobiec kryzysom sierpowatym, które mogą prowadzić do nagłych i bolesnych zaostrzeń choroby. W połączeniu z leczeniem farmakologicznym i regularnymi kontrolami medycznymi, właściwe nawodnienie może pomóc w utrzymaniu jak najlepszej jakości życia dla osób cierpiących na tę chorobę.
Przyczyny niedokrwistości.
Jedną z najczęstszych przyczyn anemii jest brak żelaza w diecie. Jeśli przestrzegasz zbilansowanej diety zawierającej różnorodne pokarmy, powinieneś spożywać wystarczającą ilość żelaza, aby zapobiec rozwojowi choroby. Jeśli stosujesz bardziej restrykcyjną dietę – na przykład modne, niskokaloryczne i monotematyczne diety, szybkie diety odchudzające lub nawet dietę wegańską – istnieje większe prawdopodobieństwo wystąpienia niedoboru z powodu braku składników odżywczych. Wiele pokarmów zawiera żelazo, ale żelazo ze źródeł zwierzęcych, takich jak czerwone mięso i ryby, jest łatwiej wchłaniane niż żelazo występujące w warzywach (zielone, liściaste warzywa i fasola).
Inne przyczyny niedokrwistości mogą obejmować:
- Kobiety w wieku rozrodczym z obfitymi miesiączkami,
- Ciąża kobiety potrzebują dodatkowego żelaza, aby utrzymać dziecko,
- W wyniku przyjmowania środków przeciwbólowych (ibuprofenu i aspiryny),
- Przewlekła choroba nerek – pacjenci z tym schorzeniem często otrzymują zastrzyki z dodatkiem żelaza,
Utrata krwi często może być przyczyną niedokrwistości. Podczas krwawienia czerwone krwinki mogą zostać utracone i powoli obniża się ich poziom jeżeli krwawienie nie zostanie zatamowane, a niedobór krwi uzupełniony (o ile jest znaczny). Kobiety, które doświadczają nadmiernego krwawienia miesiączkowego i porodu, są narażone na zwiększone ryzyko tego stanu, podobnie jak osoby, które doświadczyły stanów żołądkowo-jelitowych, w tym wrzodów, hemoroidów i zapalenia żołądka.
Objawy niedokrwistości.
Najczęstsze objawy niedokrwistości rozwijają się, ponieważ we krwi brakuje tlenu. Ponieważ istnieją różne postacie tego stanu, objawy mogą się różnić w zależności od przyczyn i stanu zdrowia osoby, która je doświadcza, a są to:
- zmęczenie
- brak energii
- bezsenność
- czuć się słabo
- uczucie przyspieszonego bicia serca
- utrata oddechu
Niedokrwistość – diagnoza.
Jeśli martwisz się o swoje zdrowie i podejrzewasz, że cierpisz na anemię, Twój lekarz ogólny zada ci pytania o objawach, których doświadczyłeś. Zapytają również o twoją historię medyczną i ogólny stan zdrowia – jeśli jesteś zagrożony anemią, będziesz musiał wykonać badanie krwi w celu zmierzenia poziomu hemoglobiny, witaminy B12, kwasu foliowego i żelaza.
Postępowanie dietetyczne w niedokrwistości.
Zbilansowana dieta, bogata w składniki odżywcze, może znacząco zmniejszyć ryzyko wystąpienia niedokrwistości, dzięki dostarczaniu organizmowi niezbędnych składników do produkcji czerwonych krwinek. Regularne spożywanie żelaza, witaminy B12 i kwasu foliowego może pomóc w utrzymaniu zdrowego poziomu hemoglobiny we krwi. W przypadkach zaawansowanej niedokrwistości lub niedoborów, konieczne może być sięgnięcie po suplementy żelaza, leki przeciwanemiczne lub nawet zabiegi chirurgiczne, aby przywrócić równowagę organizmu.
Niedokrwistość z niedoboru żelaza.
Brak żelaza w Twoim ciele jest jedną z najczęstszych przyczyn niedokrwistości. Bez wystarczającej ilości żelaza twoje ciało nie będzie w stanie wyprodukować wystarczającej ilości hemoglobiny dla czerwonych krwinek. Aby twoje ciało produkowało hemoglobinę, potrzebuje dobrego źródła żelaza. Twój lekarz lub wykwalifikowany specjalista ds. żywienia może zasugerować wprowadzenie do diety większej ilości mięsa, takiej jak wołowina, kurczak, wątroba, indyk i ryby. Inne dietetyczne źródła żelaza obejmują suszone owoce; spróbuj przekąsek ze śliwek, rodzynek i moreli. Zielone, liściaste warzywa, soczewica i rośliny strączkowe, chleb i wzbogacone płatki śniadaniowe są również bogate w żelazo.
Niedokrwistość megaloblastyczna.
Twoje ciało potrzebuje witaminy B12 i kwasu foliowego, a także żelaza do produkcji czerwonych krwinek. Jeśli w diecie brakuje tych niezbędnych witamin, może to powodować obniżenie produkcji czerwonych krwinek przez organizm.
Niektóre osoby mogą rozwinąć niedokrwistość megaloblastyczną pomimo spożywania wymaganej witaminy B12. W takich przypadkach problem polega na tym, że organizm nie może przetworzyć witaminy – nazywa się to niedokrwistością złośliwą. Ten niedobór może być wynikiem owrzodzeń, raka żołądka lub skutków wcześniejszej operacji. Chociaż niedokrwistość złośliwa jest najczęstszą przyczyną niedoboru witaminy B12, jej brak może również prowadzić do zapalenia nerwów lub zwiększać ryzyko rozwoju demencji.
Kwas foliowy pomaga organizmowi wytwarzać i utrzymywać nowe komórki. Jest to szczególnie ważne dla kobiet w ciąży, ponieważ wiadomo, że zapobiega wadom wrodzonym w pierwszych 12 tygodniach ciąży. Bogate źródła kwasu foliowego to brukselka, jarmuż, szpinak, brązowy ryż i ciecierzyca. Inne produkty spożywcze, takie jak jajka, ziemniaki, ser, mleko i łosoś, również zawierają kwas w mniejszych ilościach.
W jaki sposób dietetyk może pomóc w niedokrwistości z niedoboru żelaza?
Codzienne odczuwanie skrajnego zmęczenia lub znużenia może stać się wyczerpujące. Najbardziej skutecznym sposobem zapobiegania objawom niedokrwistości spowodowanym brakiem żelaza i pomocy w leczeniu jest stosowanie zbilansowanej diety zawierającej pokarmy bogate w żelazo. Dietetyk będzie w stanie udzielić Ci porady i wsparcia, omawiając swoje nawyki żywieniowe i opracowując plan posiłków dostosowany do Twojego organizmu. Ten plan posiłków będzie składał się z produktów bogatych w żelazo, takich jak jajka, brązowy ryż, mięso i zielone warzywa liściaste.
W jaki sposób dietetyk może pomóc w niedokrwistości megaloblastycznej?
Podobnie niedokrwistość megaloblastyczna może powodować uczucie zmęczenia i ospałość. Aby zapobiec niedoborowi kwasu foliowego lub witaminy B12 i go leczyć, specjalista dietetyk lub lekarz zaleci zbilansowaną dietę zawierającą pokarmy bogate w kwas foliowy lub witaminę B12. Dzięki omówieniu twoich nawyków żywieniowych i historii medycznej będzie w stanie zapewnić ci wsparcie i spersonalizowany plan posiłków.
Pola
13 marca 2023 @ 14:30
Ciąża to naprawdę niebezpieczny stan kobiety są narażone na naprawdę wiele chorób
Tomek
13 marca 2023 @ 14:30
Z takimi rzeczami naprawdę nie ma żartów, trzeba regularnie chodzić do lekarza