Awokado z grilla!
Sezon grillowy w pełni i można go śmiało wkomponować w swoją dietę, każdemu na myśl przychodzą specjały, tj. kiełbaski, karkówka, kurczak, kaszanka z kiszka, jednak nie każdemu z nas to służy. Zastanawialiście się kiedyś nad jakąś zdrową i lżejszą alternatywą?
Weekendowe wypady na grilla nie zawsze muszą się kończyć przesadnym obżarstwem i leżakowaniem, ponieważ można te dania uwzględnić w bilansie diety. Co prawda jest to mocno zakorzenione w naszych wakacyjnych tradycjach, jednak nie oznacza to, że zdrowy tryb życia może wykluczać grillowanie lub na odwrót grill nie oznacza niezdrowego trybu życia. Wystarczy trochę inwencji twórczej.
Co dziś serwujemy w naszym dietetycznym przepisie na grilla? W trakcie naszego sezonu grillowego będziesz w stanie zaserwować szparagi z grilla, łososia w przyprawach, szaszłyki i teraz właśnie przygotowujesz avocado z grilla!
AWOKADO Z GRILLA.
Tak – poważnie. Ten piękny zielony owoc zawiera zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które zmniejszają ryzyko chorób serca, błonnik i wiele innych istotnych składników odżywczych. Na pewno jadałeś je surowe na sałatkach lub z jajkami, ale awokado można grillować w celu uzyskania wyjątkowego, „zadymionego” smaku. Stwórz z niego guacamole, które można zastosować jako dip lub sos służący jako dodatek do innych potraw.
Składniki potrzebne do przygotowania awokado z grilla:
- pół czerwonej cebuli pokrojonej w pierścienie, które polej octem balsamicznym
- 2 całe awokado, pokrojone w połówki i z wyjętymi pestkami
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- Sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
AWOKADO Z GRILLA – PRZYGOTOWANIE.
- Rozgrzej grill, a następnie umieść pokrojoną cebulę na ruszcie do grilla, podpiekając ją przez ok. 5 min.
- Umieść połówki awokado na grillu, stroną miąższu do węgla. Pamiętaj o pilnowaniu cebuli, która ma być miękka.
- Zdejmij cebule i awokado z grilla i przełóż na deskę. Obierz awokado ze skóry i wrzuć do miski. Posiekaj grillowaną cebulę i dodaj do awokado wraz z kolendrą, sokiem z cytryny i pieprzem. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, tworząc guacamole.
Dzięki zdrowemu rozsądkowi jesteś w stanie przygotować dania na grilla dopasowane do naszej diety w sposób smaczny i zdrowy, nie unikając jednocześnie przyjemności, jaką jest spędzenie wspólnego czasu ze znajomymi przy grillu. Często jest tak, że osoby na diecie trzymają się jej przesadnie sztywno. Osobiście jestem zwolennikiem metody 80/20, czyli 80% jem czysto, a w 20% przypadków pozwalam sobie na odstępstwa. Wiec nawet, gdy nie będziesz miał pomysłu na zdrowe alternatywy na grilla lub po prostu będziesz gościem, to nie wymyślaj i pozwól sobie na małe odstępstwa.
Aneta
6 lutego 2023 @ 15:10
Tytuł nie brzmi zbyt apetycznie, ale z cebulką i kolendrą aż ślinka cieknie
Radek
6 lutego 2023 @ 15:11
I tak nic nie zastąpi w smaku kiełbaski z grilla