Badanie: wpływ diety keto na wysiłek
Badania naukowe to jeden z podstawowych oręży, jakimi możemy walczyć z mitologią w treningu i suplementacji. Jest to szczególnie ważne w dzisiejszych czasach, gdzie dziwne teorie może wysnuć każdy, a następnie je udostępnić, trafiając do szerokiego grona odbiorców. Pozyskana informacja jest powielana, tworząc mit, który może zakorzenić się na stałe w wątpliwym kompendium wiedzy na temat treningu, diety i suplementacji.
Nie sztuką jest przeczytać badanie lub zrozumieć jego mechanizm, najistotniejsze jest je dobrze przeanalizować, wyciągnąć wnioski i zastosować pozyskaną wiedzę w praktyce. Oczywiście badania nie są nieomylne – niejednokrotnie spotykamy sprzeczne wyniki w innych badaniach, a nawet inne wyniki w tych samych badaniach, ale w różnym odstępie czasu. Właśnie fakt sprzeczności różnych badań wymaga od nas odpowiedniej interpretacji i otwartego umysłu.
Z pomocą przychodzi Łukasz, który swoim fachowym okiem będzie interpretować dla Was badania.
DIETA KETOGENICZNA I DIETA LOW CARB.
Dieta ketogeniczna/low carb są wciąż popularną strategią wykorzystywaną w trakcie redukcji masy ciała lub do poprawy wydajności u osób trenujących. Nadal wielu ludzi próbuje do nich przekonywać podając powody, dla których warto je stosować. Więc zrobimy odwrotnie – dlaczego nie warto ich stosować Co to w końcu za diety, gdzie nie ma owoców, pieczywa, ziemniaków czy żelków lub „ciastków”?
Eliminując lubiane produkty, dieta ta staje się trudna w utrzymaniu. W gruncie rzeczy, cały jej fenomen polega na eliminacji wielu produktów, stąd wypadkowa jest taka, że tracimy masę ciała, gdyż najzwyczajniej w świecie jemy mniej. Przy okazji tej eliminacji, ograniczamy także ilość witamin i składników mineralnych w diecie i tu możemy mówić o ryzyku niedoborów. Trudność w jej utrzymaniu powoduje olanie sprawy i odzyskanie utraconej masy ciała. Znany scenariusz?
DIETA KETOGENICZNA I LOW CARB W SPORCIE.
Jeśli chodzi o sport, w ciągu ostatniej dekady przeprowadzono wiele badań, w których badano wpływ diety o niskiej zawartości węglowodanów głównie na wydolność ćwiczeń wytrzymałościowych, z różnymi efektami. Ogólnie żadne poważne stowarzyszenia nie zalecają takich diet, a wręcz przeciwnie.
Pomimo znacznego spadku współczynnika wymiany oddechowej (co stanowi wzrost utleniania kwasów tłuszczowych) diety te nie wpłynęły znacząco na całkowity czas do wyczerpania. Czasami jednak wpływały niekorzystnie na adaptacje treningowe, jak np. u elitarnych piechurów, gdzie zwiększały wskaźników zużycia tlenu.
U 30-letnich mężczyzn trenujących wytrzymałość, czas do wyczerpania (nie mieli sił i chęci dłużej biec) zmniejszył się przy intensywności 70%, choć nie przy 60%. W innym badaniu sportowców wytrzymałościowych (90% kobiet), czas do wyczerpania uległ znacznemu zmniejszeniu po 10 tygodniach diety niskowęglowodanowej. Podobnie kobiety trenujące rekreacyjnie Cross-Fit doświadczyły 5% spadku VO 2max, podczas gdy dieta nie miała wpływu na mężczyzn, ale warto zaznaczyć, że 6 osób (na 30) wykluczono ze względu na prawdopodobnie nieprzestrzeganie diety.
Badania te wyraźnie pokazują, że tego typu diety u przeszkolonych osób nie poprawiają wydolności i mogą prowadzić do jej obniżenia. Źródło.
22 października 2019 @ 16:10
1
22 kwietnia 2020 @ 06:26
5
17 stycznia 2021 @ 22:13
0.5
10 października 2022 @ 15:30
5
16 lutego 2023 @ 17:55
Wyniki chyba nie zaskakują. Węgle to główne źródło energii w organizmie i jeśli zmniejszymy ich podaż to zmniejszą się też zasoby energetyczne organizmu
16 lutego 2023 @ 17:56
Jak widać nie każda dieta jest dla każdego i nie warto podążać za modą na keto jeśli się nie ma ku temu powodów