Co należy myć przed spożyciem?
Mycie czegokolwiek wydaje się logicznym sposobem na pozbycie się brudu – proste. Robiły tak nasze babcie, mamy, więc robimy to samo. W wielu domach wprowadzane są różne metody oraz wytyczne, jeżeli chodzi o mycie produktów spożywczych, tylko czy mają one ku temu jakieś podstawy?
Mycie jest jednym z głównych sposobów zmniejszenia ryzyka zatrucia pokarmowego. Jeżeli chodzi o ręce, sztućce, talerze czy blaty kuchenne, to ważne jest właściwe mycie oraz stosowanie odpowiednich detergentów, aby zatrzymać rozprzestrzenianie się szkodliwych bakterii i wirusów. Jednak jeśli chodzi o jedzenie, zasady mycia nie są tak jasne. Niektóre produkty należy zawsze myć, a inne należy trzymać z dala od zlewu.
Skąd mamy wiedzieć które?
ZAWSZE MYJEMY NASTĘPUJĄCE PRODUKTY:
- Owoce i warzywa z jadalnymi skórkami: myj wszystkie produkty, bez względu na to, czy są one ekologiczne, czy konwencjonalnie uprawiane, w chłodnej wodzie z kranu, bezpośrednio przed jedzeniem lub użyciem w przepisie. Pomiń jakiekolwiek detergenty, ponieważ porowate powierzchnie świeżych produktów mogą wchłonąć składniki stosowanej chemii. Osuszyć czystą szmatką lub ręcznikiem papierowym, aby jeszcze bardziej ograniczyć szkodliwe bakterie, które mogą znajdować się na powierzchni świeżych produktów. Zaparowywanie produktów w sklepie spożywczym go nie czyści.
- Owoce i warzywa z niejadalnymi skórkami: banany, awokado, grejpfruty, cytryny, limonki itd. – co te wszystkie owoce mają ze sobą wspólnego? Zgadłeś, niejadalne skórki. Umyj wszystkie produkty, nawet jeśli skórka nie zostanie zjedzona, ponieważ brud i bakterie mogą być przenoszone ze skórki do wnętrza owocu podczas jego krojenia lub obierania.
- Puszki i słoiki: umyj pokrywki przed ich otwarciem, aby szkodliwe cząsteczki nie wpadły do jedzenia. Przed otwarciem umyj wszystkie puszki, w tym napoje w puszkach i zupy.
NIGDY NIE MYJEMY:
- Surowego kurczaka (i innego surowego mięsa): pomimo tego, co wielu myśli, mycie surowego kurczaka nie oczyszcza go. W rzeczywistości płukanie surowego kurczaka może rozprzestrzeniać bardziej szkodliwe bakterie, takie jak Salmonella lub Campylobacter, w kuchni, co może potencjalnie powodować choroby. Jedynym sposobem na zabicie tych patogenów jest poddanie produktów mięsnych właściwej obróbce termicznej.
- Ryb: unikaj mycia surowych ryb, ponieważ ten zabieg nie czyści ryb. Zamiast tego zwiększa ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego innych produktów żywnościowych, naczyń i powierzchni.
- Jajek: unikaj mycia jaj po zakupie, ponieważ może to usunąć powłokę chroniącą jaja przed bakteriami, które mogą się na nie nanieść podczas przygotowywania posiłku.
Jak widać, może dla niektórych jest to oczywiste, a ktoś z Was właśnie dowiedział się czegoś nowego. Warto stosować się do tych zaleceń, ponieważ nie ma chyba nic bardziej nieprzyjemnego, niż zatrucia pokarmowe.
Sponsor artykułu: www.trenujmy24.pl
14 marca 2023 @ 12:58
A co np z owocami z własnego sądu, gdy wiem że są one dobrze wyhodowane ? Mycie nie zabiera im wartości odżywczych
18 marca 2023 @ 07:17
Pamiętaj, że poza własnym sposobem uprawy, wpływ na jakość produktów ma też ziemia, to co w niej jest głębiej, atmosfera czy innego rodzaju zanieczyszczenia, na które Ty nie masz większego wpływu. Więc warto zawsze kierować się w/w zasadami.
14 marca 2023 @ 12:58
Warto o tym wspominać, ja np nie miałam pojęcia że nie wypada myć surowego kurczaka