Czym są witaminy z grupy B?
Witaminy z grupy B odpowiadają przede wszystkim za kondycję układu nerwowego. Warto dbać o ich odpowiednią ilość w pożywieniu szczególnie, gdy mamy natężony okres pracy intelektualnej, stresu czy treningów – tak, podczas treningu siłowego również układ nerwowy pracuje. Wit. B jest z grupy nierozpuszczalnych w tłuszczach.
Pierwotnie uważana za jedną witaminę, grupa witamin z grupy B jest rzeczywiście zróżnicowana pod względem składu i funkcji. Najczęstsze witaminy z grupy B to: B1 lub tiamina, B2 lub ryboflawina, niacyna, B6 lub pirydoksyna i B12 – są niezbędne do podtrzymania metabolizmu organizmu, wytwarzania energii i wspomagania organizmu w zwalczaniu chorób i infekcji. Wniosek? Bardzo ważna substancja, niezależnie od wieku, sposobu życia czy stanu zdrowia.
Po szczegóły zapraszam dalej.
WITAMINA B1 – TIAMINA.
Witamina B1, czyli tiamina – istotna dla prawidłowego i zdrowego rozwoju kości, a co za tym idzie – wzrostu. Stymuluje pracę układu krążenia.
Źródła: wieprzowina, zielony groszek oraz produkty pełnoziarniste i wzbogacone w ziarno, w tym chleb, ryż, makaron.
WITAMINA B2 – RYBOFLAWINA.
Witamina B2, czyli ryboflawina – bardzo ważna dla naszego układu immunologicznego, czyli odpornościowego, ponadto wpływa na stan skóry i paznokci oraz delikatnej skóry okolic jamy ustnej.
Źródła: : mleko i produkty mleczne, chleb pełnoziarnisty i inne produkty zbożowe, chude mięso, jaja i zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak. Uogólniając: wysokobiałkowa żywność.
WITAMINA B6 – PIRYDOKSYNA.
Witamina B6, czyli pirydoksyna – usprawnia przyswajanie białka i stymuluje glikogenezę. Ponadto wpływa produkcję hemoglobiny, reguluje ciśnienie krwi. Podobnie jak witamina B2 wpływa na układ odpornościowy.
Źródła: pieczone ziemniaki, banany, wołowina, wzbogacone zboża, orzechy, fasola, wieprzowina, kurczak i ryby.
WITAMINA B12 – KOBALAMINA.
Witamina B12, kobalamina – bardzo ważna witamina z perspektywy produkcji czerwonych krwinek, ponadto bierze udział w trawieniu białek, węglowodanów i tłuszczy, więc bardzo ważne jest, aby trzymać jej poziom na możliwie najwyższym poziomie.
Źródła: mleko i produkty nabiałowe, mięso, ryby (zwłaszcza łosoś), drób i jaja.
WITAMINY Z GRUPY B – PODSUMOWNIE.
Podsumowując, oczywiście nie są to wszystkie witaminy z grupy B, ponieważ jest ich znacznie więcej. Postarałem się ująć te najistotniejsze z punktu widzenia sportu, ale także zdrowia. Wniosek nasuwa się jeden – bardzo ważne jest, abyśmy te witaminy trzymali na możliwie najwyższym poziomie. Jakie są skutki niedoboru? Najprościej jest antagonistycznie podejść do zalet.
31 stycznia 2023 @ 16:25
Czy suplementowanie witaminy B1 jakoś wymiernie może wpłynąć na wzrost u dzieci, czy są to minimalne zmiany?
31 stycznia 2023 @ 16:28
Jak pieczenie ziemniaka wpływa na zawartość witaminy B6? Przecież to ten sam ziemniak