Czym są zatrucia pokarmowe?
Każdy z nas miał w swoim życie sytuację, gdy po spożyciu jakiegoś pokarmu doznaliśmy zatrucia pokarmowego, a sam posiłek nie musiał być złej jakości. O ile nie ma co się dziwić, gdy pożywienie jest wątpliwej jakości lub nieznany jest czas przebywania poza warunkami chłodniczymi, o tyle dziwne jest to, gdy dzieje się to na skutek spożywania produktu, który regularnie występuje w naszej diecie. O co tu chodzi?
Zatrucie pokarmowe jest chorobą wywołaną przez bakterie lub inne patogeny pojawiające się w żywności. Każdego roku mnóstwo ludzi choruje zatruwając się żywnością, nierzadko kończy się to to interwencją medyczną, jednak w większości trzeba ten stan przeczekać. Przypadki nie dotyczą tylko pokarmów złej jakości, przeterminowanych lub brudnych, ponieważ drobnoustroje mogą znaleźć się na naszym posiłku na wielu etapach procesu ich przygotowania.
Czy zatrucia pokarmowe są często spotykane? Generalnie tak, szczególnie w okresach świątecznych, gdzie przejadamy nadmierne przygotowane dania świąteczne. Można też zauważyć pewną sezonowość, ponieważ często zatruwa się kilka osób w naszym otoczeniu jednocześnie.
WYŻSZE RYZYKO ZATRUCIA POKARMOWEGO?
Każdy ma niechlubną szansę zatruć się poprzez spożywaną żywność, ale niektórzy ludzie są bardziej narażeni na różnego rodzaju infekcje pokarmowe, której skutki są długotrwałe. Taka grupa „wysokiego ryzyka” stanowi prawie 25 procent populacji, obejmując osoby starsze, niemowlęta, małe dzieci, kobiety w ciąży, osoby z osłabionym układem odpornościowym i chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca, choroba nerek, HIV / AIDS i niektórzy pacjenci z nowotworami – oczywiście jest to tylko najprostsza część przykładów, która po prostu pozwala na jakąkolwiek kategoryzację.
PRZYCZYNY ZATRUCIA POKARMOWEGO?
Pięć najważniejszych patogenów odpowiedzialnych za większość ognisk zatruć pokarmowych to: norowirus, salmonella, clostridium perfringens, campylobacter i staphylococcus aureus. Zatrucie pokarmowe może również wynikać z pokarmów lub napojów zanieczyszczonych escherichia coli ( E.Coli ), listerii i clostridium botulinum (lub zatrucia jadem kiełbasianym) i powodować ciężkie reakcje wymagające hospitalizacji.
OBJAWY ZATRUCIA POKARMOWEGO.
Objawy i nasilenie zatrucia pokarmowego są różne, ale typowymi objawami są: rozstrój żołądka, skurcze brzucha, nudności i wymioty, biegunka, gorączka i odwodnienie. Ogólny brak samopoczucia nie sprzyja kontrolowaniu dostarczanych pokarmów i płynów, jednak jest to bardzo istotny moment, kiedy trzeba dbać o ilość dostarczanych płynów.
JAK ZMNIEJSZYĆ RYZYKO ZATRUCIA POKARMOWEGO?
Możesz znacznie zmniejszyć ryzyko zatrucia pokarmowego, odpowiednio obchodząc się z jedzeniem i wykonując cztery proste kroki:
- Umyć – Umyj ręce oraz wszystkie powierzchnie i przybory używane do przygotowania jedzenia, a także myj wszystkie świeże owoce i warzywa.
- Oddziel produkty – Trzymaj surowe mięso, drób, owoce morza i jaja oddzielnie od żywności gotowej do spożycia.
- Sprawdzaj temperaturę – Użyj termometru do jedzenia, aby upewnić się, że potrawy są ugotowane do odpowiedniej temperatury wewnętrznej.
- Mroź – Przechowuj łatwo psującą się żywność, tj. mięso w zamrażarce. Jeżeli temperatura powietrza przekracza 20 stopni, to profilaktycznie trzymaj wszystko co może się łatwo zepsuć w lodówce.
ZATRUCIA POKARMOWE – PODSUMOWANIE.
Zatrucia pokarmowe to choroby, które bardzo ciężko się przechodzi. Złe samopoczucie, osłabienie oraz połączenie biegunki i wymiotów są w stanie bardzo mocno wycieńczyć człowieka. Podstawowe zabiegi higieniczne w naszej kuchni skutecznie redukują ryzyko zachorowania, tj. mycie produktów oraz używanych powierzchni, segregacja w lodówce, kontrola stanu pożywienia po obróbce cieplnej, czy przechowywanie w chłodnych warunkach delikatnych pokarmów.
30 stycznia 2023 @ 15:07
Zatrucie pokarmowe to ja mam jak żona chce jechać do teściowej 🙂
30 stycznia 2023 @ 15:09
Można działać prewencyjnie, ale nigdy nie wiemy, czy w restauracji też podchodzą do higieny jak my w kuchni…
30 stycznia 2023 @ 15:10
Po tylu kebabach co zjadłem to moj układ pokarmowy jest odporny na zatrucia