Dieta dla mózgu
Dieta dla mózgu: czyli to co jesz, ma wpływ na to, jak myślisz. Na napisanie tego postu miały wpływ dwa wydarzenia. Spotykam się co jakiś czas z pytaniem, czy jest jakiś sposób na poprawę pracy mózgu. Druga sprawa, to: mimo szalejącej inflacji jest obecnie dobra promka w Kaufie na jeden z podstawowych składników, który fajnie skoksuje działanie naszej głowy – a mam na myśli borówki, które kosztują 8,99zł za 500g. Ale po kolei.
Będę monotonny i powiem Ci, że aby Twój mózg pracował jak należy, musisz dbać o dietę, trening i regenerację. O kurła… to odkryłeś Jankowicz Amerykę – „przecież to wiem!” Może i wiesz, ale nie oznacza to, że w to wierzysz. Inaczej byś nie wrzucał w siebie tony śmieciowego żarcia, ruszał dupsko i pilnował higieny snu. A jeśli tego nie robisz tzn., że mówisz, że wiesz, ale i tak masz to gdzieś.
Powiem dlaczego warto włączyć borówkę do swojej diety z myślą o naszym mózgu, a na końcu z czym można ją połączyć, by stworzyć pełnowartościowy posiłek przez takiego Makłowicza jak Ty (i ja). Dziś nie będę truł za długo.
DIETA NA PAMIĘĆ I KONCENTRACJĘ?
Jest kilka kluczowych składników, które przekładają się na zdrowie i strukturę mózgu. Podstawą, o której wiedzą praktycznie wszyscy, są kwasy tłuszczowe omega 3, które znajdziemy w rybach i owocach morza, ale także w mięsie czy orzechach. Szczególnie ważne w diecie dla mózgu są orzechy oraz owoce jagodowe. Borówki, a w szczególności sok z borówek są w stanie nawet doraźnie poprawić pracę mózgu. Świetnie sprawdzi się też kakao, także w postaci czekolady gorzkiej, które świetnie wpływa na nastrój i koncentrację (wiele osób zna to uczucie błogości po spożyciu czekolady). Przejdźmy jednak do bohatera naszego postu, czyli borówki i jej korzyści zdrowotnych.
ZWIĄZKI PRZECIWUTLENIAJĄCE.
Liczne badania naukowe potwierdzają, że przeciwutleniacze wykazują działanie przeciwwolnorodnikowe. Chronią komórki przed działaniem niestabilnych cząsteczek, które mogą uszkadzać struktury komórkowe w tym nici DNA. Wolne rodniki przyspieszają procesy starzenia i degeneracji oraz są inicjatorami procesów nowotworowych. Badacze wskazują, że borówki mają jeden z najwyższych poziomów przeciwutleniaczy ze wszystkich najczęściej spożywanych owoców i warzyw.
DZIAŁANIE PRZECIWMIAŻDŻYCOWE.
Badania kliniczne, potwierdzają dobroczynny wpływ borówek na kondycję mięśnia sercowego. Ośmiotygodniowy eksperyment, z udziałem pacjentów z otyłością, którym podawano owoce borówki, potwierdził ich korzystny wpływ na zdrowie układu krążenia badanych osób. Badanym podawano codzienne około 50 gramów borówek, zaś po upływie czasu eksperymentu stwierdzono, że wartość utlenionego cholesterolu LDL była o 27% niższa wśród osób jedzących te owoce niż w grupie kontrolnej.
POPRAWA FUNKCJI POZNAWCZYCH I ZAPAMIĘTYWANIA.
W badaniach na modelu zwierzęcym zaobserwowano, że regularna podaż borówek w diecie korzystnie wpływa na funkcje obszarów płata czołowego mózgu, obszaru odpowiedzialnego za inteligencję i zdolność abstrakcyjnego myślenia. Spowolnienie starzenia się neuronów przez związki przeciwutleniające obecne w borówkach, sprzyja poprawie sygnalizacji komórkowej. Spostrzeżenia te potwierdzono w badaniach wśród ludzi. Sześcioletnie badanie na grupie ponad 16 000 osób starszych wykazało, że borówki oraz truskawki w znaczący sposób przyczyniały się do opóźnienia umysłowego procesu starzenia się. Badacze szacują, że opóźnienie zmian związanych z wiekiem, w grupie osób spożywających owoce jagodowe było na poziomie nawet do 2,5 roku.
LEPSZA REGENERACJA MIĘŚNI.
Borówki mogą zmniejszać uszkodzenia mięśni po intensywnym wysiłku. Wysiłek fizyczny jest jednym z głównych czynników powodujących uszkodzenia mięśni. Gdy dojdzie już do takiego uszkodzenia, w jego miejscu powstaje stan zapalny, podwyższeniu też ulega poziom stresu oksydacyjnego w tym obszarze tkanki. Stosowanie suplementów przygotowanych z borówek może ograniczać uszkodzenia, na poziomie molekularnym, minimalizując ból i zwiększając wydolność mięśni.
WSPOMAGAJĄ ODCHUDZANIE.
Borówki należą do owoców niskokalorycznych, zaś bogatych w składniki odżywcze dlatego są chętnie wykorzystywane przy planowaniu diety redukcyjnej. Potwierdza to, trwające 24 lata, badanie obserwacyjne z 2015 roku, które wykazało, że zwiększenie spożycia owoców – zwłaszcza jagodowych – a także jabłek i gruszek – poprawia skuteczność redukcji masy ciała.
CZY BORÓWKI TO TZW. SUPERFOODS?
Borówki słusznie zapracowały na miano superowocu. Są nieocenione w prewencji czynników ryzyka prowadzących do chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca, cukrzyca, otyłość czy zespół metaboliczny. Spowalniają procesy starzenia komórek, w tym mózgowych, działają przeciwwolnorodnikowo i ochronnie na struktury DNA. Są produktem niskoenergetycznym, o wysokiej gęstości odżywczej, bogatym w aktywne związki roślinne o działaniu prozdrowotnym. A jak nie wiesz z czym je łączyć to kup:
- Jogurt Skyr np. z Biedry
- 100 g borówek
- 15g migdałów
- banan na podbicie węgli
Posiłek taki jest pełnowartościowy, wpłynie korzystnie na działanie Twojego mózgu i jednocześnie będzie mega szybki.
8 marca 2023 @ 09:59
Wypróbowałam przepis na końcu artykułu, bardzo polecam, pyszne i wartościowe
8 marca 2023 @ 10:00
Czy suplementy takie jak bomba mogą wpłynąć lepiej na działanie mózgu niż naturalne odpowiedniki ?
8 marca 2023 @ 11:12
Raczej wątpliwe.