Fakty i mity na temat odchudzania.
Prawdy, półprawdy i gówno prawdy – fakty i mity na temat odchudzania, to tak w dosadnym i telegraficznym skrócie.
Tematyka treningu i diety jest pełna mitów, przeplatanych z prawdami, jednak często trudno jest rozróżnić jedno od drugiego. Problem narasta, gdy mity powielają persony znane w świecie fitness, nie podając sensownych argumentów, a opierając się jedynie na sobie – ja tak robię, na mnie musi działać, bo dobrze wyglądam – musisz robić tak samo. Równocześnie kontrofensywę zaczynają osoby z wiedzą oraz doświadczeniem, popierając się argumentami, ale… Mają małe grono odbiorców i to wszystko gdzieś ginie wraz z rozwojem sytuacji, przez co dokopanie się do wartościowej wiedzy kosztuje nas często mnóstwo czasu.
Postarałem się zebrać kilka najczęstszych teorii, które są powtarzane na siłowniach i odniosłem się do nich w odpowiedni sposób.`
Poproszę 5 cheeseburgerów i Colę Light, bo jestem na diecie. – MIT
Temat z produktami light jest trudny. Skoro dostarczają mniej kalorii, a celem jest ujemny bilans kaloryczny, to wszystko powinno być OK, ale nie jest. Często zredukowanie zawartości tłuszczu jest nadrabiane dodatkiem cukru. Argumentem, który do mnie przemawia najbardziej jest fakt, że jest to żywność wysoce przetworzona, która ma zły wpływ nie tylko na nasz wygląd, ale i nasze zdrowie.
Nie wyjdę na romantyczną kolację, odchudzam się! – MIT
Naprawdę, nie musisz udawać, że to na co masz ochotę to liść sałaty – nie tylko zrobisz złe wrażenie, ale i niepotrzebnie stracisz okazję na coś pysznego. Jedzenie ostatniego posiłku przed 18 nie ma sensu. Wszystko zależy od tego, o której kładziesz się spać! Sugerowane jest zjedzenie ostatniego posiłku około 2-3 godziny przed snem. Najlepiej jeśli będzie to posiłek lekkostrawny. Poza tym historia pokazuje, że po kolacji zjedzonej o 18 za 3 h robiłem się tak głodny, że musiałem zjeść dużo więcej, niż gdyby był to normalny posiłek, wliczony w dietę.
Oliwa jest zdrowa, więc będę używać jej dwa razy więcej. – PÓŁPRAWDA
Oliwa z oliwek jest najbardziej uniwersalnym tłuszczem, ponieważ zawiera wiele dobrych tłuszczów i witamin – to jest fakt, ale jak każdy tłuszcz wraz z 1 gramem dostarcza aż 9 kcal, dlatego nie należy z nią przesadzać.
Biegam, ćwiczę, chodzę na siłownię, jem za dwóch, bo mogę. – PÓŁPRAWDA
Nie, nie możesz. No chyba, że mówimy o diecie na masę. Ustalmy, że założony cel to redukcja masy tłuszczowej, aby zacząć zrzucać zbędne kilogramy konieczne jest wywołanie ujemnego bilansu energetycznego. Aktywność fizyczna jak najbardziej może w tym pomóc, ale jeśli nadrobisz stracone kalorie w naleśnikarni, albo fast-foodzie efekty będą znikome bądź nawet żadne.
Chudnę tylko wtedy, kiedy czuję się głodna. – MIT
Ograniczenie liczby spożywanych posiłków nie wyjdzie Ci na dobre. Metabolizm zwalnia (oczywiście musi to się odbywać dłuższy czas, a nie jeden dzień), a organizm wchodzi w stan gotowości i tworzy zapasy energii w postaci tkanki tłuszczowej. Najlepiej spożywać 3-5 posiłków dziennie o w miarę stałych porach, pamiętając, że przy śniadaniu można zaszaleć najbardziej, a przy kolacji należy być bardziej ostrożnym. Chyba, że intensywnie trenujesz – Ci mają „inaczej”.
Mam trochę ciałka, bo odziedziczyłam to po rodzicach! – MIT
To jeden z moich ulubionych przejawów żywieniowego bełkotu. Na ostatnim wykładzie poznałem statystyki mówiące, że w populacji osób otyłych tylko 0,1% z nich miał genetyczne uzasadnienie. Jest bardzo małe prawdopodobieństwo, że znalazłeś się w tej grupie, więc pogódź się z faktem, że jedyne co mogłeś odziedziczyć po rodzicach, to złe nawyki żywieniowe! Masz do wyboru dwie opcje: szukać nowej wymówki albo iść pobiegać, a słodycze rozdać znajomym.
Błonnik ułatwia zrzucenie wagi, mówili. Jedz błonnik, mówili. – PRAWDA
Błonnik jest bardzo ważnym składnikiem żywieniowym, jednocześnie traktowanym przez Polaków po macoszemu. W wielu badaniach na polskiej społeczności wyraźnie widać niedobory tego składnika odżywczego. 1 g błonnika dostarcza zaledwie 2 kcal i jednocześnie usprawnia pracę przewodu pokarmowego (wchłania wodę). Błonnik pomaga schudnąć, ponieważ (paradoksalnie) jest ciężkostrawny – organizm musi zużyć dużo energii na jego obróbkę (dlatego warto spożywać go w godzinach porannych). Ma wyraźny wpływ na zdrowie układu krążenia – sprzyja redukcji poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi.
Fakty i mity na temat odchudzania – podsumowanie.
Reasumując, fakty i mity są i będą obecne zawsze w każdej dziedzinie naukowej. Najistotniejszy jest fakt, aby stale się kształcić, ponieważ dziś coś jest dla nas dobre lub po prostu bez znaczenia, a za kilka lat pojawią się badania (i słuszne), które wykażą negatywny wpływ danej substancji na nasze zdrowie. Otwarty umysł i odpowiednia krytyka wobec samego siebie jest tym, co nam potrzeba podczas pracy nad sobą.
4 lutego 2023 @ 13:47
5
9 lutego 2023 @ 17:07
Z jednej strony internet pomaga w rozprzestrzenianiu się tych mitów, ale z drugiej są w nim osoby, takie jak Ty, które z tym walczą
9 lutego 2023 @ 17:09
Fajny przykład z colą light. Ludzie myślą – a wypiję taką zamiast tej „nie light” i będzie zdrowo. Prawda jest taka, że zdrowo będzie jak wypijesz wodę
9 lutego 2023 @ 17:09
5