FIT budyń czekoladowy!
Dieta i posiłki, które się na nią składają, nie muszą być monotonne i jedzone z przymusu. Pamiętajmy, że to ma być zdrowy tryb żywienia, który ma być urozmaicony, smaczny, a przede wszystkim zdrowy. Dbając o nasze zdrowie nie zapomnijmy o naszym samopoczuciu oraz przyjemności, jaka płynie z jedzenia, ponieważ to ona daje nam motywację do tego, aby jeszcze ciężej pracować nad samym sobą.
Warto, aby każdy z nas miał w swoim „arsenale” diety dania, które będą wprowadzały powiew świeżości do naszego jadłospisu. Powinny być one proste, smaczne i szybkie, aby czas niezbędny do przygotowania nie stanowił dla nas problemu. To samo dotyczy się doboru produktów, gdy nie mamy składników na co dzień w lodówce, to ciężej nam się zebrać do zrobienia nietypowego dla nas dania.
Dieta nie musi opierać się na kurczaku, ryżu i brokułach, które jemy pięć razy w ciągu dnia. Wniosek? Prostota i oszczędność czasu. Taki jest nasz temat przewodni.
BUDYŃ CZEKOLADOWY – SKŁADNIKI.
Budyń czekoladowy to idealna forma, aby przemycić coś słodkiego do Twojej diety. Dzięki temu będziesz mógł zaspokoić swoją potrzebę na słodycze, o ile taka wystąpi. Zachowasz dzięki temu odpowiednią proporcję niezbędny makroskładników w swojej diecie, a ponadto odciążysz się psychicznie. Uwzględnisz przyjemne z pożytecznym.
Składniki:
- 30g gorzkiej czekolady
- jajko
- 30g odżywki białkowej (polecamy ECO&FIT)
- 15g ksylitolu
- 250ml mleka
- 15g wiórków kokosowych
- 15g mąki ziemniaczanej
BUDYŃ CZEKOLADOWY – PRZYGOTOWANIE.
Wlej do garnka 150 ml mleka, dodaj rozdrobnioną czekoladę (tarką lub połamać rękoma). Gotuj mleko na małym ogniu do rozpuszczenia się czekolady. W pozostałej ilości mleka dokładnie wymieszaj pozostałe składniki. Następnie dodaj do gotującego się mleka i mieszaj do momentu aż masa będzie gęsta. Na tym etapie możemy ostatecznie dosłodzić. Przelej masę do miski. Najlepiej spożyć po przestudzeniu.
BUDYŃ CZEKOLADOWY – WARTOŚCI ODŻYWCZE.
- Ilość porcji: 2
- Kcal: ok. 700
- Białko: ok. 38g
- Tłuszcze: ok. 34g
- Węglowodany: ok. 60g
Wartości odżywcze podane są dla całej powstałej masy. Chcąc znać wartości dla poszczególnych porcji, wówczas musimy podzielić całość przez ich liczbę. Warto przygotować sobie kilka porcji, aby awaryjnie zawsze były gotowe, abyś mógł skorzystać z budyniu, jako przekąski w swojej diecie.
Budyń czekoladowy będzie stanowić idealną alternatywę dla klasycznego posiłku w Twojej diecie. Jest idealny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Uważaj z dodatkami typu syropy, wiórki czy różnego rodzaju bakalie, ponieważ mogą mocno wpłynąć na wartości odżywcze pojedynczej porcji.
25 stycznia 2023 @ 18:16
Może w przyszłości przepis na budyń lub ogólnie desery na masę?
26 stycznia 2023 @ 16:52
Nie wykluczone, ponieważ trochę wstrzymaliśmy tą serię. Jednak budowanie masy i dobijanie kcal jest zdecydowanie prostsze, niż robienie posiłków o dobrych proporcjach i w miarę nisko kalorycznych. Swoją drogą, opcja tego budyniu w jednej porcji jest w miarę spoko, jeżeli chodzi o podbicie kcal, a i ilościowo nie jest tego dużo.
25 stycznia 2023 @ 18:17
Zrobiłam, zjadłam i polecam. Pyszne.