Grillowane szparagi!
Sezon grillowy w pełni, każdemu na myśl przychodzą specjały, tj. kiełbaski, karkówka, kurczak, kaszanka z kiszka, jednak nie każdemu z nas to służy. Zastanawialiście się kiedyś nad jakąś zdrową i lżejszą alternatywą?
Weekendowe wypady na grilla nie zawsze muszą się kończyć przesadnym obżarstwem i leżakowaniem. Co prawda jest to mocno zakorzenione w naszych wakacyjnych tradycjach, jednak nie oznacza to, że zdrowy tryb życia może wykluczać grillowanie lub na odwrót grill nie oznacza niezdrowego trybu życia. Wystarczy trochę inwencji twórczej.
Co dziś serwujemy?
GRILLOWANE SZPARAGI!
Te zielone „patyczki” mają naturalne właściwości moczopędne, które mogą się przydać w zmniejszaniu wzdęć spowodowanych słonymi oraz mocno przyprawionymi pokarmami i alkoholem, co często jest charakterystyczne dla grilla. Ponadto aminokwasy i minerały zawarte w szparagach mogą zmniejszać objawy kaca i chronić komórki wątroby przed toksynami.
Warto pamiętać, że dobrze zaplanowany grill nie musi niweczyć naszej diety, którą skrupulatnie sobie liczymy i na co dzień stosujemy. Nawet w takich wypadkach, jak okazyjny grill, możemy spokojnie sobie poradzić w taki sposób, że nie zakłócamy swojego planu żywienia, a jednocześnie nie odmawiamy sobie przyjemności. Nie ma nic gorszego niż siedzieć w towarzystwie, które zajada się smacznym grillem, a my możemy tylko sobie powąchać, bo jesteśmy na diecie.
Składniki:
● ¼ szklanki oliwy z oliwek
● ¼ szklanki soku z cytryny
● sól i przyprawy
● kilogram szparagów, łodygi przycięte
GRILLOWANE SZPARAGI – PRZYGOTOWANIE.
Rozgrzej grill, a oliwę, sok, sól i przyprawy wymieszaj w miseczce. Rozłóż szparagi bezpośrednio na grillu lub na aluminiowej tacce, a tackę połóż na grillu. Taka mała uwaga: najlepiej kłaść szparagi prostopadle do rusztu, żeby nie wpadły nam do węgla. Szparagi grillują się szybko, więc obracaj je co minutę, aż będą miękkie, po pierwszym obrocie nanieś mieszankę przypraw pędzelkiem na szparagi.
Pamiętaj, że jeżeli mamy ochotę na klasycznego grilla, a jesteśmy w trakcie diety, która ma jakiś określony cel, to go zjedzmy. Gdy dieta jest dopięta, każdego dnia się do niej stosujemy, to jeden dzień rozpusty nie spowoduje nagłego wzrostu tkanki tłuszczowej czy czegokolwiek innego. Tylko ten jeden dzień rozpusty nie może przerodzić się w dzień za dniem.
6 lutego 2023 @ 15:20
Tymi wszystkimi przepisami na grilla zrobiłeś mi na niego ochotę. Niestety trzeba jeszcze poczekać
6 lutego 2023 @ 15:21
Fajnie wiedzieć, że grill nie musi być tłusty i niezdrowy, ale też zdrowy i smaczny.
6 lutego 2023 @ 15:21
4.5