Grillowane szparagi!
Grillowanie może być świetnym wsparciem dla osób będących na diecie, ponieważ oferuje wiele zalet, które wspierają zdrowe odżywianie i utrzymanie odpowiedniej wagi. Ograniczenie dodatkowego tłuszczu, zachowanie wartości odżywczych, redukcja dodatków sztucznych, zwiększenie konsumpcji warzyw, urozmaicenie diety i możliwość kontroli porcji to tylko kilka z korzyści, które przemawiają za grillowaniem w kontekście zdrowej diety.
Twoja dieta nie musi wykluczać grilla. Szparagi z grilla to wyjątkowo smaczna i prosta potrawa, która doskonale podkreśla naturalny smak i delikatność szparagów. Grillowanie nadaje im charakterystyczny aromat i lekko pikantny posmak, który sprawia, że stają się ulubionym dodatkiem do wielu dań.
Przygotowanie grillowanych szparagów jest niezwykle łatwe i szybkie. Wystarczy oczyścić szparagi, usunąć zgrubiałe końce i lekko je oprószyć oliwą z oliwek oraz ulubionymi przyprawami. Następnie wystarczy umieścić je na grillu i grillować przez kilka minut, aż staną się delikatnie zrumienione.
GRILLOWANE SZPARAGI!
Szparagi mają naturalne właściwości moczopędne, które mogą się przydać w zmniejszaniu wzdęć spowodowanych słonymi oraz mocno przyprawionymi pokarmami i alkoholem, co często jest charakterystyczne dla grilla. Ponadto aminokwasy i minerały zawarte w szparagach mogą zmniejszać objawy kaca i chronić komórki wątroby przed toksynami.
Warto pamiętać, że dobrze zaplanowany grill nie musi niweczyć naszej diety, którą skrupulatnie sobie liczymy i na co dzień stosujemy. Nawet w takich wypadkach, jak okazyjny grill, możemy spokojnie sobie poradzić w taki sposób, że nie zakłócamy swojego planu żywienia, a jednocześnie nie odmawiamy sobie przyjemności. Nie ma nic gorszego niż siedzieć w towarzystwie, które zajada się smacznym grillem, a my możemy tylko sobie powąchać, bo jesteśmy na diecie.
Składniki do przygotowania szparagów z grilla:
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- ¼ szklanki soku z cytryny
- sól i przyprawy
- kilogram szparagów, łodygi przycięte
GRILLOWANE SZPARAGI – PRZYGOTOWANIE.
Przygotowanie szparagów z grilla jest naprawdę proste. Rozgrzej grill, a oliwę, sok, sól i przyprawy wymieszaj w miseczce. Rozłóż szparagi bezpośrednio na grillu lub na aluminiowej tacce, a tackę połóż na grillu. Taka mała uwaga: najlepiej kłaść szparagi prostopadle do rusztu, żeby nie wpadły nam do węgla. Szparagi grillują się szybko, więc obracaj je co minutę, aż będą miękkie, po pierwszym obrocie nanieś mieszankę przypraw pędzelkiem na szparagi.
Pamiętaj, że jeżeli mamy ochotę na klasycznego grilla, a jesteśmy w trakcie diety, która ma jakiś określony cel, to go zjedzmy. Gdy dieta jest dopięta, każdego dnia się do niej stosujemy, to jeden dzień rozpusty nie spowoduje nagłego wzrostu tkanki tłuszczowej czy czegokolwiek innego. Tylko ten jeden dzień rozpusty nie może przerodzić się w dzień za dniem.
Kamil
6 lutego 2023 @ 15:20
Tymi wszystkimi przepisami na grilla zrobiłeś mi na niego ochotę. Niestety trzeba jeszcze poczekać
Kajetan
6 lutego 2023 @ 15:21
Fajnie wiedzieć, że grill nie musi być tłusty i niezdrowy, ale też zdrowy i smaczny.