Jak zadbać o układ odpornościowy?
Chociaż w tym sezonie, zważywszy na obecną sytuację na świecie, możesz nie być w stanie w pełni zapobiec chorobie, to jednak silny układ odpornościowy jest jednym ze sposobów, który zapewnienia naszemu organizmowi ochronę przed niechcianymi infekcjami. Skoncentrowanie się na wartościowej żywności bogatej w odpowiednie składniki odżywcze i zdrowym stylu życia może pomóc Tobie i Twojej rodzinie pozostać zdrowym znacznie dłużej.
O naszą odporność dba wiele rzeczy, zaczynając od wspomnianego stylu życia – higiena, odpowiedni dobór odzieży, aktywność fizyczna itp., poprzez odpowiednie żywienie – wprowadzenie zbilansowanej diety, która dostarcza nam niezbędnych witamin i minerałów, kończąc na odpowiedniej suplementacji podczas wzmożonych okresów chorobowych.
Co możemy zrobić dla naszego ciała?
Zakładając, że dbamy o odpowiednie żywienie, a ponadto prowadzimy higieniczny i aktywny tryb życia, warto posiłkować odpowiednimi suplementami w sytuacjach, gdy jesteśmy bardziej narażeni na jakiekolwiek choroby. Warto pomyśleć o tym szczególnie teraz, gdy panuje epidemia koronawirusa Covid-19, a chyba ostatnią rzeczą nam potrzebną jest fakt, abyśmy musieli iść do lekarza z byle przeziębieniem, narażając się na kontakt z prawdziwie chorymi, co dodatkowo nas zestresuje.
Warto pomyśleć o dodaniu do swojej diety następujących produktów:
- Beta karoten – znajduje się w pokarmach roślinnych, takich jak słodkie ziemniaki, szpinak, marchew, mango, brokuły i pomidory.
- Pokarmy bogate w witaminę C obejmują owoce cytrusowe, jagody, melony, pomidory, paprykę i brokuły.
- Witamina D znajduje się w tłustych rybach i jajach. Mleko i 100% soki wzbogacone witaminą D są również źródłem tego ważnego składnika odżywczego.
- Cynk jest lepiej wchłaniany ze źródeł zwierzęcych, takich jak wołowina i owoce morza, ale także ze źródeł wegetariańskich, takich jak kiełki pszenicy, fasola, orzechy i tofu.
- Probiotyki to „dobre” bakterie, które promują zdrowie. Można je znaleźć w hodowanych produktach mlecznych, takich jak jogurt, oraz w fermentowanych produktach spożywczych, takich jak kimchi.
- Białko pochodzi zarówno ze źródeł zwierzęcych, jak i roślinnych, takich jak mleko, jogurt, jajka, wołowina, kurczak, owoce morza, orzechy, nasiona, fasola i soczewica.
Aby utrzymać układ odpornościowy w dobrej kondycji przez cały rok, skup się na zrównoważonym planie odżywiania, odpowiednim śnie i ograniczeniem stresu.
Staraj się codziennie spożywać około porcji warzyw i owoców, aby dostarczyć witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które mogą wspierać pracę układu odpornościowego.
Dobra higiena i mycie rąk pomagają zapobiegać rozprzestrzenianiu się zarazków. Pamiętaj, aby umyć produkty przed jedzeniem lub użyciem w przepisach. Czyść szklanki, widelce, łyżki i inne przybory, aby ograniczyć rozprzestrzenianie się i rozwój bakterii.
Znajdź zdrowe i odpowiednie sposoby radzenia sobie ze stresem, takie jak medytacja, słuchanie muzyki lub czytanie. Aktywność fizyczna jest również świetnym sposobem na radzenie sobie ze stresem i może pomóc zmniejszyć ryzyko niektórych chorób przewlekłych, które mogą osłabić układ odpornościowy.
Brak snu przyczynia się do różnych problemów zdrowotnych, takich jak osłabienie układu odpornościowego. Dorosłym zaleca się od siedmiu do dziewięciu godzin, a dzieci potrzebują od ośmiu do 14 godzin, w zależności od ich wieku.
Co z ziołami?
Wiele leków ziołowych jest sprzedawanych, aby pomóc w walce z przeziębieniem lub skrócić ich czas trwania, ale skonsultuj się z lekarzem przed przyjęciem jakichkolwiek suplementów lub leków. Żadna żywność ani suplement nie mogą zapobiec chorobie.
16 marca 2023 @ 13:56
Sen snem, ale gdy siedzi się w domu, odpali się serial, ciężko położyć się o „normalnej” godzinie, właśnie dlatego rano czujemy się nie najlepiej
16 marca 2023 @ 13:58
Świetny artykuł! W fajny sposób przekazuje pan ważne informacje