Jakie są zalety czekolady? #1
Mleczna, gorzka czy z dodatkami – wiele osób nie potrafi przejść obojętnie obok kuszącej tabliczki czekolady. Od dawien dawna wiadomo, że jest kakao jest zdrowe i bardzo pożądane w naszej codziennej, zdrowej rutynie. Abstrahując już od jakości dostępnych w sklepach produktów, postaramy się przybliżyć wszelkie pozytywne właściwości ów delikatesu, jakim niewątpliwie jest czekolada przy założeniu, że spożywamy produkt naprawdę o wysokiej zawartości samego kakao i bez niepotrzebnych wypełniaczy.
Postaramy się poruszyć zróżnicowaną czekoladową tematykę, popartą miarodajnymi badaniami naukowymi. Być może nie nie zawsze przedstawimy coś odkrywczego, ale jest szansa, że uchronimy kogoś od ciężkiej decyzji, jaką jest rezygnacja z czekolady.
Zapraszamy do szybkiej lektury!
ZALETY CZEKOLADY – BADANIA.
Przeprowadzono badanie na zdrowych, młodych i dorosłych osobach, które donosi o znaczącej poprawie sprawności wzrokowej, a wszystko to dzięki spożywaniu ciemnej czekolady w porównaniu z jej mleczną formą. Takie wyniki są pożywką dla sensacyjnych nagłówków, więc przebrnęliśmy przez badanie, aby szybko przeprowadzić analizę bez ściemy.
Było to badanie krzyżowe z udziałem 30 zdrowych, młodych dorosłych (średni wiek: 26 lat), którzy mieli pełnię widzenia w każdym oku i brak jakichkolwiek historii chorób wzroku. Wszyscy uczestnicy zostali zbadani po spożyciu gorzkiej oraz mlecznej czekolady, ale odstęp od badania wynosił co najmniej 72 godziny.
W dniach testowych badani spożywali albo 47 g gorzkiej czekolady (zawierającej 316 mg flawanoli) albo 40 g mlecznej czekolady (zawierającej 12,4 mg flawanoli), a następnie przeprowadzono rundę oceny ostrości wzroku w ciągu 2 godzin od spożycia czekolady.
Skuteczność wizualną oceniano za pomocą trzech testów:
1. Ostrość wzroku o wysokim kontraście.
2. Mała czułość kontrastu.
3. Duża czułość kontrastu.
Tłumacząc to na chłopski rozum – był to test bardzo podobny do tego, który wykonuje się na wszelkich badaniach wzroku w szkole, w pracy czy przed rozpoczęciem nauki jazdy.
ZALETY CZEKOLADY – WYNIKI BADANIA.
Wszyscy uczestnicy ukończyli testy. Pozytywne zmiany zaobserwowano tylko w przypadku wrażliwości na małe litery.
Autorzy spekulowali, że widoczna poprawa mogła wynikać z faktu, że flawanole kakaowe: „Powiększają siatkówkę, wzrokową ścieżkę i/lub mózgowy przepływ krwi, zwiększając biodostępność tlenu i składników odżywczych do aktywnych metabolicznie miejsc.”
Chociaż dobrze udokumentowano, że flawanole kakaowe mogą poprawić przepływ krwi, tylko jedno inne badanie przetestowało ich wpływ na sprawność wzrokową u zdrowych osób. W badaniu tym pacjenci, którzy spożyli sporą dawkę flawonoli w połączeniu z kofeiną (ok. 720 mg), wykazali poprawę w niektórych badaniach wizualnych aspektów 2 godziny po ich spożyciu. Jednak flawonoidy okazały się dobrze obiecujące w badaniu nad poprawą funkcji widzenia u osób z jaskrą lub nadciśnieniem ocznym – brak dokładniejszych badań.
ZALETY CZEKOLADY – WĄTPLIWOŚCI.
W tym badaniu należy zauważyć pewne ograniczenia. Przede wszystkim zawartość flawonoli w stosowanych czekoladach nie była mierzona w taki sam sposób, pomimo zastosowania produktu tego samego producenta.
Przedstawienie zawartości flawanoli jest bardzo ważne (podobnie jak witanolidy w Ashwagandzie), ponieważ nie cała czekolada jest przetwarzana w sposób, który zachowuje flawanole. Kakao potraktowane alkaliami, prażone w wysokiej temperaturze lub fermentowane może znacznie zmniejszyć stężenie flawanoli w produkcie. Krótsze czasy pieczenia i fermentacji mogą jednak zrekompensować tę stratę. Samo kupowanie gorzkiej czekolady nie gwarantuje, że będzie miała odpowiednio wysoką ilość flawonoli. Odsetek kakao w produkcie również nie jest wiarygodnym wskaźnikiem ich zawartości, a ponadto sposób uprawy ma również wpływ na ich poziom.
Nie wiadomo, czy poprawa widzenia widoczna w tym badaniu będzie trwała dłużej niż 2 godziny.
Być może długotrwałe przyjmowanie flawoni z kakao będzie miało klinicznie istotny wpływ na wzrok, ewentualnie ta sama poprawa będzie widoczna u osób o słabym wzroku lub cierpiącym na różnego rodzaju choroby wzroku. Wyniki tego badania należy traktować jako bardzo wstępne. Potrzebne są znacznie dokładniejsze badania, zanim można będzie można wystosunkować bardziej konkretne wnioski na temat wpływu flawonoli kakaowych na kondycję naszego wzroku.
Źródła:
- Correlation between Antimicrobial, Antioxidant Activity, and Polyphenols of Alkalized/Nonalkalized Cocoa Powders.
- Effects of chocolate, cocoa, and flavan-3-ols on cardiovascular health: a systematic review and meta-analysis of randomized trials.
27 stycznia 2023 @ 16:55
Wydaje mi się, że są lepsze metody na poprawę wzroku niż jedzenie czekolady. To tak samo, jakby powiedzieć, że piwo jest zdrowe, bo działa dobrze na nerki nie dodając przy tym, że wyniszcza inne organy.
27 stycznia 2023 @ 16:56
4.5