Jakie są zalety czekolady? #1
Mleczna, gorzka czy z dodatkami – czekolada to chyba najbardziej znana słodycz, której odmawiamy sobie w trakcie stosowania diety. Od dawien dawna wiadomo, że jest kakao jest zdrowe i bardzo pożądane w naszej codziennej, zdrowej rutynie. Abstrahując już od jakości dostępnych w sklepach produktów, postaramy się przybliżyć wszelkie pozytywne właściwości ów delikatesu, jakim niewątpliwie jest czekolada przy założeniu, że spożywamy produkt naprawdę o wysokiej zawartości samego kakao i bez niepotrzebnych wypełniaczy.
Postaramy się poruszyć zróżnicowaną czekoladową tematykę, popartą miarodajnymi badaniami naukowymi. Być może nie nie zawsze przedstawimy coś odkrywczego, ale jest szansa, że uchronimy kogoś od ciężkiej decyzji, jaką jest rezygnacja z czekolady.
Jesteśmy świadomi, że czekolada jest bardzo lubiana. Wyeliminowanie jej z diety może być problematyczne, jednak nie jest to konieczne. Pamiętajmy, że efekt odchudzania jest podyktowany ujemnym bilansem kalorycznym naszej diety. Sporadycznie spożywaną czekoladę można uwzględnić w diecie, nie psując jej efektów.
ZALETY CZEKOLADY – BADANIA.
Czekolada paradoksalnie brała udział w wielu wartościowych badaniach naukowych z zakresu dietetyki. Przeprowadzono badanie na zdrowych, młodych i dorosłych osobach, które donosi o znaczącej poprawie sprawności wzrokowej, a wszystko to dzięki spożywaniu ciemnej czekolady w porównaniu z jej mleczną formą. Takie wyniki są pożywką dla sensacyjnych nagłówków, więc przebrnęliśmy przez badanie, aby szybko przeprowadzić analizę bez ściemy.
Było to badanie krzyżowe z udziałem 30 zdrowych, młodych dorosłych spożywających czekoladę (średni wiek: 26 lat), którzy mieli pełnię widzenia w każdym oku i brak jakichkolwiek historii chorób wzroku. Wszyscy uczestnicy zostali zbadani po spożyciu gorzkiej oraz mlecznej czekolady, ale odstęp od badania wynosił co najmniej 72 godziny. W dniach testowych badani spożywali albo 47 g gorzkiej czekolady (zawierającej 316 mg flawanoli) albo 40 g mlecznej czekolady (zawierającej 12,4 mg flawanoli), a następnie przeprowadzono rundę oceny ostrości wzroku w ciągu 2 godzin od spożycia czekolady.
Skuteczność wizualną po spożyciu czekolady oceniano za pomocą trzech testów, były one bardzo podobne do klasycznych testów w szkole, pracy czy na kursie na prawo jazdy:
- Ostrość wzroku o wysokim kontraście.
- Mała czułość kontrastu.
- Duża czułość kontrastu.
ZALETY CZEKOLADY – WYNIKI BADANIA.
Wszyscy uczestnicy ukończyli testy. Pozytywne zmiany wynikające ze spożycia czekolady zaobserwowano tylko w przypadku wrażliwości na małe litery. Autorzy spekulowali, że widoczna poprawa mogła wynikać z faktu, że flawanole kakaowe: „Powiększają siatkówkę, wzrokową ścieżkę i/lub mózgowy przepływ krwi, zwiększając biodostępność tlenu i składników odżywczych do aktywnych metabolicznie miejsc.”
Chociaż dobrze udokumentowano, że flawanole kakaowe mogą poprawić przepływ krwi, tylko jedno inne badanie przetestowało ich wpływ na sprawność wzrokową u zdrowych osób. W badaniu tym pacjenci, którzy spożyli sporą dawkę flawonoli w połączeniu z kofeiną (ok. 720 mg), wykazali poprawę w niektórych badaniach wizualnych aspektów 2 godziny po ich spożyciu. Jednak flawonoidy okazały się dobrze obiecujące w badaniu nad poprawą funkcji widzenia u osób z jaskrą lub nadciśnieniem ocznym – brak dokładniejszych badań.
ZALETY CZEKOLADY – WĄTPLIWOŚCI.
W tym badaniu należy zauważyć pewne ograniczenia. Przede wszystkim zawartość flawonoli w stosowanych czekoladach nie była mierzona w taki sam sposób, pomimo zastosowania produktu tego samego producenta. Przedstawienie zawartości flawanoli jest bardzo ważne (podobnie jak witanolidy w Ashwagandzie), ponieważ nie cała czekolada jest przetwarzana w sposób, który zachowuje flawanole. Kakao potraktowane alkaliami, prażone w wysokiej temperaturze lub fermentowane może znacznie zmniejszyć stężenie flawanoli w produkcie. Krótsze czasy pieczenia i fermentacji mogą jednak zrekompensować tę stratę. Samo kupowanie gorzkiej czekolady nie gwarantuje, że będzie miała odpowiednio wysoką ilość flawonoli. Odsetek kakao w produkcie również nie jest wiarygodnym wskaźnikiem ich zawartości, a ponadto sposób uprawy ma również wpływ na ich poziom.
KRÓTKOTRWAŁA POPRAWA WZROKU.
Nie wiadomo, czy poprawa widzenia widoczna w tym badaniu z zastosowaniem czekolady będzie trwała dłużej niż 2 godziny. Być może długotrwałe przyjmowanie flawonoli z kakao będzie miało klinicznie istotny wpływ na wzrok, ewentualnie ta sama poprawa będzie widoczna u osób o słabym wzroku lub cierpiącym na różnego rodzaju choroby wzroku. Wyniki tego badania należy traktować jako bardzo wstępne. Potrzebne są znacznie dokładniejsze badania, zanim można będzie można wystosunkować bardziej konkretne wnioski na temat wpływu flawonoli kakaowych na kondycję naszego wzroku.
27 stycznia 2023 @ 16:55
Wydaje mi się, że są lepsze metody na poprawę wzroku niż jedzenie czekolady. To tak samo, jakby powiedzieć, że piwo jest zdrowe, bo działa dobrze na nerki nie dodając przy tym, że wyniszcza inne organy.