Skip to content

Łukasz Czerwiński

Łukasz Czerwiński BLOG Dietetyk ze stopniem licencjata kontynuujący studia magisterskie. Specjalizujący się w żywieniu w sportach walki oraz crossficie. Pasjonat szeroko pojętej dietetyki ze szczególnym uwzględnieniem „skutków ubocznych” odchudzania. Zwolennik podejścia opartego na dowodach naukowych.

8 komentarzy

  1. Dominik Kopczyński
    29 listopada 2022 @ 07:45

    5

    Odpowiedz

  2. Igor
    14 lutego 2023 @ 16:20

    Kofeina jest naturalnie produkowana w organizmie, czy jej obecność tam jest tylko z pożywienia?

    Odpowiedz

    • Dominik Kopczyński
      15 lutego 2023 @ 07:54

      Pożywienie, leki oraz suplementacja – to są główne źródła, którymi dostaje się do naszego organizmu.

      Odpowiedz

  3. Kuba
    14 lutego 2023 @ 16:21

    Ale czy taka moczopędność jest zła? Jeśli dostarczamy odpowiednie ilosci wody i minerałów to chyba nawet dobrze, że organizm się częściej filtruje.

    Odpowiedz

    • Dominik Kopczyński
      15 lutego 2023 @ 07:55

      Najważniejszy jest bilans zysków i strat, jeżeli płyny wydalane i uzupełniane są na odpowiednim poziomie, to nie ma z tym problemu.

      Odpowiedz

  4. Eryk
    14 lutego 2023 @ 16:22

    No dobra, ale czy kofeina jest nam w ogóle potrzebna? Czy w naturalnym środowisku człowiek kiedykolwiek jej potrzebował?

    Odpowiedz

    • Dominik Kopczyński
      15 lutego 2023 @ 07:55

      Czy potrzebna? Z pewnością nie. Czy w naturalnym środowisku jej potrzebował? Pewnie też nie, ale mógł nieświadomie ją spożywać, ponieważ jej źródłem nie jest tylko kawa, czekolada czy herbata.

      Odpowiedz

  5. Anonim
    14 lutego 2023 @ 16:23

    5

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *