Korzyści picia kawy
Przeciwutleniacze są substancjami naturalnie występującymi w wielu produktach spożywczych, takich jak owoce, warzywa, czy zioła. Ich głównym zadaniem jest neutralizacja wolnych rodników, które mogą uszkadzać komórki organizmu i przyczyniać się do rozwoju różnych chorób, w tym chorób serca czy nowotworów. Regularne spożycie pokarmów bogatych w przeciwutleniacze może pomóc w utrzymaniu zdrowia i redukcji ryzyka wystąpienia wielu schorzeń. Przykłady przeciwutleniaczy to witamina C, witamina E, beta-karoten, oraz flawonoidy.
Jeśli uważasz, że poranna filiżanka Twojej ulubionej kawy nie dostarcza ciału nic więcej niż zastrzyk kofeiny, możesz być mile zaskoczony, gdy dowiesz się, że codzienna filiżanka ulubionego napoju dla wielu z nas, może również przynieść dodatkowe korzyści. Picie umiarkowanych ilości kawy wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2 i choroby Parkinsona.
Co mamy rozumieć przez słowo „umiarkowana” ilość kawy w ciągu dnia? Jedna lub dwie kawy w ciągu dnia wydają się rozsądnym rozwiązaniem, jednak kawa do każdego papierosa lub posiłku to już zdecydowana przesada. Co możemy jeszcze zyskać dzięki regularnemu spożywaniu kawy?
Przeciwutleniacze w Twojej diecie.
A wcześniej wspomniane przeciwutleniacze? Chociaż naukowcy nie ustalili jeszcze dokładnych mechanizmów niektórych efektów zapobiegania chorobom, ważne jest, aby pamiętać, że związki te mogą wywierać inne korzystne działania, takie jak działanie przeciwzapalne. Kawa zawiera również niewielkie ilości niektórych składników odżywczych, w tym potasu, niacyny i magnezu.
Kawa z mlekiem jako źródło wapnia?
Dodanie do kawy odrobiony mleka, jest jednym ze sposobów na zwiększenie dziennego spożycia wapnia i witaminy D. Jeśli Twoja dieta nie obejmuje nabiału, to tzw. „biała kawa” jest bogatą w wapń alternatywą. Pamiętaj tylko o dodaniu słodzika, ponieważ napoje kawowe mogą być źródłem dodanych cukrów, więc postaw na stewię, ksylitol lub erytrytol zamiast białego cukru lub słodzików na bazie aspartamu.
Czym jest kawa kuloodporna?
Kawa kuloodporna – jest to wariacja kawy z dodatkiem oleju kokosowego oraz masła, które będą zastrzykiem dodatkowych kwasów tłuszczowych w naszym ulubionym ciepłym napoju. Co to da? Kawa nie dość, że nas pobudzi, dostarczy dawkę energii pochodzącą z dodanych tłuszczów, zmniejszy uczucie głodu na skutek obecnego oleju oraz masła, ponadto masło zawiera witaminy A, D, E i L oraz CLA. Doskonała opcja dla ludzi, którzy są w trakcie diety wysokotłuszczowej, a szczególnie w fazie ketozy.
Kofeina a działanie przeciwbólowe.
Kofeina, obecna w kawie, może zwiększać skuteczność niektórych substancji przeciwbólowych poprzez zwiększenie ich wchłaniania i działania. Jednakże, należy zachować ostrożność, ponieważ nadmiar kofeiny może prowadzić do niepożądanych skutków ubocznych, takich jak nadpobudliwość czy zaburzenia rytmu serca. Dlatego producenci często dodają kofeinę do niektórych leków, aby zwiększyć ich działanie przeciwbólowe, ale ważne jest, aby stosować je zgodnie z zaleceniami lekarza i nie przekraczać zalecanej dawki. Najczęściej wielu producentów dodaje kofeinę do produktów typu „forte” czy „strong”, zawierających ibuprofen czy paracetamol.
Wpływ kofeiny na metabolizm.
Kofeina jest znana nie tylko ze swojej zdolności do pobudzenia, ale także ze zwiększania metabolizmu organizmu. Dlatego wielu sportowców decyduje się spożyć kawę przed treningiem, aby uzyskać dodatkową energię. Nie bez powodu wiele suplementów przedtreningowych opiera swoje działanie na właściwościach kofeiny. Dodatkowo, kofeina przyspiesza przemianę lipidów, co może wspomóc proces spalania tkanki tłuszczowej podczas aktywności fizycznej.
Co więcej, korzystny wpływ kofeiny na zmniejszenie uczucia zmęczenia mięśniowego zarówno w trakcie, jak i po treningu, czyni ją jeszcze bardziej atrakcyjnym wyborem dla osób aktywnych fizycznie. Dlatego niektórzy zawodowi sportowcy i amatorzy sięgają po kofeinę jako naturalny sposób na poprawę wydolności i rezultatów treningowych.
Ile kaw dziennie to za dużo?
Trzy do pięciu niewielkich filiżanek kawy dostarcza około 400 miligramów kofeiny, co jest największą ilością zalecaną dziennie dla zdrowych osób dorosłych, jednakże pamiętajmy, że w większości spożywamy tego typu napoje w stosunkowo sporych kubkach. Niektóre grupy, takie jak osoby z nadciśnieniem tętniczym i osoby starsze, mogą być bardziej narażone na negatywne skutki uboczne kofeiny i dlatego powinny rozważyć ograniczenie ich spożycia. Kobiety w ciąży i karmiące piersią będą również chciały ograniczyć kofeinę i powinny omówić ich spożycie z pracownikiem służby zdrowia. Ponieważ kawa jest środkiem pobudzającym, nie jest zalecana dla dzieci i młodzieży.