Ksylitol.
Od dawna cukier jest nazywany potocznie „białą śmiercią”, jednakże ten niechlubny tytuł nie wpływa w żaden sposób na jego zastosowanie w polepszaniu smaku ogólnodostępnej dla nas żywności, mówiąc krótko: cukier jest wszędzie i nie zapowiada się na żadne zmiany.
Czy cukier wpływa na smak? Bez wątpienia, prosty test: gdy poczujesz, że guma, którą żułeś przez jakiś czas straciła smak (a raczej się do niego przyzwyczaiłeś) – weź odrobinę cukru do ust i „ciesz” się dalej smakiem swojej gumy.
Czym możemy w takim razie zastąpić cukier skoro jest taki zły? Przecież wszyscy krzyczą, że aspartam jest rakotwórczy, miód jest coraz gorszej jakości, a cukier brązowy ma to samo słowo w nazwie! A czy słyszałeś o ksylitolu?
CZYM JEST KSYLITOL?
Ksylitol jest alkoholem cukrowym, czyli związkiem złożonym z cząsteczki cukru i alkoholu. Brzmi dość groźnie dla kogoś, kto nigdy nie interesował się procesem wytwarzania substancji słodzących. Pierwotnie był produkowany z kory brzozy, ale na skutek rosnącej popularności, a co za tym idzie – zapotrzebowania, trzeba było wynaleźć jakiś zamiennik, z którego również można go pozyskać.
Ksylitol pozyskujemy z kukurydzy, którą szybciej można uprawiać, a ponadto same uprawy mogą mieć wiele hektarów i rok rocznie bardzo się powiększać. Brzoza rośnie zdecydowanie wolniej, a i występuje rzadziej. Oczywiście są producenci, którzy dalej tą drogą pozyskują i tworzą ksylitol, jednak często podnosi to cenę samego produktu, bo producent często wszem i wobec ogłasza, że nawiązuje do naturalnej tradycji.
KSYLITOL JAKO ZAMIENNIK CUKRU.
Podobnie jak inne substancje słodzące, ksylitol jest najczęściej stosowany jako zamiennik cukru. Pochodzenie tych „innych” substancji jest różne, a i wpływ na zdrowie też jest zróżnicowany, więc walka o wyparcie cukru, który jest mocno zakorzeniony w naszej kulturze, ciągle trwa.
Ksylitol jest szczególnie polecany diabetykom, ponieważ skoki insuliny po jego spożyciu są znacznie niższe, co też łatwiej się kontroluje, a wszystko na skutek jego budowy, co daje mu mniejszą kaloryczność oraz indeks glikemiczny (IG – im mniejszy, tym węglowodan jest wolniej wchłaniany).
ZALETY KSYLITOLU.
- mniejsza kaloryczność i mniejszy IG niż cukru
- nie wpływa negatywnie na stan naszego uzębienia i dziąseł
- nie sprzyja rozwojowi grzybów (ważny aspekt dla chorych na grzybicę)
- poprawia wchłanianie wapnia
Oczywiście ksylitol to nie złoty środek, który można się suplementować z racji tego, że ma kilka ciekawych zalet. Należy pamiętać, że jest zamiennikiem cukru, którym poprawiamy sobie smak potraw, więc tak samo musi być traktowany ksylitol. W nadmiernej ilości ma również swoje wady, o czym również warto wspomnieć.
WADY KSYLITOLU.
- w większych ilościach może podrażniać układ pokarmowy
- ekonomia spożycia
- cena
- dostępność
Zalecane spożycie ksylitolu wynosi ok. 15g dziennie, czyli trzy małe łyżeczki. Dobrze wiemy, że są ludzie, którzy dwiema łyżeczkami słodzą herbatę, więc i podejście do stosowania ksylitolu musi być inne. Pamiętajmy, że nie jest on dużo słodszy niż cukier, więc warto po prostu pomyśleć o minimalizowaniu spożycia słodzików w swojej codziennej diecie.
KSYLITOL – PODSUMOWANIE.
Stosując ksylitol wypieramy skutecznie zbędny cukier z naszej diety. Jest to trudny zabieg, ponieważ rzutuje on mocno na smak spożywanych przez nas potraw, więc do tego trzeba się przyzwyczaić, a to wymaga czasu. Jako zamiennik pojawia się ksylitol, który ma wiele zalet, którymi bije na głowę cukier.
Niestety, ksylitol nie jest wolny od wad, więc trzeba też być świadomym ilości, jaką spożywamy. Można też spróbować w taki sposób, że sukcesywnie odstawiamy cukier na poczet ksylitolu, czyli z dwóch słodzonych kaw, jedna jest już na bazie ksylitolu, druga za kilka dni również, potem herbaty i innego rodzaju dania.
Maciej
23 stycznia 2023 @ 18:41
Czy ze względu na zawartość alkoholu jest on przyjazny abstynentom?
Dominik Kopczyński
24 stycznia 2023 @ 11:06
Alkohol jest składową, a nie sam w sobie, jako odczuwalna substancja. Więc tak.
Cezary
23 stycznia 2023 @ 18:43
Z tego, co się przyjrzałem to jest on 5-6 razy droższy od cukru. Szkoda, że zdrowsze alternatywy szkodliwych produktów nie są dostępne dla każdego.