Która mąka jest najlepsza?
Błąd, o którym napiszę wynika nie tylko z niewiedzy, ale mam wrażenie, że również z braku logicznego myślenia. Już kilka razy o tym było wspominane, ale wciąż się powtarza i kole w oczy jak włanczać, wziąść czy w cudzysłowiu.
Widzę go nie tylko u moich kolegów/koleżanek po fachu (!), ale także – o zgrozo – w oficjalnych rekomendacjach czy zaleceniach dla pacjentów i specjalistów.
Nie używajmy zwrotu „mąka pszenna” jako synonim mąki „białej, oczyszczonej”!
Rodzaje mąki.
„Mąka pszenna” to nie zawsze „biała mąka”. To nie produktów z „mąki pszennej” powinniśmy odradzać w zaleceniach dietoterapii schorzeń takich jak np. insulinooporność czy zaparcia. Odradzać powinniśmy mąki oczyszczonej/ białej – niezależnie z jakiego ziarna. Pełnoziarnista może być zarówno mąka żytnia, jak i pszenna czy orkiszowa. I do tego… Mąka żytnia nie oznacza pełnoziarnista! To dwa różne podziały: 1) Z jakiego ziarna jest mąka? 2) Jak bardzo to ziarno oczyszczono?
Jest to nielogiczne, aby uznać, że mąka żytnia czy chleb żytni jest lepszy niż pszenny, jeśli nie porównujemy stopnia oczyszczenia. Mąka pszenna graham (typ 1850) lub razowa (typ 2000) to mąki pełnoziarniste i bardzo polecane nawet w terapii zaburzeń gospodarki glukozy. Mąka żytnia/ orkiszowa/ gryczana – oczyszczona – nie jest polecana w wymienionych schorzeniach.
Mąka błędnie nazywana w dietoterapii.
Zrozumiem używanie przez ekspertów w komunikacji do pacjentów „wagi” zamiast „masy ciała” lub „węgli” zamiast „węglowodanów”, bo te określenia nie tylko nie wprowadzają w błąd, a nawet ułatwiają komunikację z pacjentem Jednak używanie „mąka pszenna” w domyśle „mąki białej/oczyszczonej” wprowadza w błąd i tworzy niepotrzebne stereotypy. Widząc „mąka pszenna” w zaleceniach lub komunikacji z pacjentem, mając na myśli „mąkę białą, oczyszczoną” dokonujemy błędu, który utrwala społeczne przekonanie o tym, że pszenica nam szkodzi i co złego, to pszenica. Potem ludzie chwalą mi się, że zaczęli lepiej jeść bo piją soki, nie piją kawy, nie jedzą po 18:00 i odstawili pszenicę…
14 marca 2023 @ 13:01
Skąd wiadomo na ile mąka jest oczyszczona?