Liofilizacja – czy powinienem to znać?
Czym jest liofilizacja, czy to jakiś kolejny magiczny środek, który ma w niesamowity zmienić naszą sylwetkę? A może to kolejny proces, który niepotrzebnie będzie podnosić cenę produktów z półki „eco” i „fit”.
Liofilizacja, czyli suszenie po zamrożeniu z zastosowaniem obniżonego ciśnienia. Żywność liofilizowana jest odwadniana poprzez usunięcie od 70% do 96% wody. Powstrzymuje to rozwój mikroorganizmów i bardzo spowalnia procesy enzymatyczne.
Pierwotnie stosowane w lotach kosmicznych, a czy może to mieć zastosowanie w zdrowym żywieniu dla zwykłych ludzi?
LIOFILIZACJA SPOŻYWCZA.
Liofilizacja jest najzdrowszą metodą obróbki spożywczej: proces usuwa z żywności tylko wodę, nie wpływając na pozostały skład produktu. Liofilizaty mają tyle samo makroskładników, enzymów, witamin i minerałów, co ich świeże odpowiedniki.
Proces nie wymaga także stosowania chemicznych dodatków do żywności, które często wpływają negatywnie na nasze zdrowie.
Produkty liofilizowane często goszczą więc w menu osób, które dbają o jakość diety, lecz mają mało czasu na zakupy i gotowanie: taka przekąska to szybki, wygodny sposób, by dostarczyć sobie niezbędnych substancji odżywczych. Wraz z tanieniem procesu liofilizacji żywność liofilizowana stopniowo zaczęła być stosowana przez himalaistów, alpinistów, żeglarzy i żołnierzy.
LIOFILIZACJA JEST ZDROWA.
Obecnie jest stosowana również w turystyce pieszej i rowerowej, we wspinaczce górskiej, a także w dalekich wyprawach samochodowych i rajdach. Czyli wszędzie tam, gdzie posiłek musi być mały, pożywny i lekki.
Proces liofilizacji nie wymaga stosowania sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku ani spulchniaczy. Dzięki temu żywność zachowuje swój naturalny smak. Po dodaniu wody odtwarza się także pierwotna struktura, kolor i zapach produktów.
Zalety są spore, ponieważ produkt jest lekki, więc jego waga nie przekracza 10% wagi wyjściowej, a ponadto szybko się uwadnia, więc jeżeli ta forma nie do końca komuś podchodzi, to można w dość prosty i szybki sposób nasycić go wodą.
Wada to przede wszystkim cena, ze względu na dość skomplikowany proces, no i druga jest powiązana z ostatnią zaletą, czyli uwadnianie musi odbywać się za pomocą wrzątku, a nie np. wodą z butelki, więc wymaga to, że tak powiem „środowiska kuchennego”.
LIOFILIZACJA – WADY I ZALETY.
Tu warto zwrócić uwagę, że nikt nie mówi, że produkty zawierające w/w substancje nie mogą być liofilizowane.
Liofilizowane owoce to koszt zazwyczaj ok. kilkunastu złotych – dużym minusem jest też rozmiar dostępnej porcji, ponieważ cena tyczy ilości ok. 50g, a to jednak owoce i warzywa są produktami najczęściej podawanymi temu procesowi.
Batony można już kupić za mniej-więcej 2zł, co prawda nie patrzyłem na ilość i typ pozostałych składników, ale niektóre produkty są raczej w naszym zasięgu. To tak na szybko z krótkiego poszukiwania na pierwszej stronie Google – Wikipedia nawet podpowiada, że są lody Big Trio w takiej formie, a nawet batony i inne przetwory mięsne, których cena pewnie niestety jest niemała.
Źródło: www.econandfit.pl
16 października 2022 @ 08:51
5
18 stycznia 2023 @ 16:38
A jaki jest cel takiego procesu? Czy ludzie kupują takie produkty jako bombę witaminową? Przecież woda również jest ważna.
19 stycznia 2023 @ 14:44
Masz więcej produktu w produkcie, że tak powiem. Usuwając wodę zostawiasz wszystko co najcenniejsze, a w ten sposób zmniejsza się gramatura posiłku i rośnie gęstość energetyczna.
19 stycznia 2023 @ 14:43
5