Łosoś z grilla!
Sezon grillowy w pełni, każdemu na myśl przychodzą specjały, tj. kiełbaski, karkówka, kurczak, kaszanka z kiszka, jednak nie każdemu z nas to służy. Zastanawialiście się kiedyś nad jakąś zdrową i lżejszą alternatywą?
Weekendowe wypady na grilla nie zawsze muszą się kończyć przesadnym obżarstwem i leżakowaniem. Co prawda jest to mocno zakorzenione w naszych wakacyjnych tradycjach, jednak nie oznacza to, że zdrowy tryb życia może wykluczać grillowanie lub na odwrót grill nie oznacza niezdrowego trybu życia. Wystarczy trochę inwencji twórczej.
Co dziś serwujemy? W trakcie naszego sezonu grillowego będziesz w stanie zaserwować szparagi z grilla, awokado w formie guacamole, szaszłyki i teraz właśnie przygotowujesz łososia w przyprawach.
Grillowany łosoś!
Łosoś podobnie jak wołowina i w przeciwieństwie do innych ryb, bardzo dobrze radzi sobie na grillu. Dodając do niego odrobinę balsamicznego vinaigrette do smaku, masz zrobiony szybki i sycący posiłek, który jest bogaty w „dobre tłuszcze„, czyli kwasy Omega-3. Bardzo dobra alternatywa do każdego rodzaju mięs, które zazwyczaj pojawiają się na naszych grillowych rusztach. Bez wątpienia plusem jest to, że często jest zbieżny z naszymi założeniami diety.
Składniki:
- ok. 1kg fileta z łososia ze skórą
- balsamiczny sos vinaigrette (do smaku)
- sok z połowy cytryny
- przyprawy
Grillowany łosoś – przygotowanie.
Rozgrzej grill do odpowiedniej temperatury, umyj mięsistą stronę łososia i osusz ją ręcznikiem papierowym. Gdy grill jest gorący, połóż na nim łososia, stroną ze skórą do dołu, a jego mięso dopraw wedle uznania i skrop sokiem z cytryny. Zamknij pokrywę grilla i smaż przez około 10 minut. Jak widać zero filozofii, jednak czasem chwila nieuwagi może spowodować, że za długo przytrzymany łosoś na grillu może się nam po prostu rozpaść.
Filozofii większej w tym nie ma, jednak często nie myślimy o tym, aby na grilla wrzucić rybę. Bardzo fajnie może się ona komponować z guacamole, które robiliśmy w innym przepisie. Jako dodatki możesz też traktować sałatki z warzyw sezonowych, które nie bazują na majonezie czy śmietanie, a do tego grzanki z pieczywa wieloziarnistego.
6 lutego 2023 @ 15:12
Brzmi apetycznie. Czekam na sezon i grilluję
6 lutego 2023 @ 15:13
Jaki spływ na skład żywności ma jej grillowanie? Czy obniża to zawartość tłuszczu?
6 lutego 2023 @ 15:15
5