Łosoś z grilla!
Sezon grillowy w Polsce to czas, na który czekają zarówno miłośnicy kulinariów, jak i entuzjaści spędzania czasu na świeżym powietrzu. To okres, gdy ogrody, tarasy i działki stają się miejscem spotkań rodzinnych i przyjacielskich, gdzie aromatyczne opary z grilla miesza się z radosnym śmiechem i rozmowami. W tym artykule przyjrzymy się bliżej fenomenowi sezonu grillowego w Polsce, z jego tradycjami, przepisami oraz sposobami, jak cieszyć się tą wyjątkową atmosferą.
Grillowanie ma w Polsce długą tradycję i stanowi istotną część kultury kulinarnej i może stanowić świetnie uzupełnienie Twojej diety. Wraz z nadejściem cieplejszych miesięcy, Polacy wyciągają grille z garażu lub szopy i przygotowują się do spotkań na świeżym powietrzu. To nie tylko okazja do jedzenia smacznych potraw, ale również sposób na spędzenie czasu z bliskimi, integrowanie się z sąsiadami i cieszenie się letnimi wieczorami.
Co dziś serwujemy w formie dietetycznej na grilla? W trakcie naszego sezonu grillowego będziesz w stanie zaserwować szparagi z grilla, awokado w formie guacamole, szaszłyki i teraz właśnie przygotowujesz łososia w przyprawach.
Grillowany łosoś!
Łosoś podobnie jak wołowina i w przeciwieństwie do innych ryb, bardzo dobrze radzi sobie na grillu, jednocześnie stanowiąc wartościowy posiłek w zbilansowanej diecie. Dodając do niego odrobinę balsamicznego vinaigrette do smaku, masz zrobiony szybki i sycący posiłek, który jest bogaty w „dobre tłuszcze”, czyli kwasy Omega-3. Bardzo dobra alternatywa do każdego rodzaju mięs, które zazwyczaj pojawiają się na naszych grillowych rusztach. Bez wątpienia plusem jest to, że często jest zbieżny z naszymi założeniami diety.
Składniki niezbędne do przygotowania łososia z grilla:
- ok. 1kg fileta z łososia ze skórą
- balsamiczny sos vinaigrette (do smaku)
- sok z połowy cytryny
- przyprawy
Grillowany łosoś – przygotowanie.
Szybkie przygotowanie łososia z grilla, który może na stałe zagościć w Twojej diecie. Rozgrzej grill do odpowiedniej temperatury, umyj mięsistą stronę łososia i osusz ją ręcznikiem papierowym. Gdy grill jest gorący, połóż na nim łososia, stroną ze skórą do dołu, a jego mięso dopraw wedle uznania i skrop sokiem z cytryny. Zamknij pokrywę grilla i smaż przez około 10 minut. Jak widać zero filozofii, jednak czasem chwila nieuwagi może spowodować, że za długo przytrzymany łosoś na grillu może się nam po prostu rozpaść.
Filozofii większej w tym nie ma, jednak często nie myślimy o tym, aby na grilla wrzucić rybę. Bardzo fajnie może się ona komponować z guacamole, które robiliśmy w innym przepisie. Jako dodatki możesz też traktować sałatki z warzyw sezonowych, które nie bazują na majonezie czy śmietanie, a do tego grzanki z pieczywa wieloziarnistego.
6 lutego 2023 @ 15:12
Brzmi apetycznie. Czekam na sezon i grilluję
6 lutego 2023 @ 15:13
Jaki spływ na skład żywności ma jej grillowanie? Czy obniża to zawartość tłuszczu?