Magnez
Magnez jest szeroko stosowany w medycynie, ponieważ odgrywa kluczową rolę w ponad 300 procesach biochemicznych niezbędnych do zachowania zdrowia. Jego zadaniem jest regulowanie ciśnienia krwi, chronienie przed cukrzycą typu 2, astmą, miażdżycą i stanami lękowymi.
Magnez przyczynia się także do poprawy stanu układu nerwowego, a także do prawidłowej budowy kości i zębów. Z tego powodu często uważa się go za pierwiastek życia.
Dodatkowo magnez ma korzystny wpływ na naszą zdolność skupienia uwagi, pamięć i umiejętność łączenia faktów.
Źródła magnezu w diecie.
Produkty w kolejności od największej do najmniejszej zawartości magnezu warto wziąć pod uwagę przy planowaniu jadłospisu:
- otręby pszenne – 490mg/100 g
- kakao 16% – 420mg/100 g
- nasiona słonecznika – 359mg/100 g
- migdały – 269mg/100 g
- kasza gryczana – 218mg/100 g
- soja – 216mg/100 g
- orzechy arachidowe 180mg/100 g
- fasola biała – 169mg/100 g
- sezamki – 167mg/100 g
- gorzka czekolada – 165mg/100 g
Niedobór magnezu.
Magnez jest konieczny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jego brak prowadzi do wielu dolegliwości, takich jak: mruganie powiek, skurcze łydek, mrowienie i uczucie zimna w rękach i nogach, pogorszenie nastroju, złe samopoczucie, problemy z zasypianiem, ból głowy oraz zawroty głowy.
Nadmiar magnezu.
Hipermagnezemia, nadmierna ilość magnezu, to niekorzystny stan, który może występować u osób cierpiących na niedoczynność tarczycy, niewydolność kory nadnerczy, niewydolność nerek lub nowotwory. Typowe objawy tego schorzenia to zawroty głowy, spadek ciśnienia krwi, słabość, nudności i wymioty, obniżona siła mięśni, arytmia i trudności z oddychaniem.
Przyswajalność magnezu.
W aptekach dostępne są wiele preparatów, które mają uzupełnić stężenie magnezu w naszym organizmie i uchronić przed niedoborem. Teoretycznie wygląda to dobrze, ale skuteczność suplementów diety jest różna. Przed zakupem konkretnego preparatu najlepiej sprawdzić jego skład, takim nośnikiem magnezu, na którym warto się skupić, jest magnez w postaci cytrynianu, mleczanu lub chelaty aminokwasowe, natomiast najsłabszym wypada węglan i tlenek magnezu.
Przyswajalność magnezu można zwiększyć poprzez dodanie do preparatu witaminy B6. Osoby, które zdiagnozowały u siebie chorobę wrzodową, powinny sięgać po tabletki dojelitowe lub suplementy z tlenkiem magnezu, ze względu na neutralizację soku żołądkowego.