Masło ghee czy zwykłe masło?
Czym jest masło ghee i czy jest zdrowsze od zwykłego masła? Ghee to forma klarowanego masła, które jest tradycyjnie stosowane w kuchni azjatyckiej oraz Bliskiego Wschodu. Podobnie jak zwykłe masło, ghee zazwyczaj wytwarza się z mleka krowiego. Ghee powstaje przez stopienie zwykłego masła o zawartości 82% tłuszczu.
W podwyższonej temperaturze masło rozdziela się na ciekły tłuszcz i stałe składniki mleka, które ulegają wytrąceniu. Po oddzieleniu i usunięciu substancji stałych, otrzymujemy prawie czysty tłuszcz mleczny (99,8%). Dzięki temu procesowi pozbywamy się z masła substancji takich jak białka (kazeina) czy cukry (laktoza).
No więc, na co powinien paść nasz wybór, masło ghee czy zwykłe? Dobre pytanie biorąc pod uwagę, że klasyczne masło jest dla nas łatwo dostępne, a masło ghee musimy odpowiednio przygotować. Warto poświęcić na to czas?
JAK ZROBIĆ MASŁO GHEE?
Ghee można przygotować samemu w domu za pomocą zwykłego, niesolonego masła:
- Stopić powoli masło i zbierać łyżką gromadzącą się na powierzchni białą pianę.
- Kontynuuj gotowanie masła, aż wszystkie stałe składniki mleka opadną na dno, a płyn będzie czysty – to jest klarowane masło.
- Możesz je przelać następnie przez gazę do szklanego naczynia, aby oddzielić tłuszcz od powstałego na dnie osadu.
Chociaż ghee i masło pochodzą z mleka krowiego różnią się delikatnie składem. Ponieważ ghee nie zawiera takiej samej ilości białek mlecznych oraz laktozy jak masło, może być dobrym zamiennikiem masła dla osób, wrażliwych na białka mleka krowiego oraz nietolerujących laktozy. Wciąż jednak większą część masła klarowanego stanowią kwasy tłuszczowe nasycone, co może budzić obawy związane z chorobą wieńcową.
KORZYŚCI JEDZENIA MASŁA GHEE.
Ciekawe jednak, jakiś czas temu zostało opublikowane badanie nad spożyciem masła ghee w Indiach. Nie jest to jednak idealne badanie, chociażby z powodu porównania tylko do oleju z gorczycy zwanego również musztardowym. Zauważono jednak, że większa konsumpcja masła ghee niż oleju z gorczycy była kojarzona z niższym poziomem trójglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL) i lipoproteiny o bardzo małej gęstości (VLDL). Może to wynikać z tego, że ghee jest bogate w kwas tłuszczowy zwany sprzężonym kwasem linolowym (CLA), o którym mówi się, że ma szereg korzyści zdrowotnych jak np. niższe ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Ghee zawiera także kwas tłuszczowy zwany kwasem masłowym, który odgrywa istotną rolę w zdrowiu przewodu pokarmowego i może również mieć działanie przeciwzapalne.
MASLO GHEE CZY ZWYKŁE MASŁO – PODSUMOWANIE.
Póki co wszystkie organizacje zdrowia biją na alarm, by unikać kwasów nasyconych. Na pewno nie wszystkie te kwasy tłuszczowe należy wrzucać do jednego wora, ale umiar jak zawsze zalecany. Na pewno ghee może być lepsze dla osób wrażliwych na laktozę i kazeinę, ponieważ zawiera ich mniej. Ani ghee, ani masło nie są niezdrowe, gdy są spożywane z umiarem. Pamiętajmy, nie substancja, a ilość jest trucizną – ta teoria dotyczy niemal wszystkiego.
13 lutego 2023 @ 18:34
A czy w smaku te 2 masła sie różnią?
15 lutego 2023 @ 16:27
Są do siebie bardzo podobne w smaku.
13 lutego 2023 @ 18:36
Czyli kolejny wymysł koncernów, żeby sprzedawać masło drożej