Obalamy mity #12: HFCS jest gorszy niż cukier!
Nowo powstała seria to zbiór mitów, które krążą w sieci bądź na drodze pantoflowej i są na tyle silnie zakorzenione, że wprowadzają multum ludzi w błąd. Być może są od dawna obalone, potwierdzone, ale wymagają kolejny raz uświadomienia, że coś jest mylące. Inne z kolei mogą być z jednej strony sensowne, na tzw. chłopski rozum, ale z punktu widzenia naukowego tak nie jest, a jeszcze inne są przekazywane z pokolenia na pokolenie i tak po prostu ma według niektórych być. Weź tu bądź człowieku mądry…
Postaramy się w prosty i sensowny sposób udowodnić niektóre fakty, abyście mogli kierować się swoim rozumem, a nie presją otoczenia. Wiadomym jest, że przed zmianami i nabywaną wiedzą ludzie często się wzbraniają, poprzez najprostsze negowanie. Podejdź do tematu na chłodno i przeanalizuj to, co Ci podamy.
Zapraszamy do lektury!
HFCS – SYROP KUKURYDZIANY.
Szybkie wyjaśnienie, czym jest HFCS? Jest to nic innego, jak syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy.
Glukoza, czyli cukier który znajduje się w naszej krwi, jest preferowanym źródłem energii dla Twojego ciała. Fruktoza, kolejny prosty cukier, może być również wykorzystana do energii poprzez konwersję do mleczanu i glukozy w wątrobie. Fruktoza, jak wskazuje sama nazwa, jest niczym innym, jak cukrem owocowym.
Badania, które przeprowadzono do tej pory wykazywały, że fruktoza może powodować różne schorzenia oraz dysfunkcje wątroby, a także wzrost insulinoodporności, a jak każdy cukier, którego spożycie jest niekontrolowane – do otyłości. W związku z tym często uważa się, że niezdrowy jest syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy (HFCS), ponieważ zawiera dużo fruktozy.
SYROP KUKURYDZIANY GORSZY OD CUKRU?
W rzeczywistości syrop kukurydziany nie musi mieć więcej fruktozy, niż cukier, który znajduje się na wielu polskich stolach . Płynny HFCS ma zawartość fruktozy na poziomie 40-55%. Sacharoza, znana również jako cukier stołowy, to nawet 50% fruktozy. Znikoma różnica jest zbyt mała, aby mogła mieć jakiekolwiek znaczenie.
Reasumując, HFCS i cukier stołowy są bardzo podobne z punktu widzenia naszego zdrowia. Chociaż HFCS może czasami zawierać więcej fruktozy, różnica jest znikoma. Bardziej niż na zawartości samej fruktozy, powinniśmy przyjrzeć się procesom przetwarzania, które również rzutują na jakość i zdrowotność danego produktu.
28 września 2018 @ 09:04
5
30 stycznia 2023 @ 15:07
Może nie w temacie, ale warto zapoznać się z historią syropu kukurydzianego w USA, bo jest naprawdę interesująca 🙂
31 stycznia 2023 @ 05:55
5