Obalamy mity #12: HFCS jest gorszy niż cukier!
Wiele mitów na temat diety powstaje z niewiedzy lub ślepej wiarze w slogany, które są powielane bez poparcia żadnych naukowych dowodów. Musimy pamiętać, że nasza dieta musi być przede wszystkim zdrowa i zbilansowana, w związku z czym nie powinniśmy testować dziwnych teorii na sobie. Jeżeli nasza dieta bazuje na produktach nisko przetworzonych, jest bogata w warzywa i spełnia wymogi naszego trybu życia, to nie widzę podstaw do radykalnych zmian, jeżeli osiągacie zamierzony efekt.
Oczywiście w każdej diecie mogą pojawić się błędy, więc pierwszą opcją będzie skonsultowanie jej z trenerem lub dietetykiem. Jest to najbezpieczniejsza dla nas opcja szczególnie, że poważne błędy będą rzutować na nasze zdrowie w przyszłości. Możemy podpierać się również badaniami naukowymi, których w 'Internecie jest mnóstwo. Naukowcy zbadali tezę, przeprowadzili badania oraz wyciągnęli z nich wymierne wnioski. Decyzja pozostaje wówczas po Twojej stronie.
Nasza wiedza bazuje na badaniach naukowych oraz doświadczeniu, na skutek którego sprawdzaliśmy różne rozwiązania na samych sobie. Jest to dobra praktyka, która pozwala potwierdzić słuszność teorii płynącej z przeprowadzonych badań.
HFCS – SYROP KUKURYDZIANY.
Szybkie wyjaśnienie, czym jest HFCS? Jest to nic innego, jak syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy. Glukoza, czyli cukier który znajduje się w naszej krwi, jest preferowanym źródłem energii dla Twojego ciała. Fruktoza, kolejny prosty cukier, może być również wykorzystana do energii poprzez konwersję do mleczanu i glukozy w wątrobie. Fruktoza, jak wskazuje sama nazwa, jest niczym innym, jak cukrem owocowym.
Badania, które przeprowadzono do tej pory wykazywały, że fruktoza może powodować różne schorzenia oraz dysfunkcje wątroby, a także wzrost insulinoodporności, a jak każdy cukier, którego spożycie jest niekontrolowane – do otyłości. W związku z tym często uważa się, że niezdrowy jest syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy (HFCS), ponieważ zawiera dużo fruktozy.
CUKIER W DIECIE?
Cukier jest bardzo często nadużywany przez producentów żywności oraz nas samych, gdy podejmujemy decyzję o tym, co zjemy. Dotyczy to zarówno produktów przetworzonych, słodyczy czy napojów, w wypadku których sięgamy po słodzone soki. Cukier jest przede wszystkim wzmacniaczem smaku, w związku z czym warto czytać etykiety, ponieważ jest obecny w takich produktach, w których byśmy się go nie spodziewali.
Nadmierne spożycie cukru w diecie może powodować wiele chorób. Przede wszystkim otyłość, która wynika z nadmiernego spożycia cukru, który jest jednocześnie kaloryczny i zwiększa łaknienie. Ponadto sprzyja rozwojowi próchnicy, negatywnie wpływa na układ krwionośny czy przyspiesza starzenie. Warto się zatem zastanowić, czy cukier musi być obecny w naszej diecie, jeżeli poza smakiem, oferuje nam więcej złego niż dobrego.
SYROP KUKURYDZIANY GORSZY OD CUKRU?
W rzeczywistości syrop kukurydziany nie musi mieć więcej fruktozy, niż cukier, który znajduje się na wielu polskich stolach . Płynny HFCS ma zawartość fruktozy na poziomie 40-55%. Sacharoza, znana również jako cukier stołowy, to nawet 50% fruktozy. Znikoma różnica jest zbyt mała, aby mogła mieć jakiekolwiek znaczenie.
Reasumując, HFCS i cukier stołowy są bardzo podobne z punktu widzenia naszego zdrowia. Chociaż HFCS może czasami zawierać więcej fruktozy, różnica jest znikoma. Bardziej niż na zawartości samej fruktozy, powinniśmy przyjrzeć się procesom przetwarzania, które również rzutują na jakość i zdrowotność danego produktu.
Historyk
30 stycznia 2023 @ 15:07
Może nie w temacie, ale warto zapoznać się z historią syropu kukurydzianego w USA, bo jest naprawdę interesująca 🙂