Obalamy mity #13: Nie jedz żółtek jaj!
Podstawą odpowiednio zbilansowanej diety jest wiedza, na bazie której ją przygotowaliśmy. O ile w dobie Internetu nie problem jest pozyskać wiedzę, o tyle istotne jest ją odpowiednio zinterpretować. Z pomocą przychodzą badania naukowe, które są dostępne na dedykowanych portalach oraz są zinterpretowane przez osoby prowadzące. Co więcej, wiele uczelni sportowych oraz medycznych prowadzi własne badania, które również mogą być podstawą do zgłębiania wiedzy.
Musimy być świadomi, że mity dotyczące diety będą stale się pojawiać. Jako społeczeństwo mamy tendencję do polaryzacji oraz często bycie innym traktujemy jako coś lepszego. Warto podchodzić do tematyki diety ze zdrowym rozsądkiem, ponieważ to ona rzutuje na nasze zdrowie oraz założone cele.
Przedstawiamy Wam tematykę jajek, a dokładnie żółtek, wokół których istnieje mnóstwo kontrowersji. Żółtka, tłuszcz oraz cholesterol, czyli wszystko to, co jest teoretycznie niepożądane w zdrowej diecie. Tylko czy to właściwe podejście?
„TŁUSZCZE SĄ ZŁE!”
Wszędzie możemy spotkać slogan, że tłuszcze są złe w naszej diecie, jednak nikt nie wspomina jakie tłuszcze. Jeśli jest jedna rzecz, w której media są dobre, to bez wątpienia piętnowanie żywności, bez jakichkolwiek podstaw badawczych. Niestety, często dotyka to naprawdę zdrowych produktów, a głównym celem stał się tłuszcz w jakiejkolwiek formie. Oczywiście są jego złe formy lub takie, które są tylko poprawne, jednak można stosować do nich zdrowe zamienniki. Absurdem są w ogóle diety skrajnie nisko tłuszczowe, które proponuje się zdrowym osobom, mające mniejsze lub większe cele odnośnie swojej sylwetki. Tłuszcz buduje błony komórkowe, stymulując nasz organizm do prawidłowej pracy oraz rozpuszcza witaminy A, D, E i K. Ponadto skrajnie niska podaż tłuszczy może wpływać na gospodarkę hormonalną. W gwoli przypomnienia: tłuszcz podskórny nie jest tym samym, co tłuszcz w pożywieniu.
CZY JAJKA I ICH ŻÓŁTKA SĄ ZŁE?
Jaja zostały zdemonizowane, ponieważ ich żółtka, które zawierają mnóstwo substancji odżywczych, zawierają wysoki poziom cholesterolu. Jednak dla większości ludzi spożywanie pokarmów bogatych w cholesterol nie jest silnie związane ze wzrostem jego poziomu we krwi. Trzeba być też świadomym, ze cholesterol ma swoje frakcje, czyli HDL i LDL – rzadki i gęsty, z czego ten gęsty (LDL) jest niebezpieczny dla naszego zdrowia.
Co więcej, w badaniach klinicznych nie stwierdzono związku między jajami, a chorobą sercowo-naczyniową. Wyjątkiem były tylko osoby ze specyficznymi wcześniejszymi stanami, takimi jak cukrzyca lub hiperglikemia, które mogły rzutować na badanie i wynik.
WŁAŚCIWOŚCI JAJEK.
Białko: Jaja są bogatym źródłem wysokiej jakości białka, zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek mięśniowych, a także pełni rolę budulcową dla wielu struktur w organizmie.
Składniki odżywcze: Jaja są bogate w witaminy i minerały, w tym witaminę A, D, E, K, B12, kwas foliowy, żelazo, fosfor, selen, biotynę i inne składniki odżywcze, które są istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Zdrowe tłuszcze: Jaja zawierają tłuszcze, w tym zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które są istotne dla zdrowia serca i układu krążenia. Zawarte w jajach omega-3 pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
JAJKA SĄ ZDROWE I WARTOŚCIOWE!
Jajka są doskonałym źródłem białka, tłuszczów i innych składników odżywczych. Ich związek z wysokim poziomem cholesterolu i chorobami układu sercowo-naczyniowego został stworzony na podstawie wysokiej zawartości tłuszczu w samym żółtku, nie biorąc pod uwagę pozostałych wartości, które ono w sobie posiada.
Michał
31 stycznia 2023 @ 16:21
Zabawna sytuacja bo około 2 godziny temu jadłem jajka i akurat żółtka zostawiłem. Nie lubię ich smaku i tego, że są takie suche
Igor
31 stycznia 2023 @ 16:24
Co jak co, ale żeby do żółtek się przyczepiać to trzeba mieć nieźle w głowie. Przecież te żółtka kiedyś byłyby żywymi organizmami, więc nic niezdrowego w nich znajdować sie nie może