Obalamy mity #13: Nie jedz żółtek jaj!
Nowo powstała seria to zbiór mitów, które krążą w sieci bądź na drodze pantoflowej i są na tyle silnie zakorzenione, że wprowadzają multum ludzi w błąd. Być może są od dawna obalone, potwierdzone, ale wymagają kolejny raz uświadomienia, że coś jest mylące. Inne z kolei mogą być z jednej strony sensowne, na tzw. chłopski rozum, ale z punktu widzenia naukowego tak nie jest, a jeszcze inne są przekazywane z pokolenia na pokolenie i tak po prostu ma według niektórych być. Weź tu bądź człowieku mądry…
Postaramy się w prosty i sensowny sposób udowodnić niektóre fakty, abyście mogli kierować się swoim rozumem, a nie presją otoczenia. Wiadomym jest, że przed zmianami i nabywaną wiedzą ludzie często się wzbraniają, poprzez najprostsze negowanie. Podejdź do tematu na chłodno i przeanalizuj to, co Ci podamy.
Zapraszamy do lektury!
„TŁUSZCZE SĄ ZŁE!”
Jeśli jest jedna rzecz, w której media są dobre, to bez wątpienia piętnowanie żywności, bez jakichkolwiek podstaw badawczych. Niestety, często dotyka to naprawdę zdrowych produktów, a głównym celem stał się tłuszcz w jakiejkolwiek formie. Oczywiście są jego złe formy lub takie, które są tylko poprawne, jednak można stosować do nich zdrowe zamienniki. Absurdem są w ogóle diety skrajnie nisko tłuszczowe, które proponuje się zdrowym osobom, mające mniejsze lub większe cele odnośnie swojej sylwetki. Tłuszcz buduje błony komórkowe, stymulując nasz organizm do prawidłowej pracy oraz rozpuszcza witaminy A, D, E i K. Ponadto skrajnie niska podaż tłuszczy może wpływać na gospodarkę hormonalną.
W gwoli przypomnienia: tłuszcz podskórny nie jest tym samym, co tłuszcz w pożywieniu.
CZY JAJKA I ICH ŻÓŁTKA SĄ ZŁE?
Jaja zostały zdemonizowane, ponieważ ich żółtka, które zawierają mnóstwo substancji odżywczych, zawierają wysoki poziom cholesterolu. Jednak dla większości ludzi spożywanie pokarmów bogatych w cholesterol nie jest silnie związane ze wzrostem jego poziomu we krwi. Trzeba być też świadomym, ze cholesterol ma swoje frakcje, czyli HDL i LDL – rzadki i gęsty, z czego ten gęsty (LDL) jest niebezpieczny dla naszego zdrowia.
Co więcej, w badaniach klinicznych nie stwierdzono związku między jajami, a chorobą sercowo–naczyniową. Wyjątkiem były tylko osoby ze specyficznymi wcześniejszymi stanami, takimi jak cukrzyca lub hiperglikemia, które mogły rzutować na badanie i wynik.
JAJKA SĄ ZDROWE I WARTOŚCIOWE!
Podsumujmy, jajka są doskonałym źródłem białka, tłuszczów i innych składników odżywczych. Ich związek z wysokim poziomem cholesterolu i chorobami układu sercowo–naczyniowego został stworzony na podstawie wysokiej zawartości tłuszczu w samym żółtku, nie biorąc pod uwagę pozostałych wartości, które ono w sobie posiada.
Badanie: Egg consumption in relation to risk of cardiovascular disease and diabetes: a systematic review and meta-analysis . (2013)
28 września 2018 @ 09:08
5
31 stycznia 2023 @ 16:21
Zabawna sytuacja bo około 2 godziny temu jadłem jajka i akurat żółtka zostawiłem. Nie lubię ich smaku i tego, że są takie suche
31 stycznia 2023 @ 16:24
Co jak co, ale żeby do żółtek się przyczepiać to trzeba mieć nieźle w głowie. Przecież te żółtka kiedyś byłyby żywymi organizmami, więc nic niezdrowego w nich znajdować sie nie może