Obalamy mity #3: Sól jest zła!
Nowo powstała seria to zbiór mitów, które krążą w sieci bądź na drodze pantoflowej i są na tyle silnie zakorzenione, że wprowadzają multum ludzi w błąd. Być może są od dawna obalone, potwierdzone, ale wymagają kolejny raz uświadomienia, że coś jest mylące. Inne z kolei mogą być z jednej strony sensowne, na tzw. chłopski rozum, ale z punktu widzenia naukowego tak nie jest, a jeszcze inne są przekazywane z pokolenia na pokolenie i tak po prostu ma według niektórych być. Weź tu bądź człowieku mądry…
Postaramy się w prosty i sensowny sposób udowodnić niektóre fakty, abyście mogli kierować się swoim rozumem, a nie presją otoczenia. Wiadomym jest, że przed zmianami i nabywaną wiedzą ludzie często się wzbraniają, poprzez najprostsze negowanie. Podejdź do tematu na chłodno i przeanalizuj to, co Ci podamy.
Zapraszamy do lektury!
SÓL, CZY NAPRAWDĘ JEST ZŁA?
Większość mitów jest tworzonych paradoksalnie z coraz prościej dostępnej wiedzy, która na skutek różnej interpretacji może wprowadzać w błąd. W niektórych badaniach nadmiar soli związany był z nadciśnieniem, uszkodzeniem nerek i zwiększonym ryzykiem upośledzenia funkcji poznawczych, więc na starcie została skreślona przez osoby propagujące „zdrowy” tryb życia.
Jednak sól (sód) jest niezbędnym minerałem dla naszego organizmu – wpływa na utrzymanie potencjału błony komórkowej oraz wpływa na przewodzenie impulsów nerwowych; jego spożycie ma kluczowe znaczenie dla Twojego zdrowia. Problem polega na tym, że używamy jej zbyt wiele.
SÓL – ŹRÓDLA SPOŻYCIA.
Kolejną kwestią jest źródło tej soli. Przeciętny Polak spożywa sól niemal do każdego posiłku w mniejszym lub większym stopniu, co może oznaczać, że ludzie, którzy spożywają dużo soli, często spożywają dużo niezdrowej żywności. To sprawia, że trudno oddzielić negatywne efekty spożycia sodu od zwyczajnych błędów żywieniowych.
Pamiętajmy, że sól to sól i nie ma znaczenie magiczny dopisek, że jest np. himalajska. Jej skład nie różni się niczym od pozostałych produktów, po prostu jest tam sód. Żadne himalajskie produkty, po prostu klasyczna sól, bez zbędnych kombinacji. Co ciekawe, sól himalajska nie jest wydobywana w Himalajach.
Z wyjątkiem osób z nadciśnieniem spowodowanym nadwrażliwością na sól, dowody na poparcie niskiego spożycia sodu są znacznie słabsze, niż mogłoby to przypuszczać. W obecnej sytuacji zarówno bardzo wysokie, jak i bardzo niskie spożycie wiąże się z problemami układu sercowo-naczyniowego, co jest jedną z najczęściej spotykanych dolegliwości XXI w.
SÓL – FAKTY.
Prawda: redukcja soli jest ważna dla osób ze stwierdzoną nadwrażliwością na sód, z kolei nadmierne spożycie soli wiąże się z w/w problemami. Jednak drastyczne obniżenie spożycia soli nie przyniosło większych korzyści w badaniach klinicznych. Większość ludzi skorzysta więcej na diecie, która opiera się w większości na nieprzetworzonej żywności niż na usilnym minimalizowaniu spożycia soli.
Pamiętajmy, że nie możemy popadać ze skrajności w skrajność. Umiar, jest tym, co pozwala podejmować człowiekowi rozsądne decyzje, które mogą być kluczem do wieloletniego zdrowia.
27 stycznia 2023 @ 16:43
Tak, jak napisałeś – nie można popadać ze skrajności w skrajność… Sól tak, jak inne minerały jest potrzebna i tak jak wszystko w nadmiarze może zaszkodzić. Jednak trzeba pamiętać, że jej niedobór też jest szkodliwy.
27 stycznia 2023 @ 16:44
Podoba mi się ta seria. Wreszcie ktoś zabrał się za te wszystkie fake newsy żywieniowe.