Obalamy mity #8: Czerwone mięso jest złe!
Zgłębiając tematykę treningu i diety z pewnością zauważyłeś, jak skrajne podejście prezentują nam dostępne źródła informacji, które nie zawsze są poparte badaniami naukowymi. Musimy pamiętać, że to nie czyjeś odczucie lub przekonanie świadczy o tym, czy powinniśmy skrajnie podchodzić do tematyki żywienia. Skrajna polaryzacja nigdy nie jest dobra, ponieważ może doprowadzić do znaczących braków w naszej diecie.
Przy analizie dostępnych źródeł informacji powinniśmy w pierwszej kolejności kierować się badaniami na dany temat. W Internecie są strony, które posiadają bardzo rozbudowane zbiory, w których możemy znaleźć wszelkie ważne dla nas informacje.
Warto podchodzić do tematyki treningu oraz diety ze zdrowym rozsądkiem. Pamiętajmy, że to są procesy, które mają bardzo duży wpływ na nasze zdrowie. Złe decyzje, które będziemy wprowadzać w nasze życie przez dłuższy okres mogą mieć negatywny wpływ na nasz organizm.
MIĘSO JEST ZŁE – POWSTAWANIE MITÓW.
Skrajne stwierdzenia są powodem, dla którego mamy tak wiele mitów żywieniowych. Jest to spowodowane tym, że niektóre tematy są traktowane zero-jedynkowo, czyli coś jest złe albo dobre – koniec dyskusji. Temat raka jest szczególnie trudny do omówienia w tych przypadkach, bo wiadomo, że jest zły, ale często stwierdza się, że czegoś nie można jeść i koniec – przykład: żółtka jaj dostarczają cholesterolu, który jest zły. Czy aby na pewno?
W końcu prawie wszystko co jemy w naszej diecie, może być zaangażowane w rozwój raka na skutek przebytych procesów przetwórczych, np. przeciwutleniacze mogą zarówno pobudzać, jak i hamować wzrost raka, ale efekt jest zwykle zbyt mały, aby można go było zauważyć i cokolwiek stwierdzić na jego podstawie.
MIĘSO WĘDZONE – WĘGLOWODORY POLIAROMATYCZNE.
Aktualne dowody sugerują, że czerwone mięso może nieść ryzyko zachorowania na raka u osób o złych nawykach żywieniowych i kontrowersyjnym trybie życia. Stwierdzono, że niektóre związki – takie jak węglowodory poliaromatyczne (PAH) występujące w wędzonych mięsach, uszkadzają genom, co jest pierwszym krokiem do potencjalnego zachorowania na nowotwór. Jednak jeśli ćwiczysz regularnie, jesz warzywa, nie palisz i nie nadużywasz alkoholu, to wpływ spożycia czerwonego mięsa na rozwój raka nie jest czymś, o co trzeba się martwić.
CZERWONE MIĘSO – POWINNIŚMY GO UNIKAĆ?
Obawy dotyczące spożycia czerwonego mięsa, które niby prowadzi do rozwoju raka, są dalece przesadzone. Dokonywanie zdrowych wyborów żywieniowych oraz dotyczących naszego trybu życia jest ważniejsze niż redukowanie spożycia czerwonego mięsa, co akurat niesie za sobą wiele pozytywnych aspektów. Pamiętajmy, że wiele mitów nie ma racjonalnego poparcia w badaniach naukowych, które w spornych sytuacjach powinny być podstawą do podjęcia decyzji.
29 stycznia 2023 @ 16:39
Jestem tego zdania, że nawet jeśli coś ma mały wpływ na rozwój raka to lepiej to wyeliminować. Kilka czynników powodujących mały wpływ i już jest on większy. Jednak szanuję zdanie innych
29 stycznia 2023 @ 16:39
Jak ktoś nie chce – niech nie je i odda mi 🙂