Obalamy mity #8: Czerwone mięso jest złe!
Nowo powstała seria to zbiór mitów, które krążą w sieci bądź na drodze pantoflowej i są na tyle silnie zakorzenione, że wprowadzają multum ludzi w błąd. Być może są od dawna obalone, potwierdzone, ale wymagają kolejny raz uświadomienia, że coś jest mylące. Inne z kolei mogą być z jednej strony sensowne, na tzw. chłopski rozum, ale z punktu widzenia naukowego tak nie jest, a jeszcze inne są przekazywane z pokolenia na pokolenie i tak po prostu ma według niektórych być. Weź tu bądź człowieku mądry…
Postaramy się w prosty i sensowny sposób udowodnić niektóre fakty, abyście mogli kierować się swoim rozumem, a nie presją otoczenia. Wiadomym jest, że przed zmianami i nabywaną wiedzą ludzie często się wzbraniają, poprzez najprostsze negowanie. Podejdź do tematu na chłodno i przeanalizuj to, co Ci podamy.
Zapraszamy do lektury!
MIĘSO JEST ZŁE – POWSTAWANIE MITÓW.
Skrajne stwierdzenia są powodem, dla którego mamy tak wiele mitów żywieniowych. Jest to spowodowane tym, że niektóre tematy są traktowane zero-jedynkowo, czyli coś jest złe albo dobre – koniec dyskusji. Temat raka jest szczególnie trudny do omówienia w tych przypadkach, bo wiadomo, że jest zły, ale często stwierdza się, że czegoś nie można jeść i koniec – przykład: żółtka jaj dostarczają cholesterolu, który jest zły. Czy aby na pewno?
Rzuć okiem tutaj: https://blogujmy24.pl/czy-powinnismy-unikac-zoltek-jaja/
W końcu prawie wszystko co jemy, może być zaangażowane w rozwój raka na skutek przebytych procesów przetwórczych, np. przeciwutleniacze mogą zarówno pobudzać, jak i hamować wzrost raka, ale efekt jest zwykle zbyt mały, aby można go było zauważyć i cokolwiek stwierdzić na jego podstawie.
MIĘSO WĘDZONE – WĘGLOWODORY POLIAROMATYCZNE.
Stwierdzono, że niektóre związki – takie jak węglowodory poliaromatyczne (PAH) występujące w wędzonych mięsach, uszkadzają genom, co jest pierwszym krokiem do potencjalnego zachorowania na nowotwór. Aktualne dowody sugerują, że czerwone mięso może nieść ryzyko zachorowania na raka u osób o złych nawykach żywieniowych i kontrowersyjnym trybie życia.
Jednak jeśli ćwiczysz regularnie, jesz warzywa, nie palisz i nie nadużywasz alkoholu, to wpływ spożycia czerwonego mięsa na rozwój raka nie jest czymś, o co trzeba się martwić.
CZERWONE MIĘSO – POWINNIŚMY GO UNIKAĆ?
Prawda: obawy dotyczące spożycia czerwonego mięsa, które niby prowadzi do rozwoju raka, są dalece przesadzone. Dokonywanie zdrowych wyborów żywieniowych oraz dotyczących naszego trybu życia jest ważniejsze niż redukowanie spożycia czerwonego mięsa, co akurat niesie za sobą wiele pozytywnych aspektów.
29 stycznia 2023 @ 16:39
Jestem tego zdania, że nawet jeśli coś ma mały wpływ na rozwój raka to lepiej to wyeliminować. Kilka czynników powodujących mały wpływ i już jest on większy. Jednak szanuję zdanie innych
29 stycznia 2023 @ 16:39
Jak ktoś nie chce – niech nie je i odda mi 🙂
29 stycznia 2023 @ 16:41
5