Obalamy mity #9: Świeże jest najzdrowsze!
Nowo powstała seria to zbiór mitów, które krążą w sieci bądź na drodze pantoflowej i są na tyle silnie zakorzenione, że wprowadzają multum ludzi w błąd. Być może są od dawna obalone, potwierdzone, ale wymagają kolejny raz uświadomienia, że coś jest mylące. Inne z kolei mogą być z jednej strony sensowne, na tzw. chłopski rozum, ale z punktu widzenia naukowego tak nie jest, a jeszcze inne są przekazywane z pokolenia na pokolenie i tak po prostu ma według niektórych być. Weź tu bądź człowieku mądry…
Postaramy się w prosty i sensowny sposób udowodnić niektóre fakty, abyście mogli kierować się swoim rozumem, a nie presją otoczenia. Wiadomym jest, że przed zmianami i nabywaną wiedzą ludzie często się wzbraniają, poprzez najprostsze negowanie. Podejdź do tematu na chłodno i przeanalizuj to, co Ci podamy.
Zapraszamy do lektury!
ŚWIEŻE CZY MROŻONE?
Naturalnym jest to, że świeże produkty wszystkim kojarzą się ze zdrowym żywieniem. To nawet lepiej brzmi niż produkt puszkowany czy pakowany, ale to, że jedzenie jest „świeże„, niekoniecznie oznacza, że jest w każdym wypadku dla nas zdrowsze.
Świeże produkty definiuje się jako wszystko, co dojrzewa w okresie po zbiorach (np. podczas transportu lub składowania) lub jest sprzedawane w postaci dojrzałej bezpośrednio z gospodarstwa czy działki.
Zamrożone produkty są na ogół w formie dojrzałej już przed poddaniem ich procesowi mrożenia. Większość warzyw i niektórych owoców poddaje się blanszowaniu w gorącej wodzie przez kilka minut bezpośrednio przed zamrożeniem, w celu dezaktywacji enzymów, które mogą powodować niekorzystne zmiany w kolorze, zapachu, smaku i wartości odżywczej, czyli mówiąc prościej – zapoczątkują proces rozkładu.
Chociaż istnieją pewne różnice między świeżymi i mrożonymi produktami dla wybranych składników odżywczych w wybranych owocach i warzywach, to w praktyce mają one bardzo podobną wartość odżywczą.
ŚWIEŻE CZY MROŻONE – PODSUMOWANIE.
Prawda: Chociaż mogą występować pewne różnice w wartościach odżywczych między świeżym i mrożonym produktem, to ogólnie różnice są niewielkie. Wybierz formę, która pasuje do Twojego gustu, budżetu i stylu życia.
30 stycznia 2023 @ 14:29
Dla mnie mrożone warzywa są okropne w smaku w porównaniu do świeżych
30 stycznia 2023 @ 14:31
Jakiego typu to są różnice w wartościach odżywczych? Mówimy tutaj o kaloryczności, czy zawartości makroskładników?
30 stycznia 2023 @ 14:32
5