Obalamy mity #9: Świeże jest najzdrowsze!
Podejście do diety i treningu jest pełne różnego rodzaju mitów, które są tak mocno zakorzenione w świadomości, że są powielane bez żadnych podstaw w postaci badań naukowych. Warto, abyśmy naszą wiedzę na bieżąco weryfikowali i kierowali się zdrowym rozsądkiem. Jeżeli jakaś informacja budzi naszą wątpliwość, to nie będzie problemu zweryfikować ją w Inernecie.
Na bieżąco sięgamy do badań naukowych i obalamy mity dietetyczne, które są najczęściej spotykane. Dzięki temu dostajesz jasne informacje, które opisują problem możliwie szeroko, a sam nie musisz wówczas poszukiwać wśród dostępnych źródeł wiedzy. Nic nie stoi też na przeszkodzie, abyś weryfikował podane przez nas informacje.
Dzisiaj poruszymy tematykę świeżych produktów, które w teorii zawsze są zdrowsze. Tylko czy, że produkt jest świeży i zdrowszy oznacza, że inna forma tego samego produktu jest mniej zdrowa?
ŚWIEŻE CZY MROŻONE?
Naturalnym jest to, że świeże produkty wszystkim kojarzą się ze zdrowym żywieniem. To nawet lepiej brzmi niż produkt puszkowany czy pakowany, ale to, że jedzenie jest „świeże”, niekoniecznie oznacza, że jest w każdym wypadku dla nas zdrowsze. Świeże produkty definiuje się jako wszystko, co dojrzewa w okresie po zbiorach (np. podczas transportu lub składowania) lub jest sprzedawane w postaci dojrzałej bezpośrednio z gospodarstwa czy działki.
Zamrożone produkty są na ogół w formie dojrzałej już przed poddaniem ich procesowi mrożenia. Większość warzyw i niektórych owoców poddaje się blanszowaniu w gorącej wodzie przez kilka minut bezpośrednio przed zamrożeniem, w celu dezaktywacji enzymów, które mogą powodować niekorzystne zmiany w kolorze, zapachu, smaku i wartości odżywczej, czyli mówiąc prościej – zapoczątkują proces rozkładu. Chociaż istnieją pewne różnice między świeżymi i mrożonymi produktami dla wybranych składników odżywczych w wybranych owocach i warzywach, to w praktyce świeże i mrożone produkty mają bardzo podobną wartość odżywczą.
ŚWIEŻE CZY MROŻONE – PODSUMOWANIE.
Chociaż mogą występować pewne różnice w wartościach odżywczych między świeżym i mrożonym produktem, to ogólnie różnice są niewielkie. Wybierz formę, która pasuje do Twojego gustu, budżetu i stylu życia. Wszystko jest uzależnione od Twoich gustów pod warunkiem, że wybierany produkt w formie mrożonej nie ma zbędnych dodatków w postaci cukru lub konserwantów.
Krystian
30 stycznia 2023 @ 14:29
Dla mnie mrożone warzywa są okropne w smaku w porównaniu do świeżych
Daniel
30 stycznia 2023 @ 14:31
Jakiego typu to są różnice w wartościach odżywczych? Mówimy tutaj o kaloryczności, czy zawartości makroskładników?