Posiłki dietetyczne 400 kcal.
Ponownie podrzucam pomysł na urozmaicenie swojej diety o gotowe i lekkie posiłki, które ze względu na swoją kaloryczność, mogą śmiało posłużyć jako pomysł na śniadanie, przekąskę, podwieczorek czy kolację.
Musimy pamiętać, że dieta musi wejść nam w nawyk. Często spotykam się z sytuacją, że ludzie pod hasłem „dieta” rozumieją stosowanie się do sztywnej rozpiski. Jest to błędne myślenie, ponieważ takie rozwiązanie na dłuższą metę może nas zacząć męczyć.
Dieta to nic innego, jak świadomy i zdrowy sposób żywienia, który jest zbilansowany do naszych obecnych potrzeb. Oczywiście są wyjątki od teorii z poprzedniego akapitu, jednak większość ludzi spotyka się z takim problemem.
Zdrowa i zbilansowana dieta.
Zdrowe i zbilansowane żywienie wymaga doświadczenia, ponieważ musimy nauczyć się schematu komponowania posiłków. Jest to o tyle ważne z racji tego, że kaloryczność poszczególnych posiłków musi być odpowiednio rozłożona według naszych potrzeb. Prosty przykład: jesteśmy w trakcie końcówki redukcji lub robienia wagi (zawodnicy sportów walki lub sportów sylwetkowych) i kaloryczność jest już stosunkowo niska. Nieodpowiednie rozłożenie kaloryczności może prowadzić do głodu pomiędzy posiłkami.
Ile posiłków w diecie?
Osobiście zawsze podchodziłem do sprawy diety, że jem tyle posiłków, na ile mam ochotę, ale jednocześnie pilnowałem ogólnego bilansu. Odpowiadały mi wówczas 3-4 posiłki ze względu na wygodę w ich przygotowaniu oraz możliwości zjedzenia. W momencie, gdy musiałem do zawodów BJJ zbijać mocno wagę, a moja kaloryczność była na stosunkowo niskim poziomie doszedłem do wniosku, że wole zjeść więcej lżejszych posiłków. Niby to jest wiadome, ale ludzi wzbraniali się od schematu: sześć posiłków i koniec, jedz co 3h, więc zaczynali kombinować. Koniec końców – tak jest prościej na redukcji.
Posiłki dietetyczne 400 kcal.
Podrzucam kilka pomysłów na posiłki, których kaloryczność oscyluje w okolicach 400 kcal. Stosowałem je często w swojej diecie, ponieważ były proste i smaczne, co szczególnie ratowało mnie podczas redukcji.
1. Posiłek: zapiekana bułka z jajkiem i szynką.
- 50g chudej wędliny
- 25g mozarelli tartej
- 1 jajko
- 1 bułka grahamka (75g)
- czerwona papryka
- sałata
Bułkę kroisz na pół, kładziesz na nią szynkę i pokrojoną w kostkę paprykę, a całość posypujesz mozarellą i wkładasz do piekarnika na ok. 10 min, aż roztopi się ser i bułka będzie chrupiąca, Po wyjęciu kładziesz na wszystko sałatę i pokrojone w plasterki jajko. Przyprawy wedle uznania. Opcjonalnie można dodać umiarkowaną ilość sosów niskokalorycznych lub zero.
B: 30g; T: 13g; W: 44g; Kcal: ~400
2. Posiłek: mozarella light z pomidorami.
- 250g mozarelli light (2 opakowania)
- 2 pomidory
- 5ml oliwy z oliwek
Mozarellę i pomidora kroisz w plasterki i układasz naprzemiennie na talerzu. Całość polewasz oliwą z oliwek i dodajesz ulubione przyprawy.
B: 47g; T: 26g; W: 3g; Kcal: ~440
Śniadania i kolacje 400 kcal.
3. Posiłek: pudding z wiórkami.
- 2 puddingi czekoladowe GO ACTIVE
- 15g wiórek kokosowych
B: 40g; T: 15g; W: 30g; Kcal: ~420
4. Posiłek: owsianka na słodko.
- 80g płatków owsianych
- 1 skyr naturalny (150g)
- 100g FRUIT LOVE
Płatki zalewasz wrzątkiem i odstawiasz pod przykryciem na 10–15 min. Możesz do nich dodać opcjonalnie słodzik. Do miękkich płatków dodajesz skyra i mieszasz, a na koniec dodajesz FRUIT LOVE na wierzch.
B: 29g; T: 5g; W: 76g; Kcal: ~440
5. Posiłek: twarożek na słodko.
- 250g twarogu chudego
- 1 skyr waniliowy (150g)
- 100g FRUIT LOVE
Twaróg wykładasz i gnieciesz widelcem, a następnie dodajesz skyra. Na całość wykładasz FRUIT LOVE.
B: 60g; T: 1g; W: 43g; Kcal: ~390
Różnorodność w diecie.
Różnorodność w diecie jest kluczowa dla utrzymania zdrowia i dobrej kondycji. Zróżnicowane posiłki dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, węglowodany i tłuszcze. Każde z tych makroskładników pełni inną, ważną rolę w funkcjonowaniu ciała. Źródła białka, węglowodanów i tłuszczów powinny pochodzić z różnych grup pokarmowych, aby zapewnić pełne spektrum witamin i minerałów. Różnorodność w jedzeniu pomaga również uniknąć niedoborów i nadmiarów poszczególnych składników odżywczych. Indywidualna dieta powinna być dostosowana do potrzeb każdego człowieka, uwzględniając jego styl życia, wiek i stan zdrowia.
Wygoda przygotowywania zróżnicowanych posiłków może być wyzwaniem, ale istnieje wiele sposobów na uproszczenie tego procesu. Warto eksperymentować z nowymi przepisami i produktami, aby dieta była ciekawa i smaczna. Pamiętajmy, że jedzenie to nie tylko źródło energii, ale również przyjemność i część naszego stylu życia. Dbając o różnorodność w diecie, dbamy o nasze zdrowie i dobre samopoczucie.