Potas
Potas jest jednym z trzech minerałów najistotniejszych dla ludzkiego organizmu. Przenosi on ładunki elektryczne, jest dobrze rozpuszczalny w wodzie i zapewnia prawidłową równowagę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową. Ponadto jon potasowy (K+) ma wpływ na regulację ciśnienia osmotycznego i pH komórek, dostarczając składników odżywczych, a także usuwając zbędne związki z produktów przemiany materii. Odpowiedni poziom potasu jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Ludzki organizm składa się w ogromnej mierze z wody, dlatego jej obecność jest często odczuwalna we wszystkich jego częściach. Znaleźć ją można między innymi w komórkach, w chłonce, w krwi i w przestrzeniach międzykomórkowych. Woda jest niezbędna do właściwej pracy serca, a także zapobiega obrzękom. Niedobór albo nadmiar tego pierwiastka mogą sprawić, że pojawią się niepożądane skutki. Co więcej, potas jest ważny dla spalania białek i węglowodanów, a także wpływa na wydzielanie insuliny.
Potas odpowiada za kierowanie sygnałów nerwowych, zwiększa poziom nawilżenia cząsteczek koloidowych oraz działa jako substancja aktywująca wiele enzymów.
Niedobór potasu.
Zalecana dawka potasu dla dorosłej osoby to 2000-3000 mg. Brak odpowiedniej ilości tego pierwiastka w organizmie może skutkować podenerwowaniem albo zmęczeniem. Inne oznaki niskiego poziomu potasu to obrzęki rąk i nóg, wysokie ciśnienie krwi, nieregularne tętno. Skurcze mięśni nóg po wysiłku lub w gorące dni to również sygnał o niedoborach potasu. Przyjmowanie niektórych leków, takich jak diuretyki, środki przeciwnadciśnieniowe czy nasercowe przez długi czas może być przyczyną ubytku potasu wraz z moczem.
Nadmiar potasu.
Hiperkaliemia, czyli nadmiar potasu w organizmie, nie jest łatwa do rozpoznania, ze względu na trudności z odczytaniem objawów. Efektem obecności tej substancji w organizmie jest zakłócenie czynności serca, tak jak ma to miejsce w przypadku hipokaliemii. Dochodzi też do osłabienia układu nerwowego i mięśniowego, a nawet zaburzenia świadomości. Hiperkaliemia stanowi duże zagrożenie dla zdrowia i życia ludzkiego, ponieważ może doprowadzić do zatrzymania akcji serca. Rzadko zdarza się, aby dawka potasu była przekroczona, skoro jest dostarczana tylko z produktów spożywczych. Nadmiar może powstać w wyniku uszkodzenia nerek lub nadnerczy, w wyniku np. niedoczynności.
Źródła potasu.
Wszystkie wymienione produkty spożywcze z wyjątkiem tłuszczów i cukrów zawierają potas. Suszone owoce, takie jak morele, figi, jabłka, rodzynki i awokado, a także banany są szczególnie bogatymi źródłami tego pierwiastka. Ziemniaki oraz cytrusy i warzywa liściaste również są dobrymi źródłami potasu dla naszego organizmu. Dodatkowo, śliwki, orzechy, marchew, kakao, produkty pełnoziarniste, kasze, seler i pomidory również są dobrym źródłem potasu.