Przepis: burgery z soczewicy.
Kolejna pozycja z serii fit food – tak, wiem, jestem monotematyczny – ciągle te fast foody, ale co mam zrobić jak je kocham? Jednak świadomość, że 90% fast foodów to zmielona choinka ze skarpetą, zniechęca mnie to ich jedzenia – no dobra, nie zawsze, chociaż mam kilka punktów w swoim mieście, gdzie tak nie jest i chętnie się tam stołuję.
Tym razem jednak będzie to wersja bezmięsna, pełną zdrowych składników. Burgery z czerwonej soczewicy są przepyszne i nawet osoby, które nie wyobrażają sobie hamburgera bez mięsa jadły je z ochotą. Co więcej, sugerując, że to mięsna wersja, jest duża szansa, że się nie połapią.
Zapraszam do pracy!
Składniki (na 7-9 burgerów):
- szklanka czerwonej soczewicy
- 2 średnie marchewki (lub jedna duża)
- mała cebula
- ząbek czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- bułka tarta (lub zmielone płatki owsiane)
- 1 jajko
- sól, pieprz, ostra mielona papryka, oregano
Soczewicę przepłucz wodą. Przełóż ją do garnka, wlej wodę i gotuj na do miękkości. Nam zajęło to 15-20 minut. Odcedź ugotowaną soczewicę, zblenduj na gładką masę i zostaw do wystudzenia. Marchewkę obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości, odcedź i zblenduj na gładką masę. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oliwie. Gdy cebula będzie szklista, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przesmaż całość jeszcze raz.
Do miski przełóż masę z soczewicy i marchewki, dodaj podsmażone cebulę i czosnek, posiekaną natkę pietruszki, jajko, sól, pieprz, paprykę i oregano. Całość wymieszaj do połączenia składników. Masa będzie dosyć rzadka, dlatego zacznij stopniowo dodawać bułkę tartą (lub płatki owsiane), mieszaj wszystko do uzyskania dosyć zwartej konsystencji. U nas wyszło pół szklanki bułki tartej.
Formuj w dłoniach burgery. Na patelni rozgrzej oliwę, smaż burgery z obu stron na złoty kolor. Podawaj z pełnoziarnistymi bułkami i ulubionymi dodatkami – np. z sałatą, pomidorem, ogórkiem i sosami.
Smacznego!
6 maja 2020 @ 20:06
5