Przepis: placki drobiowe z warzywami i serem
Dzisiaj w rozpisce placuszki drobiowe z warzywami i serem, czyli idealna alternatywa dla oklepanego kurczaka z ryżem. Proste i smaczne rozwiązanie na wiosenno-letnie dania obiadowe, które idealnie komponuje się na talerzu z sezonowymi warzywami.
Koronawirusowa kwarantanna nas nie opuszcza, ale jeść trzeba, co więcej – musimy jeszcze bardziej zdrowo i świadomie jeść, aby o swoje zdrowie! Słuchy chodzą, że mamy więcej czasu (ciekawe komu aż tak się nudzi) i możemy bawić się w profesjonalnego kucharza w domowej kuchni. Tylko po co komplikować sobie życie trudnymi przepisami, które są czasochłonne i nierzadko wymagają minimum umiejętności kuchennych, skoro możemy zrobić smacznie, prosto i zdrowo?
A jedyne co musisz to zmieszać składniki!
- 300 gramów mięsa
- 3/4 papryki (wyszło mi jakieś 60-70 gramów)
- 1 mała cebula
- 1/2 cukinii (wyszło mi 80 gramów)
- 1 duża marchewka (wyszło mi 70 gramów)
- 50 gramów skrobi ziemniaczanej
- natka pietruszki (ja dałem na oko, jakieś 2 łyżki po posiekaniu)
- 60 sera żółtego/mozzarelli (u mnie tarta mozzarella 30 gramów i ser typu włoskiego 30 gramów)
- 2 jajka
- przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek.
- Mięsko pokroić w bardzo drobną kosteczkę wielkości paznokcia
- Przygotować warzywa: Paprykę pokroić również w bardzo drobną kostkę, marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce. Odsączyć nadmiar wody z cukinii. Cebulę i natkę pietruszki drobno pokroić.
- Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać dłonią.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylać odrobinę oliwy z oliwek i rozprowadzić.
- Łyżką uformować placuszki i piec w temperaturze 180-190 stopni przez 20 minut tryb góra dół i kolejne 5 minut w trybie termoobiegu. Gotowe!
- kalorie – 78
- białko – 8,9g
- tłuszcz – 2,1g
- węglowodany – 5,5g
- błonnik – 0,6g
12 maja 2020 @ 08:26
5