Przepis: placki z piersi z kurczaka
Stosowanie przepisów dietetycznych pomaga zapewnić zrównoważoną dietę, bogatą w różnorodne składniki odżywcze, co wspiera zdrowie i dobre samopoczucie. Dzięki nim można eksperymentować z różnymi smakami i technikami kulinarnymi, co prowadzi do odkrywania nowych ulubionych potraw i poszerzania kulinarnej wiedzy. Przestrzeganie przepisów dietetycznych pozwala także kontrolować kaloryczność posiłków oraz unikać niekorzystnych składników, co może być istotne dla utrzymania zdrowej wagi i zapobiegania chorobom.
Delikatne placuszki z piersi kurczaka, czyli kolejna drobiowa propozycja od Artura Jankowicza! Dzisiaj posiłek obiadowy – no prawie, ponieważ dzisiaj stawiam na opcję bazującą na pieczywie, więc forma odpowiednia na posiłek o każdej porze dnia.
Pyszne i delikatne placuszki z piersi kurczaka. Można jeść na ciepło, jedna równie świetnie smakują na zimno! Do placków w „pełnej” wersji obiadowej można dodać ryżu, kasz, a także ziemniaków.
Drób w zbilansowanej diecie.
Drób stanowi doskonałe źródło wysokiej jakości białka, niezbędnego do budowy i regeneracji tkanek mięśniowych, a także do zachowania odpowiedniej masy ciała. Jako podstawowy składnik wielu diet, drób dostarcza także niezbędnych składników odżywczych, takich jak żelazo, cynk i witaminy z grupy B. Jednakże, konwencjonalne metody hodowli drobiu mogą prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak nadużywanie antybiotyków, zanieczyszczenie środowiska i cierpienie zwierząt, dlatego warto wybierać produkty zgodne z zasadami ekologicznego rolnictwa lub hodowli przyjaznej dla zwierząt. Co więcej, warto rotować rodzajami mięsa w naszej diecie, ponieważ różne mięso ma różne wartości odżywcze, a także zapobiegniemy monotonii w naszej diecie.
Placki z piersi z kurczaka – składniki.
- 500 gramów filet z kurczaka
- 1 jajko
- 1/3 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 wafel ryżowy
- 10 gramów świeżo zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka musztardy
- przyprawy: 2/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki chili
- natka pietruszki
Placki z piersi z kurczaka – sposób przygotowania.
250 gramów kurczaka pokroić w drobną kosteczkę. Drugą połowę zmiksować w blenderze lub malakserze. Posiekać cebulę, czosnek, zmielić siemię lniane i pokroić natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszać ręką w misce. Nakładać na patelnię zwilżonymi dłoniami i smażyć w placków z obu stron. Gotowe!
Twoja dieta musi być urozmaicona.
Różnorodność w diecie nie tylko zapewnia organizmowi pełen wachlarz niezbędnych składników odżywczych, ale także korzystnie wpływa na zdrowie psychiczne poprzez zróżnicowane doznania smakowe i wizualne. Spożywanie różnorodnych pokarmów sprzyja także utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej w jelitach, co ma kluczowe znaczenie dla układu odpornościowego i trawiennego. Ponadto, regularne wprowadzanie nowych produktów do diety może motywować do eksperymentowania w kuchni, co z kolei może prowadzić do odkrycia nowych ulubionych potraw i sposobów przyrządzania posiłków.