Przepis: placki z piersi z kurczaka
Delikatne placuszki z piersi kurczaka, czyli kolejna drobiowa propozycja od Artura Jankowicza! Dzisiaj posiłek obiadowy – no prawie, ponieważ dzisiaj stawiam na opcję bazującą na pieczywie, więc forma odpowiednia na posiłek o każdej porze dnia.
Pyszne i delikatne placuszki z piersi kurczaka. Można jeść na ciepło, jedna równie świetnie smakują na zimno! Do placków w „pełnej” wersji obiadowej można dodać ryżu, kasz, a także ziemniaków.
Pasują znakomicie! Polecam i zachęcam do spróbowania!
- 500 gramów filet z kurczaka
- 1 jajko
- 1/3 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 wafel ryżowy
- 10 gramów świeżo zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka musztardy
- przyprawy: 2/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki chili
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
250 gramów kurczaka pokroić w drobną kosteczkę. Drugą połowę zmiksować w blenderze lub malakserze.
Posiekać cebulę, czosnek, zmielić siemię lniane i pokroić natkę pietruszki.
Wszystkie składniki wymieszać ręką w misce.
Nakładać na patelnię zwilżonymi dłoniami i smażyć w placków z obu stron. Gotowe!
5 lipca 2020 @ 10:15
5