Przepis: tortilla z kurczakiem
Propozycja z serii fit-food. Tortilla z kurczakiem może być nie tylko smaczna, ale także zdrowa i pożywna. Wystarczy, że sięgniemy po odpowiednie produkty i we właściwy sposób je przygotujemy. No i to idealne żarełko po treningu!
Ja robię z tej ilości dwie tortille i dzielę składniki. Jeśli wybieramy wersję wegetariańską – używamy świeżych warzyw, a także możemy dodać grillowanych, np. cukinia, kabaczek, papryka. Jeśli wybieramy wersję z kurczakiem/indykiem – nie panierujemy! Wystarczy, że mięso odpowiednio zamarynujemy i następnie zgrillujemy.
Bierzemy się za przygotowanie!
W ten sposób uzyskujemy pełnowartościowy, zdrowy i szybki posiłek. Fast food zamieniamy na fit food – z korzyścią dla naszego organizmu i samopoczucia!
- 210 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
- jedna tortilla (60g)
- średni ogórek
- 3 łyżki stołowe kukurydzy
- pół czerwonej papryki
- 3 liście kapusty pekińskiej
- 3 łyżki śmietany 18%
- łyżka stołowa ketchupu
- przyprawa do kebabu/shoarma
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój w kostkę i wymieszaj z przyprawami. Na patelni zagotuj odrobinę wody, wrzuć mięso, dopraw solą i pieprzem, przykryj i gotuj 15 minut.
Liście kapusty umyj, odkrój łodygę, resztę poszatkuj. Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Ogórka pokrój w kostkę. Do warzyw dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Dodaj mięso. Część farszu zawiń w tortillę i zapiecz w opiekaczu, resztę połóż na talerz w formie sałatki.
Gotowe!
- białko – 45g
- węglowodany – 55g
- tłuszcze – 18g
- błonnik – 10g
- kcal – 525