Śniadanie low-carb: kalafiorowe leczo
Ostatnio poruszyłem temat diety nisko węglowodanowej, która jest aktualnie bardzo popularna wśród wielu użytkowników siłowni. Szczególnie często spotykana w jadłospisach osób redukujących swoją wagę. Dieta z niskimi węglowodanami jest stosunkowo ciężka z racji tego, że trzeba przywyknąć się do zwiększonej ilości spożywanych tłuszczy i białek, jednak po tygodniu lub dwóch wszystko się stabilizuje i idzie się przyzwyczaić.
Dieta low carb polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów, skupiając się głównie na białkach, zdrowych tłuszczach i warzywach, co może prowadzić do zmniejszenia spożycia cukru we krwi i utraty wagi. W jej ramach unika się produktów bogatych w węglowodany, takich jak chleb, makarony, i słodycze, zamiast tego koncentrując się na pokarmach białkowych i tłuszczowych.
Dieta high fat, zwana również ketogeniczną, opiera się na wysokim spożyciu tłuszczów oraz niskim spożyciu węglowodanów, co ma prowadzić do indukowania stanu ketozy organizmu, w którym ciało spala tłuszcze jako główne źródło energii. W tej diecie zaleca się spożywanie zdrowych tłuszczów pochodzących z awokado, oliwy z oliwek, orzechów oraz tłustych ryb, unikając jednocześnie wysoko przetworzonych produktów zawierających węglowodany.
Śniadanie low-carb: kalafiorowe leczo.
Kalafiorowe leczo w wersji low carb to danie stosunkowo proste do wykonania, więc nie będzie wymagać od nas umiejętności kucharskich najwyższych lotów. Wystarczą podstawy. Zastosowane w przepisie składniki pozwolą nam przygotować dwie porcje dania, więc serwujemy śniadanie dla dwóch osób. Spoko sprawa, bo często przepisy uwzględniają tylko jedną porcję, a co wówczas z naszą drugą połówką? Jeżeli chodzi o długość przygotowania, to myślę, że powinniśmy się zamknąć w około 20 minutach.
Śniadanie low-carb: kalafiorowe leczo – składniki.
- 1 ½ szklanki kalafiora – posiekać
- 3 łyżki oleju z awokado
- 2 czerwone papryki pokrojone w paski
- mała czerwona cebula, cienko pokrojona
- 2 pikantne kiełbasy z kurczaka – pokroić w kostkę
- 4 duże jajka
- sól, pieprz, przyprawy – do smaku
- ostry sos – do smaku
Śniadanie low-carb: kalafiorowe leczo – przygotowanie.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni,
- Zagotuj kalafior w formie al dente,
- W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju na dużym ogniu.
- Gdy olej zacznie się podgrzewać dodaj kawałki kalafiora i pokrojoną w kostkę kiełbasę.
- Od czasu do czasu obracaj kalafiora, aż złapie brązowy kolor – około pięciu minut.
- Dodaj paprykę i cebulę, a następnie kontynuuj podsmażanie z obu stron przez około pięć minut.
- Dodaj ostrego sosu, a następnie dopraw do smaku.
- Jaja włóż do foremki i podpiecz w piekarniku do momentu, aż zetnie się białko.
- Wyłóż leczo, na talerz, a na szczyt połóż jajko, które przykryjesz resztą leczo.
Głodny
8 lutego 2023 @ 15:46
Aż się głodny zrobiłem
Andrzej
8 lutego 2023 @ 15:47
Szkoda, że nie podałeś wartości odżywczych takiego śniadania