Suszone owoce – dobre czy złe?
Informacje dostępne w Internecie na temat właściwości zdrowotnych suszonych owoców są bardzo różne. Niektórzy twierdzą, że jest to pożywna, zdrowa przekąska, podczas gdy inni twierdzą, że niczym nie różnią się od słodyczy. Jak jest rzeczywiście?
Najpierw zacznijmy od tego czym są suszone owoce – są to owoce, w których prawie cała zawartość wody została usunięta w wyniku suszenia. Owoce podczas tego procesu skurczyły się, pozostawiając mały ale gęsty pod względem energetycznym suszony owoc. Wśród nich prawdopodobnie najbardziej znane są rodzynki (czyli suszone winogrona), a następnie suszone śliwki, daktyle i morele. Dostępne są również inne odmiany suszonych owoców, czasami w postaci kandyzowanej (obtoczone cukrem). Należą do nich mango, ananasy, a nawet banany.
Czy suszone owoce są zawsze odpowiednie dla naszej diety? Wszystko jest sprawą dalece indywidualną, uzależnioną od naszych preferencji żywieniowych oraz trybu życia. Pamiętajmy, że wszystko w nadmiarze będzie dla nas nieodpowiednie.
Mniej wody, to mniej cukru w żywności.
Cukier dość dobrze wchłania wodę, stąd jest częstym dodatkiem do żywności, ponieważ woda to środowisko dla rozwoju mikroorganizmów. Dzięki tym procesom suszone owoce mogą być przechowywane znacznie dłużej niż świeże owoce i mogą być wygodną przekąską, np. podczas podróży, w których nie mamy możliwości odpowiedniego przechowywania. Warto jednak wspomnieć, że na przykład zawartość witaminy C jest znacznie zmniejszona, gdy owoce są suszone. Mimo to są wciąż dobrym źródłem przeciwutleniaczy.
Suszone owoce mają szereg korzyści dla naszego zdrowia.
Długoterminowe badania obserwacyjne sugerują, że spożywanie rodzynek wiąże się z niższymi wartościami glikemii poposiłkowej niż w przypadku pokarmów kontrolnych. Badania przekrojowe sugerują, że wyższy poziom spożycia suszonych owoców wiąże się z niższym skurczowym i rozkurczowym ciśnieniem krwi niż w przypadku minimalnego spożycia owoców suszonych. Spożyciu rodzynek towarzyszy też obniżenie poziomu cholesterolu w lipoproteinach o niskiej gęstości, triglicerydów i utlenionego cholesterolu o niskiej gęstości.
Jeśli chodzi o suszone śliwki to wykazują działanie przeczyszczające prawdopodobnie z związku z dużą zawartością sorbitolu, co nie koniecznie będzie dobrym wyborem dla osób z problemami natury FODMAP. Suszone śliwki są dobrym źródłem energii w postaci prostych cukrów, ale nie powodują w gwałtownym wzroście stężenia cukru we krwi, prawdopodobnie z powodu wysokiej zawartości błonnika, fruktozy i sorbitolu. Suszone śliwki zawierają duże ilości związków fenolowych (184 mg / 100 g). Stwierdzono, że związki fenolowe w suszonych śliwkach hamują utlenianie LDL, a zatem mogą służyć jako środki zapobiegawcze przeciwko przewlekłym chorobom, takim jak choroby serca i nowotwory.
Suszone owoce mają wysoką gęstość energetyczną.
Daktyle są doskonałym źródłem błonnika, potasu, żelaza i także wielu przeciwutleniaczy, co wynika poniekąd z ich wysokiej gęstości energetycznej. Poprzez brak wody, suszone owoce mają więcej wartości odżywczych, które są w miąższu i skórce na każde 100g produktu. W jednym z przeglądowych artykułów naukowcy sugerują szereg korzyści wynikający ze spożywania daktyli. Należą do nich: działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, nefro- i hepatoprotekcyjne. Przedstawiono też obiecujące wyniki w badaniach na zwierzętach jako lek na bezpłodność. Jeden kawałek suszonego owocu zawiera mniej więcej taką samą ilość składników odżywczych, co świeży owoc, ale w znacznie mniejszej objętości. Dlatego jedna porcja może zapewnić duży procent dziennego zalecanego spożycia wielu witamin i minerałów ale także i kalorii.
Suszone owoce pomogą w budowaniu masy mięśniowej.
Zatem będzie dobrym rozwiązaniem w dietach wysokokalorycznych, gdzie czasami ciężko wcisnąć w siebie dodatkowe ilości jedzenia, natomiast odwrotnie na dietach niskokalorycznych będzie to przekąska, która może kraść kalorie. Szczególnie dlatego, że łatwo jest zjeść ich większe ilości na raz, co może spowodować nadmierne spożycie węglowodanów i kalorii. Wszystko zależy od celów. Na pewno sprawdzi się u osób z obniżonym apetytem ale nie zaszkodzi też osobom które potrafią kontrolować spożycie energii.
Uważajmy na niechciane dodatki do suszonych owoców.
Niektórzy producenci dodają do suszonych owoców konserwanty zwane siarczynami. Sprawia to, że suszone owoce wyglądają bardziej atrakcyjnie, ponieważ zachowują swoja barwę. Dotyczy to głównie owoców o jaskrawych kolorach, takich jak morele.
Niektóre osoby mogą być wrażliwe na siarczyny i mogą doświadczyć pokrzywki czy obrzęku krtani. Podobnie jak w przypadku wielu innych produktów, suszone owoce mają zarówno swoje dobre, jak i słabe strony ale z pewnością są zdrowszą i bardziej pożywną przekąską niż chipsy czy inne bardzo przetworzone produkty spożywcze.
13 lutego 2023 @ 19:03
Suszone owoce to takie owoce, ale w pigułce. W dużo mniejszej objętości znajdują się takie same składniki odżywcze
13 lutego 2023 @ 19:04
Nie tylko zdrowe, ale i dobre w smaku. Niestety cena niektórych suszonych owoców może odstraszyć