Szaszłyki ziemniaczane z grilla!
Dietetyczny grill to doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą cieszyć się smakiem potraw z grilla, jednocześnie dbając o zdrową dietę i osiągnięcie swoich celów, takich jak redukcja tkanki tłuszczowej czy budowanie masy mięśniowej. W tym artykule omówimy kilka zasad dietetycznego grillowania oraz podzielimy się przepisami na smaczne i odżywcze dania z grilla.
Podstawą dietetycznego grilla powinny być źródła białka o niskiej zawartości tłuszczu, takie jak piersi z kurczaka czy indyk. Unikaj tłustych mięs, kiełbasek i kiełbas, które mogą być bogate w nasycone tłuszcze i kalorie. Warzywa są niezastąpionym elementem dietetycznego grilla. Dodając warzywa do potraw z grilla, nie tylko zwiększasz ich wartość odżywczą, ale także dodajesz smaku i koloru. Słodkie sosy i marinady często zawierają dużo cukru i kalorii.
Dzisiaj naszym dietetycznym pomysłem na grilla są ziemniaczane szaszłyki, które będą zawierać chude mięso i warzywa. Doskonała opcja, którą warto dodać do swojej diety w sezonie grillowym.
ZIEMNIACZANE SZASZŁYKI.
Grillowanie ziemniaka powoduje, że jego konsystencja staje się puszysta, dając mu zupełnie inny smak niż te, które gotujemy w wodzie lub pieczemy w piekarniku. Warto zachować skórę, aby zwiększyć zawartość błonnika w naszym daniu. Ponadto, nie są one tylko źródłem węglowodanów oraz klasycznym „zapychaczem” w daniu, ziemniaki poza skrobią są w stanie dostarczyć więcej potasu niż banany, a także są bogate w witaminę C, więc jest to warzywo bardzo wszechstronne.
Składniki na ziemniaczane szaszłyki z grilla:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- odrobina posiekanych świeżych ziół, tj, bazylia, rozmaryn i majeranek
- pół łyżeczki soli morskiej (lub wedle Waszego smaku)
- sok z 1 świeżej cytryny
- pieprz wedle uznania
- pół kilograma ziemniaków
- wykałaczki do szaszłyków
- pół kilograma piersi z kurczaka
- 1 cukinia i 1 papryka czerwona, pokrojona na kawałki
GRILLOWANE SZASZŁYKI – PRZYGOTOWANIE.
- Na małym ogniu ustaw garnek, w którym rozgrzejesz oliwę, po czym dodasz zgnieciony czosnek.
- Poczekaj, aż olej ostygnie, następnie wymieszaj zioła, sól, sok z cytryny, pieprz i odłóż na bok aż ostygnie o końca.
- Ziemniaki umieść w garnku i gotuj na małym ogniu, dodaj soli do smaku. Nie obieraj ziemniaków. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i przypraw.
- Ziemniaki gotuj 10–12 minut lub do momentu, aż będą miękkie. Ostrożnie wyjąć z piekarnika. Pokrój je na plastry, gdy odpowiednio ostygną. Rozgrzej grill, a następnie ziemniaki, kurczaka oraz warzywa nadziej naprzemiennie na wykałaczki.
- Szaszłyki należy grillować około 10 minut, często obracając i na ostatnie minuty pędzelkiem nałożyć mieszaninę ziół.
- Zdejmij szaszłyki z grilla i dopraw ziołami, jeszcze masz ochotę na bardziej intensywny smak.
Dawid
6 lutego 2023 @ 15:16
Fajny przepis nawet dla wegetarian. Jestem pewny, że bez mięsa będzie równie apetyczne.