Szaszłyki ziemniaczane z grilla!
Sezon grillowy w pełni, każdemu na myśl przychodzą specjały, tj. kiełbaski, karkówka, kurczak, kaszanka z kiszka, jednak nie każdemu z nas to służy. Zastanawialiście się kiedyś nad jakąś zdrową i lżejszą alternatywą?
Weekendowe wypady na grilla nie zawsze muszą się kończyć przesadnym obżarstwem i leżakowaniem. Co prawda jest to mocno zakorzenione w naszych wakacyjnych tradycjach, jednak nie oznacza to, że zdrowy tryb życia może wykluczać grillowanie lub na odwrót grill nie oznacza niezdrowego trybu życia. Wystarczy trochę inwencji twórczej.
Co dziś serwujemy?
ZIEMNIACZANE SZASZŁYKI.
Grillowanie ziemniaka powoduje, że jego konsystencja staje się puszysta, dając mu zupełnie inny smak niż te, które gotujemy w wodzie lub pieczemy w piekarniku. Warto zachować skórę, aby zwiększyć zawartość błonnika w naszym daniu. Ponadto, nie są one tylko źródłem węglowodanów oraz klasycznym „zapychaczem” w daniu, ziemniaki poza skrobią są w stanie dostarczyć więcej potasu niż banany, a także są bogate w witaminę C, więc jest to warzywo bardzo wszechstronne.
Składniki:
● 1/4 szklanki oliwy z oliwek
● 3 ząbki czosnku
● odrobina posiekanych świeżych ziół, tj, bazylia, rozmaryn i majeranek
● pół łyżeczki soli morskiej (lub wedle Waszego smaku)
● sok z 1 świeżej cytryny
● pieprz wedle uznania
● pół kilograma ziemniaków
● wykałaczki do szaszłyków
● pół kilograma piersi z kurczaka
● 1 cukinia i 1 papryka czerwona, pokrojona na kawałki
GRILLOWANE SZASZŁYKI – PRZYGOTOWANIE.
- Na małym ogniu ustaw garnek, w którym rozgrzejesz oliwę, po czym dodasz zgnieciony czosnek.
- Poczekaj, aż olej ostygnie, następnie wymieszaj zioła, sól, sok z cytryny, pieprz i odłóż na bok aż ostygnie o końca.
- Ziemniaki umieść w garnku i gotuj na małym ogniu, dodaj soli do smaku. Nie obieraj ziemniaków. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i przypraw.
- Ziemniaki gotuj 10–12 minut lub do momentu, aż będą miękkie. Ostrożnie wyjąć z piekarnika. Pokrój je na plastry, gdy odpowiednio ostygną. Rozgrzej grill, a następnie ziemniaki, kurczaka oraz warzywa nadziej naprzemiennie na wykałaczki.
- Szaszłyki należy grillować około 10 minut, często obracając i na ostatnie minuty pędzelkiem nałożyć mieszaninę ziół.
- Zdejmij szaszłyki z grilla i dopraw ziołami, jeszcze masz ochotę na bardziej intensywny smak.
6 lutego 2023 @ 15:16
Fajny przepis nawet dla wegetarian. Jestem pewny, że bez mięsa będzie równie apetyczne.
6 lutego 2023 @ 15:19
5