Tłuszcze MCT w oleju kokosowym poprawiają pracę mózgu!
Stwierdzono, że kwasy tłuszczowe o średnim łańcuchu (MCT) zwiększają wydajność poznawczą u osób starszych cierpiących na zaburzenia pamięci tak poważne, jak choroba Alzheimera – nie po miesiącach lub nawet dniach leczenia, ale po pojedynczym podaniu 40 ml dawki! Czyli jest to podstawowy rodzaj tłuszczu występujący w oleju kokosowym,
Przełomowe badanie z 2004 r. Opublikowane w czasopiśmie Neurobiology of Aging wykazało, że podawanie kwasów tłuszczowych o średniej długości (MCT), podstawowego rodzaju tłuszczu występującego w oleju kokosowym, niemal natychmiast poprawiło funkcje poznawcze u osób starszych z zaburzeniami pamięci.
Pozwolę sobie przedstawić ciekawe badanie na temat tłuszczów MCT, które są obecne w oleju kokosowym. Czy warto rozważyć dodanie oleju kokosowego do swojej diety? Ten wybór zostawiam Wam i zapraszam do dalszej części artykułu.
Badanie na temat tłuszczy MCT.
W badaniu wzięło udział 20 osób z chorobą Alzheimera lub łagodnymi zaburzeniami poznawczymi, które w oddzielne dni otrzymywały zemulgowane MCT lub placebo. Naukowcy zaobserwowali znaczący wzrost poziomu beta-hydroksymaślanu (beta-OHB) w organizmie po zaledwie 90 minutach leczenia, a w zależności od genotypu apolipoproteiny E badanego osobnika poziomy beta-OHB albo nadal rosły, albo były utrzymywane na stałym poziomie do 90 a nawet 120 minut oc pobierania krwi w warunkach laboratoryjnych.
Co jest godne uwagi, testy kognitywne ujawniły, że to krótkie leczenie MCT ułatwiło poprawę wyników w skali oceny choroby Alzheimera – podskali poznawczej (ADAS-cog) u 4 osób w badanej grupie. Co więcej, „wyższe wartości ketonowe były związane z większą poprawą zapamiętywania akapitów (fragmentów tekstu) przy leczeniu MCT w stosunku do placebo u wszystkich pacjentów (P = 0,02).”
MCT a choroba Alzheimera.
Szczegóły procedury badania zostały opisane w następujący sposób: Badanie przeprowadzono z podwójną próbą placebo z dwoma wizytami kontrolnymi. Podczas każdej wizyty badani otrzymywali jeden z dwóch produktów (690 kalorii) w losowej kolejności: zemulgowane MCT lub zemulgowane trójglicerydy o długim łańcuchu jako placebo.
Aby zwiększyć smakowitość, zastosowano ciężki krem cukierniczy, który stosowano jako źródło długołańcuchowych triglicerydów i jako źródło długołańcuchowych mono- i diglicerydów. MCT (40 ml) mieszano z 152 ml kremu do ubijania w celu wytworzenia zemulgowanej próbki testowej. Ciężki krem do ubijania (232 ml) zmieszano w celu utworzenia placebo.
Pacjenci pościli od godziny 20:00, czyli od wieczora poprzedzającego wizytę studyjną. Przybyli rano i pobrano im krew, aby określić poziomy β-OHB w osoczu i genotypowanie APOE (tylko pierwsza wizyta). Następnie badani konsumowali badany posiłek i odpoczywali spokojnie przez 90 minut, po czym pobierano im krew i wykonywano 30-minutową sesję poznawczą. Po testowaniu pobrano ostateczne pobranie krwi.
Trójglicerydy w oleju kokosowym.
Jak działają trójglicerydy o łańcuchach średniej długości? W jaki sposób pojedyncza dawka MCT (40 ml lub 2,7 łyżki stołowe) powoduje prawie natychmiastową poprawę wydajności poznawczej u osób cierpiących na upośledzenie funkcji poznawczych tak poważne jak choroba Alzheimera? Wyjaśnienie znajduje się zarówno w unikalnych potrzebach metabolicznych mózgu, jak i w konfiguracji samych MCT.
Podczas, gdy głównym źródłem energii dla energochłonnego mózgu jest glukoza, kiedy w mózgu rozwija się insulinooporność i suboptymalny metabolizm (hipometabolizm), zarówno struktura, jak i funkcje mózgu są zagrożone. Ciała ketonowe zapewniają bardzo potrzebne alternatywne źródło paliwa dla glukozy, które może odnawiać procesy metaboliczne w mózgu, powodując prawie natychmiastową poprawę funkcji poznawczych.
MCT nie przypomina większości spożywanych przez nas tłuszczów. Na przykład, ze względu na ich mniejsze rozmiary nie są przechowywane w tkance tłuszczowej. Podczas gdy do 97% spożywanych przez nas tłuszczów w diecie składa się z długołańcuchowych trójglicerydów (LCT), które mają 14 i 18 atomów węgla, MCT mają stosunkowo krótsze łańcuchy o długości od 5 do 12 atomów węgla, dzięki czemu łatwiej je wchłonąć i wykorzystać. Tłuszcze MCT są preferencyjnie utleniane przez wątrobę, a gdy są dostarczane w wystarczająco dużych ilościach, powodują powstawanie ciał ketonowych.
Tłuszcze MCT w diecie.
Jaki jest najlepszy sposób na spożywanie MCT? Ponieważ jesteśmy zwolennikami różnorodnego odżywiania, olej kokosowy jest naszym preferowanym źródłem tych triglicerydów, zawierającym w przybliżeniu 2/3 MCT w całej swojej objętości. Olej kokosowy ma również szerokie spektrum innych korzyści zdrowotnych.
Ponadto, zamiast traktować olej kokosowy lub MCT jako nową „kulę magiczną”, spróbuj wprowadzić go do swojej diety w sposób, który wypiera mniej zdrowe tłuszcze. Na przykład, zastąp ten zjełczały, prozapalny „olej roślinny” (np. soja, pestki winogron, orzeszki ziemne, olej rzepakowy), którego używasz do smażenia jajek lub pieczenia z wysyconym, odpornym na jełczenie olejem kokosowym.
Ponieważ 25% mleka kokosowego to tłuszcz, a około 66% tego tłuszczu to MCT, nadal otrzymujesz zdrową dawkę. Zawsze lepiej jest spożywać mniejsze ilości naprawdę terapeutycznych (mocno zdrowych) pokarmów, cieszących się w kontekście dzielenia się, przygotowywania i delektowania się dobrym jedzeniem, tak, abyś nigdy nie musiał używać heroicznego podejścia „żywność jako lekarstwo” w sytuacji, gdy pojawiają się poważne dolegliwości zdrowotne. Nasz pomysł: stosuj prawidłową dietę, aby medycyna nigdy nie była potrzebna.
Marcin
17 stycznia 2023 @ 16:45
Każdemu olejowi dodają magiczne właściwości. Tu z wątroby rekina, tam z kokosa.
Anastazja
17 stycznia 2023 @ 16:46
Sprawdziłem i wcale nie taki drogi ten olej. Myślę, że warto zainwestować w rozwój nie tylko mięśni ale i mózgu.