Witamina E
Witamina E jest szeroko znana z jej właściwości wspomagających utrzymanie dobrej kondycji skóry, co zostało docenione przez kosmetologów i przypisane jej miano “witaminy młodości”. Jest również często nazywana “witaminą płodności”, ponieważ jej obecność w diecie jest konieczna do zachowania płodności.
Grupa substancji znana jako tokoferole to witamina E. Jej właściwości chemiczne pozwalają na rozpuszczenie się w tłuszczach, dlatego też aby ją przyjąć, musimy je spożywać. Co więcej, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są magazynowane w naszym organizmie, w przeciwieństwie do witamin rozpuszczalnych w wodzie, które wydalane są wraz z moczem.
Poruszamy dzisiaj tematykę kolejną witaminę, która jest rozpuszczalna tylko w obecności tłuszczów. Warto je znać, rozróżniać i odpowiednio dostarczać, aby Twoja dieta zawierała wszelkie niezbędne elementy.
Funkcje Witaminy E w organizmie.
Witamina E stanowi silny antyutleniacz, który pomaga w walce ze stresem oksydacyjnym oraz w zmniejszaniu ilości wolnych rodników w naszym organizmie. Niewielka ilość wolnych rodników może być destrukcyjna dla komórek. Witamina E pomaga również w syntezie czynników przeciwzakrzepowych, co pozwala na utrzymanie przepuszczalności błon komórkowych, zmniejsza agregację płytek i zapobiega tworzeniu się zakrzepów. Dodatkowo, witamina E chroni krwinki czerwone oraz hamuje zmiany genetyczne i degradację układu nerwowego, co wpływa na sprawność pracy mięśni i narządu wzroku.
Niedobór Witaminy E.
Niedobory witaminy E są stosunkowo rzadkie. Są one rezultatem zaburzeń metabolicznych, które są związane z upośledzoną absorpcją tłuszczów oraz z niezwykle rzadką chorobą genetyczną. Osoby z mukowiscydozą lub celiakią powinny badać poziom witaminy E, ponieważ te choroby predysponują do występowania jej niedoborów. Objawy niedoboru będą obejmowały: zmęczenie, anemię, szybkie starzenie się skóry, podatność na infekcje, bolesność mięśni, a nawet ich atrofię.
Przedawkowanie Witaminy E.
Przedawkowanie witaminy E jest mało prawdopodobne, jeśli opiera się ona na produktach spożywczych w diecie. Jednak stosując suplementację, należy zachować ostrożność w określaniu dawek. Dobrze jest wziąć pod uwagę ilość witaminy E, którą dostarczamy wraz z dietą, aby ustalić odpowiednią dawkę suplementu. Nadmiar witaminy E nie jest niebezpieczny przy przyjmowaniu jednorazowych wysokich dawek, ponieważ zostaje wydalony z organizmu. Jednak przyjmowanie dawek rzędu 1000 mg lub więcej może powodować słabość mięśni, bóle głowy, zmęczenie, problemy żołądkowe lub problemy ze wzrokiem.
Źródła Witaminy E.
Olej słonecznikowy jest jednym z najbardziej popularnych źródeł witaminy E, jednak jego zawartość kwasów omega 6 czyni go niewskazanym dla sportowców. Jeśli chcemy uzupełnić poziom witaminy E, warto wybrać olej tłoczony na zimno. Zdecydowanie lepszym wyborem dla osób aktywnych fizycznie są migdały, orzechy laskowe, zarodki nasion zbóż oraz kiełki.
Wpływ Witaminy E na nowotwory.
Wykazano, że witamina E wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. Zgodnie z badaniami, witamina E w jakiejkolwiek postaci – pokarmowej lub suplementacyjnej – może zapobiegać powstawaniu nowotworów wątroby. Z kolei inne badania wykazały, że gamma-tokotrienol, składnik witaminy E, hamuje wzrost komórek rakowych i może być używany do zapobiegania i leczenia raka prostaty, piersi, jelita grubego, wątroby i żołądka. Ponadto witamina E wykazuje działanie antyoksydacyjne, co sprzyja utrzymaniu homeostazy organizmu i zapobiega powstawaniu komórek posiadających znamiona nowotworu.
Zastosowanie Witaminy E w sporcie.
Stosowanie witaminy E w suplementacji sportowej w głównej mierze ma służyć jako antyoksydant. Może ona zmniejszyć ilość wolnych rodników, co zwiększa regenerację po wysiłku. Kiedy stosujemy suplementy należy trzymać się z daleka od treningu siłowego. Tak silne antyoksydanty wraz z wysiłkiem siłowym mogą zmniejszyć zalety treningu, co z kolei spowoduje mniejszy wzrost mięśni. Trening siłowy ma na celu uszkodzenia mięśni, dzięki czemu procesy zapalne uruchamiają procesy regeneracji. To działanie doprowadza do powiększenia włókien mięśniowych i ich wzrostu. Zastosowanie silnego antyoksydantu w tym momencie może spowodować blokowanie sygnału syntezy białek mięśniowych.