Woda mineralna jako źródło wapnia
Wapń odgrywa kluczową rolę w mineralizacji szkieletu i jest wymagany do prawidłowego wzrostu, rozwoju i wytrzymałości kości. Ponadto odgrywa ważną rolę w szerokim zakresie funkcji biologicznych, takich jak skurcz mięśni i transmisja impulsów nerwowych. Ponieważ wapń ma fundamentalne znaczenie dla wielu podstawowych funkcji, jego stężenie w surowicy jest ściśle utrzymywane w zakresie fizjologicznym u zdrowych osób przez działanie hormonów kalcytropowych: hormon przytarczyc parathormon (PTH), kalcytriol, czyli 1,25-dihydroksywitamina D oraz kalcytonina.
Spadek stężenia wapnia w surowicy powoduje wzrost wydzielania PTH, które działa na receptor PTH w kościach, co powoduje uwalnianie z nich wapnia oraz w nerkach zwiększając zwrotne wchłanianie wapnia w kanalikach, zmniejszając tym samym wydalanie wapnia z moczem. Ponadto w nerkach PTH stymuluje wydzielanie 1,25(OH)2D, które aktywuje receptor witaminy D (VDR) w jelicie, co zwiększa czynną absorpcję wapnia. Wzrost wapnia w surowicy jest regulowany przez kalcytoninę, która jest hormonem wydzielanym przez tarczycę.
Innymi słowy, kiedy brakuje wapnia organizm sięga po zapasy zmagazynowane w kościach. Co w końcu musi skończyć się źle. Jak w takim razie postępować, aby nie doprowadzić do spadku stężenia wapnia?
KOŚCI JAKO MAGAZYN WAPNIA.
Kość jest bardzo dynamicznym organem, który jest ciągle przebudowywany poprzez skoordynowane działania komórek kostnych. Nadmierna resorpcja przez osteoklasty bez odpowiedniej ilość nowo utworzonej kości przez osteoblasty przyczynia się do utraty masy kostnej i osteoporozy. Jest to choroba związana z wiekiem, charakteryzująca się niską masą kostną i pogorszeniem tkanki kostnej w konsekwencji wzrasta ich kruchości i podatności na złamania. Aby temu zapobiec należy wprowadzić jego zalecaną ilość do diety.
WODA JAKO ŹRÓDŁO WAPNIA – BADANIA.
Od lat 90. XX wieku przeprowadzano badania w celu oceny biodostępności wapnia w wodzie mineralnej bogatej w wapń w porównaniu do wapnia przyjmowanego z produktami mlecznymi. W większości badań absorpcję wapnia mierzono bezpośrednio za pomocą techniki znaczenia izotopowego, podczas gdy inni autorzy stosowali pomiary pośrednie, takie jak stężenie w surowicy PTH, wydalanie z moczu i wapń w surowicy. Podczas gdy liczba tych badań jest ograniczona ze względu na małe grupy uczestników, to ich wyniki doprowadziły do konkluzji: biodostępność wapnia z bogatych w wapń wód mineralnych jest odpowiednio lub prawdopodobnie wyższa od wapnia zawartego w mleku i nabiale.
Wyniki randomizowanego, kontrolowanego placebo, podwójnie zaślepionego badania, przeprowadzonego przez Meunier i in. Wykazały, że 152 kobiety zdrowe po menopauzie z niskim spożyciem wapnia w diecie (poniżej 700 mg/dobę) spożywające wody mineralne bogate w siarczan o wysokiej zawartości wapnia (596 mg/l – skąd wziąć taką wodę?!) miały zmniejszone wskaźniki PTH i obrotu kostnego. Badanie Cepollaro i wsp. przeprowadzone na 45 kobietach po menopauzie wykazało, że po około jednego roku konsumpcji wody mineralnej bogatej w wapń lub o niskiej zawartości wapnia, grupa kobiet z niskim spożyciem wapnia charakteryzowała się znacznym zmniejszeniem gęstości mineralnej kości nadgarstka.
WODA JAKO ŹRÓDŁO WAPNIA – PODSUMOWANIE.
Ogólnie rzecz biorąc, badania te potwierdzają rolę mineralnych wód wapiennych jako ważnego źródła wapnia dietetycznego, który należy rozważyć w celu uzyskania zalecanego dziennego spożycia wapnia, szczególnie w przypadkach eliminacji produktów nabiałowych. Jednak co istotne należy podkreślić, aby zaspokoić równowagę szklanki mleka (240mg wapnia) trzeba wypić prawie litr wody, co w stosunku do zapotrzebowania na wapń (1000-1300mg) pokazuje ilości z którymi często bywają problemy jeśli chodzi o przyjmowanie płynów…
Emil
14 lutego 2023 @ 16:16
Może i taka woda nie zastąpi mleka czy suplementacji, ale zawsze lepiej pić wodę mineralną niż zwykłą.
Hubert
14 lutego 2023 @ 16:17
Dopiero zdałem sobie sprawę, że kości to magazyny wapnia. Wiedziałem, że z niego się składają, ale myślałem, że to zwykłe „martwe” patyki, którymi poruszamy