Zalety picia herbaty!
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jakie płyną korzyści z regularnego picia herbaty, której spożycie jest w naszym kraju stosunkowo wysokie?
Spotykamy wiele odmian herbaty, zaczynając od ich formy, tj. liściastej, rozdrobionej czy granulatu, poprzez jej gatunek i na kolorze kończąc. Jak widać, herbata herbacie nie równa.
Rzućmy zatem szybko okiem na to, co do zaoferowania ma nam ta roślina po wcześniejszym jej zaparzeniu…
HERBATA NA ZDROWIE SERCA?
Najistotniejszym dowodem jest zdrowie serca, przypisywane efektom antyoksydacyjnym herbaty .Badania, które przyjrzały się związkowi spożycia czarnej herbaty i zdrowia serca odnotowały zmniejszenie częstości występowania zawału serca, podczas gdy picie zielonej herbaty było związane z niższym poziomem cholesterolu całkowitego, LDL (tego „złego”) i trójglicerydów, a ponadto wyższym poziomem HDL („dobrego” cholesterolu).
HERBATA, A NOWOTWORY.
Czy herbata może zapobiegać rakowi? Wsparcie dla profilaktyki przeciwnowotworowej herbaty jest mniej przekonujące. Sugeruje się, że związki polifenolowe – szczególnie katechiny – w herbacie mogą odgrywać rolę w zapobieganiu nowotworom. Jednak badania dotyczące czarnej herbaty i różnych rodzajów nowotworów były bardzo ograniczone lub sprzeczne, więc warto o tym wspomnieć, chociażby w celu zachęcenia naukowców do pochylenia się nad tym tematem.
HERBATA NISZCZY ZĘBY?
W 2010 r. Japońscy badacze stwierdzili, że co najmniej jedna filiżanka zielonej herbaty dziennie wiązała się ze znacznie zmniejszonymi szansami na utratę zębów. Inne badania sugerują, że herbata może obniżać pH powierzchni zębów, hamując wzrost bakterii. Bardziej prawdopodobną przyczyną zdrowotnego działania herbaty na nasze uzębienie jest zawartość fluoru. Herbata zwykle parzona jest fluorkowaną wodą (potoczna „kranówka), a roślina herbaty naturalnie gromadzi fluor z gleby.
HERBATA NA ODCHUDZANIE.
Dowody na poparcie herbaty jako środka wspomagającego odchudzanie opierają się głównie na badaniach wykorzystujących wyciągi z herbaty (galusan epigalokatechiny i inne polifenole, a także kofeina). Wyniki te mogą nie mieć bezpośredniego zastosowania do parzonej herbaty spożywanej w normalnych ilościach – ot taka ciekawostka.
HERBATA I KOFEINA.
Zawartość kofeiny w herbacie zmienia się w zależności od rodzaju użytej herbaty i sposobu warzenia. Typowe poziomy kofeiny w herbacie to mniej niż połowa kawy.
23 stycznia 2023 @ 18:27
Strasznie nie lubię tego typu artykułów. Nie neguję, że ten konkretny jest nieprawdziwy jednak ludzie każdemu produktowi potrafią nadać magiczne działanie przeciwnowotworowe czy wydłużające życie.
23 stycznia 2023 @ 18:28
Warto pamiętać, że picie gorących napojów, w tym herbaty może powodować nowotwory.
23 stycznia 2023 @ 18:28
5