Zalety picia herbaty!
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jakie płyną korzyści z regularnego picia herbaty, której spożycie jest w naszym kraju stosunkowo wysokie? Prosta zmiana typu herbaty może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Dotyczy to zarówno sposobu jej odpowiedniego przygotowania oraz dodatków, jakie jej towarzyszą.
Spotykamy wiele odmian herbaty, zaczynając od ich formy, tj. liściastej, rozdrobionej czy granulatu, poprzez jej gatunek i na kolorze kończąc. Jak widać, herbata herbacie nie równa. Warto zwracać uwagę na typ i pochodzenie herbaty, którą spożywamy, abyśmy w ten sposób nie tylko napić się ciepłego napoju, ale i pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie.
Rzućmy zatem szybko okiem na to, co do zaoferowania ma nam ta roślina po wcześniejszym jej zaparzeniu. Przekonaj się, w jaki sposób prosty napój, jakim jest herbata, może wpłynąć na osiągane przez Ciebie wyniki oraz Twoją dietę.
HERBATA NA ZDROWIE SERCA?
Najistotniejszym dowodem pozytywnego wpływu herbaty na zdrowie serca, jest przypisywane efektom antyoksydacyjnym herbaty. Badania, które skupiły się na związku spożycia czarnej herbaty i stanie zdrowia serca wykazały zmniejszenie częstotliwości występowania zawału serca, podczas gdy picie zielonej herbaty było związane z niższym poziomem cholesterolu całkowitego, LDL (tego „złego”) i trójglicerydów, a ponadto wyższym poziomem HDL („dobrego” cholesterolu).
HERBATA, A NOWOTWORY.
Czy herbata może zapobiegać rakowi? Wsparcie dla profilaktyki przeciwnowotworowej herbaty jest mniej przekonujące. Sugeruje się, że związki polifenolowe – szczególnie katechiny – w herbacie mogą odgrywać rolę w zapobieganiu nowotworom. Jednak badania dotyczące czarnej herbaty i różnych rodzajów nowotworów były bardzo ograniczone lub sprzeczne, więc warto o tym wspomnieć, chociażby w celu zachęcenia naukowców do pochylenia się nad tym tematem.
HERBATA NISZCZY ZĘBY?
W 2010 r. Japońscy badacze stwierdzili, że co najmniej jedna filiżanka zielonej herbaty dziennie wiązała się ze znacznie zmniejszonymi szansami na utratę zębów. Inne badania sugerują, że herbata może obniżać pH powierzchni zębów, hamując wzrost bakterii. Bardziej prawdopodobną przyczyną zdrowotnego działania herbaty na nasze uzębienie jest zawartość fluoru. Herbata zwykle parzona jest fluorkowaną wodą (potoczna „kranówka), a roślina herbaty naturalnie gromadzi fluor z gleby.
HERBATA NA ODCHUDZANIE.
Dowody na poparcie herbaty jako środka wspomagającego odchudzanie opierają się głównie na badaniach wykorzystujących wyciągi z herbaty (galusan epigalokatechiny i inne polifenole, a także kofeina). Wyniki te mogą nie mieć bezpośredniego zastosowania do parzonej herbaty spożywanej w normalnych ilościach – ot taka ciekawostka.
HERBATA I KOFEINA.
Zawartość kofeiny w herbacie zmienia się w zależności od rodzaju użytej herbaty i sposobu warzenia. Typowe poziomy kofeiny w herbacie to mniej niż połowa kawy.
23 stycznia 2023 @ 18:27
Strasznie nie lubię tego typu artykułów. Nie neguję, że ten konkretny jest nieprawdziwy jednak ludzie każdemu produktowi potrafią nadać magiczne działanie przeciwnowotworowe czy wydłużające życie.
23 stycznia 2023 @ 18:28
Warto pamiętać, że picie gorących napojów, w tym herbaty może powodować nowotwory.