Zasada „5 sekund” ma prawo bytu?
Każdemu nie raz spadła kromka z serem na podłogę i nie zastanawiamy się czy jest pełna zarazków. Z reguły nawet nie myślimy, aby zrobić nową, tylko dmuchamy, aby strącić paprocha który się na niej zadomowił i bierzmy wielkiego gryza, przecież nie minęło nawet 5 sekund…
I choć niektórzy „zasadę 5 sekund” traktują jak infantylne wytłumaczenie swojego lenistwa, to niektórzy traktują ją zupełnie poważnie – np. Donald Schaffner i Robyn Miranda z Uniwersytetu Rutgersa, którzy poddali „zasadę 5 sekund” naukowej weryfikacji – It’s real science! Co ciekawe, to nie jedyni naukowcy badający tę fenomenalną zasadę.
Zasada 5 sekund w praktyce! Czyli co się stanie gdy spadnie Ci mielony na glebę? Czy musisz obawiać się wszystkich bakterii i wirusów, które mogą znajdować się na ziemi?
ZAGROŻENIA ZANIECZYSZCZONEJ ŻYWNOŚCI.
Według Centres for Disease Control and Prevention, każdego roku w samych Stanach dochodzi do 9 milionów chorób przenoszonych przez żywność, a 12% z nich są wynikiem zanieczyszczeń krzyżowych (czyli zjedzeniem kanapki, która spadła na posadzkę). Ale do rzeczy… Naukowcy zbadali jak dużo bakterii Enterobacter aerogenes B199A przejdzie:
- w czasie: 1, 5, 30 i 100 sekund
- różne rodzaje żywności: truskawkowe żelki Haribo, arbuz. biały chleb i chleb z masłem
- z różnych powierzchni: dywan, drewno, płytki ceramiczne i stal nierdzewna.
WNIOSKI BADAŃ „ZASADY 5 SEKUND”:
- Im dłużej żywność leży na podłodze, tym więcej bakterii na nią „przechodzi”, ale liczba bakterii doprowadzająca do zatrucia pokarmowego może się znaleźć na jedzeniu w mniej niż sekundę.
- Bardziej mokre żarełko (np. świeży arbuz wyjęty z lodówki) szybciej będzie łapało bakterie niż cukierki, które mają mniej wody. Nie znaczy to, że powinieneś jeść suchy chleb, który spadł na glebę!
- Liczba bakterii, która przyczepi się do jedzenia zależy od powierzchni, na którą spadnie i choć podświadomie wydaje nam się, że w dywanie roi się od zarazków, to z dywanu na jedzenie przeszło najmniej bakterii i wirusów, co może wynikać z faktu, iż jedzenie styka się z nim mniejszą powierzchnią. Ale czy mamy ochotę jeść pizzę obklejoną kudłami naszego pupila?
Dodatkowo rada – pamiętajcie, że nawet najbardziej wymyta podłoga jest tak czysta, jak mop, którym ją myłeś, a nikt raczej nie chciałby używać mopa jako podstawki pod porcję świeżych owoców.
„ZASADA 5 SEKUND” – PODSUMOWANIE.
Praktyczny wniosek: Nawet bardzo krótki kontakt jedzenia z podłogą zwiększa ryzyko zatrucia pokarmowego, dlatego nie warto ryzykować choroby dla zjedzenia jednego ziemniaka, który spadł nam z talerza (nawet jeżeli po podniesieniu z ziemi nie wygląda na zabrudzony). Lepiej idź i daj żarełko dla kaczek tudzież innego stworzonka, które się na pewno ucieszy z darmowej przekąski.
9 lutego 2023 @ 17:17
Dowiedziałem się o tym, że ta zasada jest mitem już kilka lat temu i od tamtego czasu strasznie mnie drażni jak „eksperci” jak tylko jakieś jedzenie spadnie na ziemię krzyczą: „SZYBKO PODNOŚ – ZASADA 5 SEKUND!”
9 lutego 2023 @ 17:19
Człowiek całe życie się uczy. Byłem pewien, że ta zasada to prawda – w końcu taka popularna…